Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

remrendes

fn47xk7ei

Ráfutós, mert az jobb de egy helyen még szemből van nekem is.Mint írtam még tettem fel külön home kapcsolót is, azok hamarabb kapcsolnak ill. előrébb vannak pozicionálva. Nem sajnáltam őket mert "ingyé" volt az összes. Más: viszont ma berágtam a plazmavágó fejre (Euroloc) mert elég ferdén kezdett el vágni így visszacseréltem az eredeti gépi Esab PT-21-esre. Ég és föld a különbség a két plazmasugár (fáklya) alakja között. A Esab-é szép vékony, hosszú és egyenletes körben valamint nem is ferde az ív.Szóval megint boldogság![#nevetes1]

remrendes

X-Y-ban en is rafutos 0-ban es utkozos vegallasban gondolkozom. Csak nem tudtam,hogy a rafutasos dolog mennyire megbizhato.

TBS-TEAM

Alapszabály a semilyen típusú végálláskapcsolót (fémérzékelőt stb..) nem tervezünk és nem építünk be a mozgással szemben. Próbálkozni persze lehet [#vigyor]
József

PSoft

000000000

Csakis a mozgással szemben lehet beépíteni, hiszet egyébként soha nem működne a végállás kapcsoló. Viszont arra kell konstrukciós szempontból ügyelni, hogy a kapcsoló eszköz merev ütközőként ne működhessen, azaz a kapcsolási ponton túl még a szán el tudjon mozdulni, vagyis a végső mechanikai ütközési pont ne maga a kapcsoló legyen.

PSoft

IdézCsakis a mozgással szemben lehet beépíteni, hiszet egyébként soha nem működne a végállás kapcsoló.

Ezt, olyan...megnyugtató volt Tőled olvasni.[#wave]

000000000

Nem is értettem, mihez gratuláltál az előbb.
Örülök, hogy megértetted, hogy valami csak akkor működhet, ha egyáltalán működési helyzetbe kerülhet, erre pedig akkor van esély, ha a mozgással szembe helyezkedik el.

PSoft

Én tudom, hogy értetted.[#smile]

IdézÖrülök, hogy megértetted, hogy valami csak akkor működhet, ha egyáltalán működési helyzetbe kerülhet, erre pedig akkor van esély, ha a mozgással szembe helyezkedik el.

Ezt a mondatod ebben a formában, nem teljesen értem.

Gondolom, a "valami" lenne ez esetben a végállás kapcsoló.
Mert arra igaz, sokminden másra meg...nem.

TBS-TEAM

[#conf]
Ez a szemből.
A mikrokapcsoló rudazat mozgási irány.
Ez a hibás megoldás.

József

TBS-TEAM

Egy példa egy jó megoldásra.
A mikrokapcsoló tolorúdja nem szemben áll a mozgással.
[#vigyor]

József

frkdv6dyr

Te egy tényleg nagyon okos ember vagy :) köszönöm a tippet.

frkdv6dyr

Tovább is gondoltam azzal, hogy ha kettőt teszek fel "közel" egymáshoz akkor meg is van az "AB" encoderek alapján a végállás és gép vége.

A egyik oldal végállás
A+B gép vége :) ütközés várható
B másik oldal végállás
B+A szintén gép vége várható költségekkel

Egy sima kapu áramkörrel & tilthatod a tápot, vagy vészstopot generálhatsz, így megvédve a gépet a tényleges fizikai károsodástól.

De szóljatok ha ez már túl van bonyolítva, vagy értelmetlen.

TBS-TEAM

Nagyértékű berendezéseknél és/vagy nagy tömeg mozgatásánál, és nagyon mostoha körülmények között üzemeltetett gépek tervezésénél két végállás kapcsolót kell tervezni, az első a vezérlésnek szól, hogy elérve a végállás normál mozgás leállítás vált ki. 2. végállás (vészvégállás) Vészleállást kell kialakítani a vezérlésben, ez lehet sokféle megoldás az adott gépre jellemzően. A vészvégállás minden esetben alaphelyzetben NC (zárt) végállásra futáskor nyitó érintkező.(ha lehet minden végállás alaphelyzetben zárt (NC)legyen a legnagyobb biztonságot az adja.
Új gép építésénél a Vészstop nyomogombokba 2db NC érintkezőt kell használni sorba kötve.
József

frkdv6dyr

Ha jól gondolom, akkor az ipari környezetben ez egy tengelyen négy végállás kapcsoló.

:) hobby szinten a megoldásom kettővel hasonló, csak kicsit sufni tuningos