Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

000000000

Sajnos szegényes a költségvetés ezért írtam , hogy "egyenlőre" .Vizes asztal lesz de kb 5mm-re tervezem a vágandó lemez alja és a vízszint távolságát és inkább lemez felső oldalát hűteném vízzel mivel ott éri a nagyobb hőhatás . Gyakorlatban egyszer már próbáltam úgy , hogy vágás közben vizet spriccoltam a lemez felső felületére és szép egyenes maradta lemez . Természetesen ha mégsem válna be a megoldás akkor thc beszerzése is megtörténik majd ...De amit kérdeznék még : a vezérlő doboz fényképeket nézve láttam , hogy szilárdtest relét is beépítettek - ez mit kapcsol ?

kaqkk007

Valószínűleg a plazmát kapcsolja de annak a vezérléséhez elég egy kisrelé . Szerintem a felső hűtés nem lesz igazán jó (ha működne már régen nem használnának THC-t ) de próba szerencse vesztenivalód nincs .

000000000

Létezik egy "thc-n túli élet" is azaz láttam már 30 millás gépet thc nélkül és évek óta üzemel - végzi a dolgát .

rh3x33biu

Tisztelt Uraim!
Segítséget szeretnék kérni. Szeretnék egy plazmavágó asztalt építeni, de programot sehol nem találtam. Az asztal megépítése nem okoz problémát, a léptető motorok típusai is megvannak.
Tehát ha valaki tud valamilyen infóval segíteni azt megköszönném.
Tisztelettel

ANTAL GÁBOR

Több mint 8 éve regisztráltam ide és azóta is van egy befejezetlen ( Kb 85% ban kész ) projektem : egy CNC plazmavágó ( A 1250*2500 ös táblát céloztam meg)
Azt hogy miért torpantam meg azt igencsak meg tudnám indokolni de most  nem ez a fontos
 A program : akár Mach (mill ) is ..Megcsinálod a kontúr rajzát valami CAD programmal majd  megcsinálod a bekezdő "bajuszokat" majd egy CAM   programmal legenerálod ( az el -offsettolt ) pályát

Természetesen vannak ennél sokkal komfortosabb megoldások is ezzel csak azt akarom sugallni hogy a program az abs nem gond

A gondok a nagyfrekis gyújtás zavarkompenzációjánál és a THC nél fognak jönni de vannak itt kollégák akik már ezen az akadályon is túl vannak

y9au2mspr

Szia. Én építettem egy ilyen gépet. Nagy erőlködések közepette ,de müködésre bírtam a gépet. A hf gyújtás az egy kényes téma. A thc sem olyan egyszerű mint ahogy elsőre kinéz. Normális földelés hiányában is csak a szenvedés.Rengeteg buktatója van a projectek. Most mobilon gépekek,és ezért nem is akarok hosszan témázni,de talán jó lenne tudni ,hogy pontosan hol is tart a projecket.Itt a fórumon rajtam kívül csak nagyobb tudású plazmásokkal találkozhatsz,de a tapasztalataimat örömmel megosztom veled. Jó lenne egy külön topik számodra. Ott lehetne lépésről-lépésre haladni a kérdésekkel.

y9au2mspr

Szia. Az mit is takar pontosan?

KoLa

https://www.youtube.com/watch?v=8auYxY2qluc nem thc!
A program ami nagyon jó a Mach3-hoz az a "Wrikrys"

vjanos

A Fusion pl tud vizes/lézer/plazmavágóra is kódot generálni, beleértve a bajuszokat és az offszetelést.

rh3x33biu

Üdvözlet mindenkinek!
Köszönöm a válaszokat, de ezekből egy szót sem értettem.
Én egy Géplakatos vagyok, használok kézi plazmavágót de azt hiszem a leírtakból tényleg nem értek semmit.
Ha lenne valaki olyan szíves és ezeket elmagyarázná nekem azt megköszönném, ha lehet telefonon is szívesen felhívok bárkit.
Üdv.

kaqkk007

A thc a plazmafeszültség mérésével beavatkozik ha a lemez görbesége miatt túl hosszú-vagy rövid az ív (közelíti vagy távolítja a pisztolyt a munkadaraból) A "thc-n túli élet" a mechanikus megoldás ott egy rugó ellenében mozgatja a pisztolyt egy fixen beállított görgő ami a munkadarabon gördül.

fn47xk7ei

Ez az én mondatom - " a THC-n túl is van élet" .[#nyes] Tiszaújvárosban láttam egy elég komoly gyári gépet - ott pneumatikus henger mozgatta a z tengelyt és a fej(fúvóka) körül volt egy talp amiben 4 db görgő volt az szorította le a lemezt ill. a fej távolságot az tartotta beállított értéken a lemeztől . Egyszerű és praktikus megoldás és persze sok éve üzemel így .

svejk

No szóval akkor mi van azzal a plazmával Psoft?
Nálatok nincsenek zavarok?

PSoft

Nagyon kevés, amit tudok róla.:(
Az építésbe, szinte egyáltalán nem folytam bele...
Hosszú ideje építődik már.:)
Tibor érdeme a gép szinte teljes egészében.
Korábban, mikor a tesztekről beszélt, mindig kérdeztem a "zavarokról", ismerve az itteni problémákat.
Ő, kérdésemre mindig azt válaszolta, hogy nincs ilyen problémája.

Ma délután, mikor Nála jártam, épp teszteket vagdalt, 6-8-10mm-es acéllemezekből.(négyzet, kőr, szívecske, stb.)
A gép zavarok nélkül dolgozott, tette a dolgát, szép, egyenletes(nekem is tetsző) :) vágási felületeket produkált, mindegyik anyagvastagságnál.
(már bánom, hogy nem csináltam pár fotót/videót a tesztekről)

Egy talán P4-es laptopról, Mach alól dolgozik a gép...
A plazmáról, hajtásról, stb. nincsenek pontos infóim.:(