Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

000000000

Fent van a honlapjukon, elvileg ugyanaz, mint amit az amerikaiak kínáltak pár éve vagyonokért, csak ez modernebb, olcsóbb, és ráadásul lengyel, azaz európai.
Akkor már inkább ide menjen a pénzünk, szerintem.
https://www.youtube.com/watch?v=lxowvqgMb8k" TARGET=_fnew>Így vág hullámos acél lemezt, szerintem meggyőző

kaqkk007

A Compact THC 150 3 jelet ad le relé kimeneten:  
1.Le (Z)  
2.Fel (Z)

Éppen ezért kell a cncusb (MK1) vezérlőhöz egy segéd áramkör ami vágáskor elveszi a Z tengely vezérlését a kontrollertől és átadja a THC-nek ! De a jó hír hogy a protípus már működik a múlt hét végén már szép vágásokat csinált ,és a pices verzió már fejlesztés alatt van (program már kész-nyák terveződik)

000000000

Itt nem kellett semmilyen segédáramkör, simán bekötötte a palzmavágóba, és Mach 3-ból vezérelte.
Ennyi, 10 perc sem volt az összeállítás, burkolatbontással és ameriaki hülyegyerekeknek szóló részletes magyarázattal.
De ez nem azt jelenti, hogy ne építs, vagy a tied ne lenne ugyanilyen jó.
Mind jó, ami ilyen elven megy, működik, ki van próbálva régen.
A step dires verzió finomabban mozog, mert mozgási algoritmusok vannak benne.

000000000

3 jelet:
1. Le
2. Fel
3. Fáklya vágóplazma OK

KoLa

Reggel én is küldtem 2-3 képet az alu vágásról megkaptad a telóra?

svejk

Nekem még telefonom van nem videójátékom, így ki is akasztottad a szerkezetet a bazi nagy képekkel.
Alig bírtam kitörölni és lelket lehelni bele.
Küld e-mailban az való arra.

kaqkk007

Sajna az Mk1 cncusb vezérlőnek nincs THC bemenete ezért kell a segéd áramkör ...

KoLa

Bocsi! de úgy láttam hogy valamelyik székesfehérvári talin igen csak nagy kijelzőn taperoltál, a neten keresve valami doksit!
Ezért gondoltam...
Én meg a mobilról nem tudok most valamiért emailt küldeni!és a mobilról se tudom át küldeni laptopra a képeket!
A lényeg az hogy 3-as alulemez vágást mutattam volna képekben!  
Megpróbálom a hunbay-re.

KoLa

Ez már lehet hogy nem is videójáték!Neked mondjam! CYBERSVEJK!

0s07z7g7

Egy két gondolat a THC-ról :
- 2 fajta megoldást láttam az egyik hogy a vezérlőn + software-n keresztül szabályozza a magasságot a másik hogy a Z tengelyt az elektronika függetlenül a vezérléstől szabályozza. Egyértelműen az első megoldás a jobb, a másik megoldásnál a software nem tudja soha hogy milyen magasan van a Z, ezért minden új gyújtásnál fel kell venni 0.00 pontot.

- A THC be-ki kapcsolására is több módszert láttam
1.) THC-re hagyva elektronikusan. Ilyenkor a fő ív bekapcsolásakor bekapcsol a THC, a fő ív kikapcsolásakor kikapcsol.
2.) A THC idő késleltetve kapcsolja be a főív kialakulása után a THC-t, a fő ív kikapcsolásakor kikapcsol.
3.) Software (G kód) kapcsolja ki-be a THC-t.

Az 1. megoldás katasztrófa mind az elején, mind a végén : mert a fő ív az elején lyukasztáskor, induláskor bizonytalan feszültséget ad a THC zavara belenyomhatja a fejet az anyagba. A plazma vágások 99% önmagába hurokként zár vissza, a vágás végén a már átlyukasztott anyaghoz ér a vágás ahol már nincsen anyag a feszültség felmegy a fejet a THC belenyomja az anyagba.
A 2. megoldás eleje jó lehet a vége azonban ugyancsak cumi.
Marad a 3. megoldás ahol a vágás kezdete után x mm-el bekapcsolja a G kód programja a THC-t a vágás vége elött y mm-el kikapcsolja. SheetCam macro-ja simán kezeli ezt.

svejk

Azt Farkas Ádám adta kölcsön arra az időre.

svejk

Köszönöm, ez a leírás teljesen érthető.

KoLa

A mi gépünkön nincs THC, egy tapogató van rajta, teljesen üzembiztos, bármilyen magasságkülönbséget le tud kezelni azonnal!
https://www.youtube.com/watch?v=8auYxY2qluc" TARGET=_fnew>itt egy videó!

nyiszi

És ez a tapogató milyen elven működik?
Van egy képed, hogy mennyire sorlyás az alsó fele?
A 3 mm-es lemezt kb. hány A és hány m/perc sebességgel vágjátok?

0s07z7g7

A felület követőt is lehetne egyszerű THC-nek nevezni, de amit eddig láttam azt inkább hibaforrásnak nevezném. A tietek egy kicsit komolyabb, de szerintem ebből a mechanizmusból majdnem kijön egy elektronikai THC.

A fő gondjai :
- Amikor átlövi az anyagot a plazma a lemezfelületére fröcsköli az olvadékot ez 1-2 mm magas is lehet. Emiatt pontatlan lesz a fejmagasságod, és elakadás veszély is van.
- A plazma vágófeje úgy van kialakítva hogy ha kb.: 10 mm-es hidakkal vágod az alkatrészeket, és egy kivágott alkatrész (mérettől függően) bebillen a cápafog asztal miatt így a kiálló 10-15 mm-es alkatrész mellett épphogy de elfér a fej. A mechanikus THC tuti elakad (állandóan ott kell állj a gép mellett, kivenni az előző alkatrészt).
- Gondolom állandóan tisztítani kell a fröcskölés miatt.

A múltkor én is láttam egy PowerControl-os plazmát valahol, 6x2 m-es asztal stb. Mondanám hogy elég komoly. És ilyesmi mechanikus követője volt. Nem is értem hogy nem fért bele az árba egy 60.000 Ft-os Proma.  

Amúgy hobbi szinten simán el lehet vágdosni THC nélkül is. A THC semmit sem ér bizonyos esetekben vékony lemeznél, mert olyan feszültség van a lemezbe például a szélén hogy a vágás egyik oldalán fekszik a lemez a másik oldalon a maradék 10 mm-es híd meg 3 cm felpenderedik, Na akkor mit csináljon a THC ? Fanyelű kalapáccsal nyomod a lemezt jobban jársz. BIO THC.