Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

sufnituning

Igen kicsit soknak találom, legyen 3000 mm/min

fn47xk7ei

Ez számomra hitelesebb mérés bár itt sem lehet tudni milyen plazmavágó gépről van szó és persze függ a fej fizikális paramétereiktől is.

remrendes

Az a Hypertherm konyvebol van, 45A-rel.

remrendes

Lidlis aramforras eseten kiegyezhetunk akar abban is, lenyegesen szimpatikusabb, mint a 800.

fn47xk7ei

Az én gyakorlatom 2 mm-es vaslemeznél 1mm-es fúvóka, 30 A, 110 V, 1200 mm/perc. 4-5000 mm/percnél csak "gravírozott" a gép.A plazmavágás a "megolvasztott" fém mennyiségről szól tehát teljesítmény igényt a vágás szélesség X adott vágás hossz X anyag vastagság X K ( vágandó anyag minősége). Ezzel szemben pedig teljesítményben Amper x Feszültség x idő x hatásfok (soktényezős) áll. Kb 70-80 A áramnál és 125-130 V munkafeszültség mellett tudnám elképzelni a 4-5000 mm/perc sebességet. A Parkside meg eleve csak 30-35 A és 90 V környékére van méretezve így "elképzelhetetlen sebesség" (Űrgolyhók ,[#nevetes1][#wink]) számára a 4-5000 mm/perc. De ha  megnézed a táblázatodat akkor látható, hogy nem átlagos fúvókáról és munka feszültséget ír.

fn47xk7ei

Lehet, hogy szimpatikusabb de szerintem a Parkside még az ajánlott 2500 mm/perc sebességnél már nem fogja rendesen átfújni az anyagot.

TBS-TEAM

József

fn47xk7ei

Inkább kérdezz meg egy Parkside tulajdonost, hogy milyen sebességgel tud vele vágni a valóságban.

TBS-TEAM

Nem hasonlítjuk össze a lovas szekeret a Nissan GT-R-el. [#vigyor0]
József

sufnituning

Érdekesek ezek az adatok, én az 1,5 mm és lemezt 28 amperrel vágom, 3000 mm/perc sebességgel, lehet egy kicsit variálni az áramot és a sebességet.

fn47xk7ei

No most ezt nem értem! [#rinya]Én folyamatosan a kis Parkside gépről beszélek, írogatok. Te válaszolsz rá egy Hypertherm táblázattal, később pedig már azt írod, hogy nem szabad összehasonlítani a kettőt.[#fejvakaras]No itt elvesztettem a fonalat.[#fejvakaras][#nevetes1]

fn47xk7ei

Én anno eldöntöttem, hogy nem hagyatkozom "másra" és mérő műszereket és söntöt tettem a plazmavágó gépre. Gyakran vágok 2 mm-es lemezt.A plazmavágó géphez már nem az eredeti gyári fejet használom így az áramerősség már nem annyi mint ami a gépen fel van tüntetve. Inkább alacsonyabb árammal vágom a 3mm-es lemezt is így a fúvóka jóval hosszabb ideig bírja. Tegnap ugyan lefestettem de ez is 2mm-es horganyzott lemez(igaz hulladék) és jól tűrte az alacsony 1200 mm-es sebességet amellett, hogy keskeny maradék sávok is vannak a munkadarabon.

remrendes

Lehet, Parkside meg a kezemben sem volt.
Mit ertesz nem atlagos fuvoka alatt? A gyari, hozzavalo kopoalkatreszeket hasznaltuk.

fn47xk7ei

A teljesítmény nem csak kimondottan az "A"-től függ hanem az AxV. Bonyolultabban gondolkodva- tegyél rá egy ilyen kis gépre egy 1,4 mm-es fúvókát az 1 mm-es helyett és állítsd be 35 A-re (40-et már úgy sem tud) a gépet a THC-t pedig 125 V-ra. Már itt ellentmondások derülnének ki mert a gép jelgörbéje alapján valójában csak kb. 20 A lenne a vágóáram. Én néha ránézek a gépemen lévő műszerekre és ez vizuálisan jól lejön számomra azaz a gép teljesítménye adott. Emelem a feszültséget csökken az amper. Növelem a fúvóka átmérőt és változik az áram. Fordított helyzetet is észrevettem anno mikor kis méretű fúvókát felejtettünk a gépi fejen és nagy teljesítményt kapcsoltunk rá. Érdekes jelenség volt ( máig sem értem nagyon tisztán). A vágás közben szikrás átütések voltak a fúvóka palástja és a munkadarab között.[#fejvakaras]De nem kolbászolnék el a fő témától nagyon, ami részemre lényeges: nagyon kis teljesítményű géptől sok mindent nem lehet elvárni hiába változtatunk meg néhány paramétert.

remrendes

Ha ez igy igaz (ami azert nem lenne meglepo), akkor mar nem is tunik olyan jo vetelnek az a gep.
Ilyen atutesekre gondoltal?