Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

s2k5ycubj

Esetleg egy arduinós vezérlés? Egy próbát megérne. Sajnos az UC300 is nagyon zavarérzékeny. Hamar eldobja magát,de legalább nincs lépésvesztés,mert csak megmered...

pvmyc6p5

Nem tudom megmondani melyik topikban volt róla szó,de nemrég ,1-2 hete max,szó volt az UC-s cucc "gyakori elhalálozását okozó" probléma megoldásáról.  
Hátha segít...

s7manbs8

Lehet hülye ötlet, de a gép dobozába nem lehetne betenni a vezérlőt ?

0s07z7g7

Elég kevés információt küldesz, küldhetnél a gépről fotókat, paramétereket mechanikáról elektronikáról stb. Sokan kérdeznek, de már a kérdés sem egyértelmű mert azt sem tudjuk (és nem is fogjuk) hogy mit építesz.

Egy két okosság látatlanba :
- Lehetőleg olyan plazmát használj ami nem zavarja a hálózatot. A legjobbak a Hypertherm gépek mert black blow pilot arc gyújtás nem zavarnak elvileg semmit, utána a Hf gyújtású pilot arc-os gépek következnek, a legrosszabb a sima HF gyújtású gépek. Jobb plazmák pl. cebora, iweld, hypertherm-be van PWM védelem ami nem engedi a hálózatra vissza a szennyező jeleket.
- A plazma asztalt és számítógép-vezérlő részt válaszd teljesen szét. Nekem a számítógép és vezérlődobozba bejövő hálózati földelés meg van szüntetve helyette a plazma asztaltó független földelőszondára van kötve a földelés.
- A végállások, motorok árnyékolt kábelének árnyékolását az asztalnál szakítsd meg szigeteld le, a vezérlőbe érkező részeket csillagpontosan kösd a független földeléshez.
- Ha lehet használj UC100 vagy UC300-at. Azért sokkal jobb mert nem tud bebolondulni mint az LPT port.
- Ha lehet akkor inkább UC300 at használj mert az LPT portnak vagy Uc100 nak csak 5 bemenete van 1 vészkapcsoló, 1 0.00 pont tapintás, 2 a THC le-fel, és egyetlen egy marad az összes végállás kapcsolóra lesz egy 50 méteres (antennád). Ha minden végállás külön kötsz kedvezőbb 6 db 5 m-es vezeték (antenna).
- Közelítés kapcsolót ne használj, csak mechanikus végállásokat. Sokkal érzékenyebb mint a mechanikus kapcsoló.
Stb....

istvan3

Köszönöm a válaszokat, sajnos csak hétvégente van időm dolgozni rajta, úgyhogy jövő héten fogok csak ráérni kipróbálni a dolgokat, csinálok fotókat is.

A gép zárt szelvényből van hegesztve, 2x1m munkaterület, szögacélon, esztergált görgőkön fut, lánchajtással, szóval nem egy nagy pontosságra készült szerkezet, de nincs is rá szükség. Ahogy írtam léptető motoros meghajtás minden tengelyen.

A plazmagép egy Cut50 Stahlwerk. Nagyfrekis érintéses ívgyújtása van, szóval ez nem a legjobb.  
A pc földelés átkábelezés már terveztem, ezt meg is fogom tenni.  
A motorok kábelezése viszont nem egyenlőre nem árnyékolttal van elkészítve.
Végállás érzékelőket nem építettünk be, nem is terveztem beépíteni. Nincs olyan erős, hogy össze tudja törni magát a gép.

Azért gondoltam arra, hogy nem a földelésen keresztül zavarja meg a gépet, mert akkor ha 5 méterrel arrébb kezdek el vágni, ugyan abba a hosszabbítóba dugva, akkor nincs probléma.  

Ahogy írtam ott tartunk, hogy ferrit gyűrűvel a vezérlőkábelen, most a gép a PC-től kb 2 méterre van téve, így levegőben gyújtásnál nincs probléma, de ha az asztalon vagy valamilyen nagyobb vaslemezen vágunk zavarja a gépet, gondolom antennaként felerősíti.

Tervezem még, hogy kipróbálom, hogy a Z tengely vezérlőjére másik motort kötök, és megnézem, hogy úgy mit reagál.

swcd4ssub

Üdv mindenkinek!
Plazmavágó asztal építéshez MACH3 vezérlő szoftvert keresek. Esetleg tud valaki segíteni? Nem ingyen szeretném.

swcd4ssub

Köszönöm az infót, de olyan ami már plazmavágóhoz van fejlesztve, vagy valaki esetleg  tud fejleszteni a MACH3-t, vagy csinált már megbízható jól működő vezérlést.

000000000

Sziasztok!
Szükségem lenne egy kis segítségre. Van egy összetukmált plazmavágó mach3 as vezérlővel. Erre szeretnék programokat írni pronestel, csak nem tudom beállítani a thc300 as be és kikapcsolását.

remrendes

Kicsit ez is a temahoz tartozik. Milyen olaj/viz levalasztot ajanlotok egy plazmavago ele?

iv43r83d

Szép estét mindenkinek! A segítségeteket vagy javaslataitokat szeretném kérni cnc plazmvágó építésben. A gépem egy sthalwerk ct 535-ös ezt szeretném cnc-siteni,de nem is mechanikusan vagyok tanácstalan hanem inkább villamosilag mit hogyan kell bekötni,többek között a thc-re mennyire van szükség és hogyan kell bekötni.Mire kell nagyon odafigyelni hogy tökéletesen működjön az egész gép. Segítségeiteket és javaslataitokat előre is köszönöm! Üdv Csaba!

au4vahmhc

Szia Csaba.
Pár plazma gépet már építettünk.Hívj délután 5 óra uán.
Tel 06 huszas 227 86 3 hét.
Üdvözletel Szabó Gábor

pvmyc6p5

Kedves Csaba !
Ha elfogadsz egy "tanácsot",a lentebb nevezett plazma áramforrásra,ne építs CNC-t,mert igen sok gondod lesz vele.
Üdv Szabolcs

iv43r83d

Szép estét Szabolcs! Köszönöm hogy írtál.Üdv Csaba!