Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

iv43r83d

Szia Szabolcs!Nekem 220V-os plazmám csinálta ezt de a számítógéphez és a vezérlőszekrénybe raktam zavarszűrőt és meg szünt a hiba Üdv Csaba!

y9au2mspr

Szia Csaba. Holnap kiépitem a megfelelő földelést. Ezt követően megcsinálom én is pluszban a zavarszűrést. Köszi az ötletet. Szia

gk6nzg8h4

Tisztelt Urak!
 Valahol láttam a vidomegosztón, hogy egy indiai tag vett egy olcsó kézi plazmavágót és rátette egy CNC mechanikára és ezzel vágta a lemezt.
 A kérdésem az lenne ahhoz akinek van tapasztalata ilyesmivel, vagy egyáltalán fogott a kezébe ilyen plazmavágót, hogy ha az ember egyenletes sebességgel tolja elő a vágót, akkor a munkadarab (pl. 10mm acél tábla) széle hullámos lesz-e, vagy gyönyörű egyenes mintha fűrészelte volna?
 Válasz(oka)t előre is köszönöm!

y9au2mspr

Nem sok tapasztalattal rendelkezem,de én kézzel még kerekes kocsival sem tudtam olyan szép élet vágni,ami egyenes ,sima felületű lenne. Ellenben cnc mechanikával szép sima felületet kaptam. Elméletben lehet kézzel is szép egyenletes vágást csinálni,csak ügyes,gyakorlott kéz kell hozzá. Viszont megvezetés nélkül szinte lehetetlen próbálkozásnak tűnik.

0s07z7g7

8-as lemeztől felfelé gáz-oxigénnel könnyebb és szebbet tudsz vágni szerintem. A plazmával az a baj hogy nagyon egyenletesen kell húzni megadott sebességgel. Ha lelassulsz szélesebb lesz a vágó rés vagy kialszik a plazma ív, ha túl gyorsan akkor meg nem vágja át az anyagot és nem olyan könnyű visszamenni mint gáz-oxigén esetén. Ha az egyenletes ideális sebességet megoldod valahogy akkor sokkal olcsóbb vágási eljárás mint a gáz-oxigén.

8 as lemez alatt nem nagyon szoktak gázzal vágni, ott a plazma előnyösebb, de a gyorsabb előtolás miatt még nehezebb szépen vágni vele.

A lényeg ha nem kell szépnek lenni amit csinálsz akkor sok mindent meg lehet kézi vágással is oldani.

gk6nzg8h4

Az oxigénnel az a baj, hogy a palackok tartása nem engedélyezett bizonyos helyeken. Emiatt nem működik. Az előtolást viszont egy hosszú orsóval és állandó motor sebességgel meg lehet oldani.
 Köszönöm a hozzászólást, ez megnyugtatott engem.

0s07z7g7

Összehoztam egy videót hogyan szoktam G kódot készíteni plazmavágáshoz : http://youtu.be/FlsFcT_jVq0" TARGET=_fnew>Video

00:00 -tól 00:01 percig : Sima AutoCad rajzolás, a lényeg hogy az alkatrészek külső kontúrja VAST a belső kontúrok (lyukak) MERET layer-en legyenek. Utána az alkatrészeket el kell menteni dxf fájlba.

00:01 től 00:03 percig : Ha sok alkatrész van érdemes nem kézzel hanem valamilyen programmal optimalizálni a terítéket. Sajnos "ingyenes" választék csak a Vectric van ami nem is a legjobb.
Betöltjük az alkatrészeket. Érdemes a külön layer szerint joint utasítással összeolvasztani a kontúrokat. Utána a Nesting részben beállítjuk a fő paramétereket, alkatrészenként megadjuk hány darab szükséges és elindítjuk az optimalizálást. Az elején megadott lemez méretre osztja ki az elemeket. Ha több lemezre fér rá akkor látható hogy hány lemez szükséges. Jelen esetben1 alkatrész miatt 3 lemez.  
Minden lemezt egyenként el lehet menteni dxf fájlba.

00:03 -tól 00:07 percig a SheetCam látható. Végig futtatom a videóba a fő menüket, ha valakinek kérdése van akkor a videó adott időpontjának jelzésével tud kérdést feltenni.
Nekem minden lemezre van egy elmentett job fájlom, ebbe csak a rajzot kell kicserélni, felrobbantani alkatrészekre menteni és kész is a G code.

Ne rökönyödjön meg senki a rajzaim cm-be vannak rajzolva, ezért furcsa a cad és vectric mértékegységek, a SheetCam konvertálja mm-re sorry így szoktam meg.

y9au2mspr

Szuper lett a videó. Szépen bemutattad,hogy te miképp csinálod.  Én csak ámulok és bámulok. Lessz mit megemésztenem a látottakon.

d46hvfrdr

Helló!

Olyan kérdésem lenne, hogy plazmavágó esetén, a mach3-ban hogyan és mit kell beállítani ahhoz, hogy a Z tengely magassága az anyag érintését követően legyen felvéve a 0 pont és a vágást ezt követően kezdje el?
A Z tengelyre kiépített egy kapcsoló, a plazma fej süllyesztést követően hozzáér a munkadarabhoz, majd kapcsolja a kapcsolót.
Eddig a G kódban volt a M3-M5 kód, és a plazma gyújtás így volt vezérelve.
Mit kell beállítani a mach3-on, hogy vágás előtt keresse a munkadarab felületét?

Köszi!

000000000

Szia Dr.GodMan
Azt sheetcamben vagy más cam postprocesszorában tudod beállítani. G28.1 kód az ami hatására a z tengely elkezdi a home futást és amikor megérinti a kapcsolódat aminek z home kapcsolónak kell lennie akkor nullázza a mach3 a z drot. De ne felejtsd el megmérni mennyi a kapcsoló offsetje, távolsága mert ezt is be kell írni a post processorba és ha pl. 10mm akkor nullázás után felmegy gyorsba inkrementális 10mm-t. Plussz hozzáadni az átszúrási magasságot. Aztán átszúrás után lemegy vágási magasságba és mehet a vágás.

y9au2mspr

Van valakine tapasztalata Trafimet AW201p pg0006 vágófejjel kapcsolatban? Ezt szeretném a kínai fejek helyett használni. Valahogy megbizhatatlanok sajnos a jelenlegi kínai fejeim. Itt az idő,hogy befektessek egy normális ,megbízható és kiszámítható vágófejre.

Fej

Készre szerelve

000000000

Két hónapja elkezdtem én is a plazmavágó építését . Most jutottam el a vezérlő dobozának összepakolásához . Léptetőmotorokkal lesz megépítve a gép és DM860A típusú léptető meghajtókat vettem hozzá . A kérdésem az lenne , hogy hogyan tervezzem az szekrény előlapját azaz a főkapcsolón kívül milyen kapcsolókat , nyomógombokat , visszajelző lámpákat érdemes elhelyezni rajta . Jó jönne egy-két hasznos ötlet , bevált megoldás .

kaqkk007

Semmi külön kapcsoló nem kell a dobozra , mindent tudsz programból kezelni , kivéve a THC-t azt érdemes a doboz elejére kirakni , vagy akár a plazmavágó mellé tenni egy kisebb dobozba .

000000000

THC egyenlőre nem lesz , megpróbálom nélküle hogyan vág .

kaqkk007

Az a baj THC nélkül hogy a lemez a hőtől deformálódik és ha a fej nem követi a felületet nem lesz tökéletes a vágásfelület.THC vel viszont akár trapézlemezt is vághatsz