Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

pvs2hwh04

Igen így is lehet, de nem ez a bevált módszer. #70 bejegyzésen jobban látni hogy melyik a praktikusabb, én is így csináltam. Áttétellel én a következőt építettem: a motoron 40 fogas áttétel egy 20 fogasra, a szíj alatt szintén egy 20 fogas T10 szíj. 6.4 Nm motor. A bordás szíj nem vezető, de ha megspanolod a lineáris csapágyakat ráfeszíti a köszörült tengelyre. Ezzel a módszerrel még nagy cégek is gyártanak asztalokat!

ywathzay

Egy kérdésem van nekem is ezzel a hajtással kapcsolatban ami a 70-es hozzászólásban van. Mennyire jelent problémát, ha a tengely két oldalára szerelt hajtó szíjtárcsák nem teljesen egyforma szögben állnak, vagy akár egy fél-egy fog elfordulással hajtanak egymáshoz képest? Mi van akkor ha csak egy oldalon van ilyen hajtás, a másik szabadon fut, csúszik, gurul...

pvs2hwh04

Ha nagyon nehéz a keresztszán akkor a két oldalt szinkronizálni érdemes, célszerű könnyű anyagokból építeni a szánt. Az alatta lévő #64 bejegyzésen jól látható a "T" elem, ez hátulról van kitámasztva egy merevítő rúddal gondolom ezzel lehet beállítani a keresztszán merőlegességét. A képen kb.60cm a lineáris megvezetés hossza. Ha szinkronizálod akkor az említett "egy fél-egy fog elfordulás" hivatott a merőlegesség beállítására. Mindegy hogy szerelted fel a szíjtárcsát, ha a szíjat a két végén meglazítod és akkor fogatod az asztalhoz amikor a keretszán merőlegesen áll, akkor mindig merőleges futásod lesz! Most tervezek egy gépet ahol elől nyitott a gép gyakorlatilag egy görgős asztalt tolnak be a fal felől kilógó keresztszán alá. Ezeket un. nyitott konzolos gépeknek hívják, rengeteg helyet megspórolnak a műhelyben ha nincs használatban a vágó.

pvs2hwh04

Hogy még érthetőbb legyen:

http://kepfeltoltes.hu/130210/plasma_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
Régen még alkatrészenként IKEA stílusban értékesítették az asztalokat!  http://torchmate.com/" TARGET=_fnew>Egy amerikai gyártóTőlük származik a kép sok évvel ezelőttről. Érdekességük hogy ők a mai napig fogasléceket használnak.

pvs2hwh04

Bocsánat egy kicsit apró lett...
http://kepfeltoltes.hu/130210/80840435plasma_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

bicme92us

Szia!
Használd légyszives a válasz gombot! Mielőtt, írod a választ, vagy ha megírtad, akkor se késő, az enter előtt, kinek szántad.

bicme92us

Bár nem engem kérdeztél.
A kétoldali 0,5 - 1 fog eltérés plazmánál észre sem vehető. Az egyoldalú hajtás pedig, most szívunk vele, bizonyos esetekben, ha nagyon könnyű, vagy nagyon massziv a tengely, elfogadható, de én soha többet nem építenék ilyet.

000000000

Jó lenne, ha raknál be képeket, méretekkel arról a részről. Kíváncsi vagyok, mi lehet vele a gond. Tanulság kedvéért.
Ha, nem akarod ide, akkor jöhet magánba is.
Én, évek óta építek egyoldalas hajtással, marógépeket, de nincs vele semmi gond.  
Pedig, itt nagyobb terhelést kap, talán.

000000000

Van egy kis potter gépem , kb 500-600 kg körül lehet, befoglaló méretei 2200x1650.
Hasonló egy oldalas meghajtása annyi különbséggel hogy az csak 450mm hosszon van megtámasztva az egyik oldalon a másokon csak 2 görgő van.
Az igaz hogy nem alumíniumból van hanem kb 100x100 (zártszelvény) 10-15mm-es falvastagsággal.
A zártszelvényt csak zárójelben írom mivel ez inkább valami acél öntvény.
Ezen is precíz fogaslécek vannak ( a legrosszabb tűrése +0.003mm )  
Egyszerűen lehetetlen úgy befeszíteni még a hajtott oldal legtávolabbi pontján is hogy megálljon.
A fogaskerekek modulból adódó kottyanását úgy oldották meg hogy két fogaskerék 2/3 1/3 arányban ér a fogasléchez.
A szélesebb a hajtott a keskenyebbet pedig egy iszonyat erős rugóval próbálja szögben elforgatni egymástól a két kereket.
Aki szedett már szét régi rádió forgókondenzátorát azt biztos tudja miről beszélek.
Egy szónak is száz a vége.
Nem értem minek egy olyan gépre ahol fizikailag meg se érint a munkadarabot a szerszám két oldali hajtás ?
Ha egy gép korrekten meg van építve akkor nem lehet gebasz.

000000000

És ami durva hogy ez csak egy plotter, és több anyagot tartalmaz mint itt sokak gépe együtt! [#hehe]
És az egészben a fricska hogy volt már habvágó, marógép, de rendeltetés szerűen még nem üzemelt nálam. :)

pvs2hwh04

OK ! mire gondoltál a 0,5 - 1 fog eltérésnél?  

nzb4pxhr3

Sziasztok,
komolyan fontolgatjuk sz üzlettársammal, hogy építünk/építtetünk egy plazmavágó gépet, ebben kérném a segítségeteket.
Működik-e valamelyikőtöknél pillanatnyilag ilyen gép amin csinálhatnánk egy próbavágást, hogy megfelel-e ez a megoldás az elvárásainknak.
A segítséget előre is köszönöm!
Üdv.: Dénes

000000000

Egyik ismerősnél van egy gép, talán eladó is.
Ha érdekel írj privátba és megadom a telefonszámát.  

nzb4pxhr3

nyiszi

Sziasztok!
Nem tudja valaki, hogy egy Hypertherm Powermax 800-as gépre milyen fejet lehet ráépíteni az eredetin kívül?