Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

KoLa

" nem pontos központosság + erős turbulencia stb."

Hanem? Mi?  

jani300

Tudsz erről rajzot , hogy van bekötve a rendszerbe ? Van egy ilyen iskra külön egységen , hiányos .

000000000

Nem pontos központosság  + durva turbulencia stb.

000000000

Ebből hármat bontottam szét - pontosan nem emlékszem de úgy emlékszem ( sajna arról nem készítettem fényképet) csak a kimenetre volt rákötve . 8 menetes Hf-es szűrő védte az áramforrás egyenirányító  diódáit ... de nem akarok hülyeséget írni mivel pontosan nem emlékszem .

000000000

Úristen ! Elnézést a pongyola fogalmazásért , pedig nem ittam semmi alkoholt .[#vigyor2]

000000000

Megfelelő értékű kondenzátorral védik az áramforrás félvezetőit, különben az első nagyfrekvenciás nagyfeszültségű gyújtás az első és utolsó.  
A 8 menetes fojtótekercs meg annyit fűznék hozzá, ahogy Szalacsi Sándor mondta anno a Kocsordi atombunkernál: "Az ellen nem véd" :)  

B.Zoltán

http://www.casano.com/projects/hfstart/" TARGET=_fnew>LINK
Ezt a kapcsolást,most csináltam meg.
Kijavítva a rajz hibáját, 2db gyújtógyertya a szikra köz a szekunder oldalon 6mm-es szikrát ad.
Nagyon könnyű után építeni,még élesbe nem próbáltam ki, mert az awi még nincs kész.  

jani300

Az iskra azt mondják jó nagy ívet húzott .
Én is csak nekiugrottam mikor itt szó volt róla .
Lehet sose lesz semmi belőle :)

B.Zoltán

3 db szikra közzel még nagyobb az ív.
Argonba ez a 6mm-es ív minimum kétszerese lesz,attól már nagyobb nem kell.
Állítólag a gyári készülékeknek is argon nélkül 6mm körül van.

000000000

Van egy gyári szikraköz amit egy sebészeti vágóból bontottam.
Dupla szikraköz menettel állítható kb 8mm átmérőjű volfrám pogácsákkal kerámia szigetelővel.
Az örökkévalónak, vagy kicsit tovább tervezve :)
Majd teszek fel képeket valamikor a cuccról  

000000000

Nem értem a hozzászólásodat - bár rád jellemző . A HF ugye nehezményesen veszi az induktív akadályokat , ami kevés pedig átjut kevés azt zárják rövidre kondenzátorral ami természetes . Mivel itt nincs becsatoló tekercs ígyí a kimenet pozitív ill. negatív ágára volt rákötve a HF . Amennyiben ide tennél kondenzátort az rövidre zárná az áramkört és nem lenne szikra a fejben . http://imgserv.com/images/2015/04/10/BT1uAi3Z.jpg" border=0>

000000000

A 1062-es hozzászólásomban az egyik gondolata ez a link volt . A múlt héten volt nálam "gpeti" és beszélgettünk a tesla gyújtókörről mivel kísérletezett vele - másodjára már szépen üzemelt neki is ( becsatoló tekercsel) .

jani300

Nézegettem én is ezt a tekercset de én úgy gondoltam ez kapcsolja ki a nagyfrekis gyújtást ha beindul a nagy áramú ív .
De nem állítom , kérdezem hogy tévedtem e .
Mindha lenne rajta két vezeték , talán reed relé kivezetése .

s2k5ycubj

Ez a hagyományos,trafós,50Hz-es tápokra vonatkozik,de ott is volt a diódák után és a hf tekercs előtt kondi. Pont ugyan így kell a kapcsolótáposnál is. Tehát:trafó,diódák,kondi,hf tekercs. És még ezen kívül kéne egy áramérzékelő sönt,trafó,áramváltó,ha automatán kéne kapcsolgatni,na azt az áramkört kell a kondi elé bekötni. Remélem érthető.

jani300

Akkor a 1075 képén az áramváltó lenne ?
De ott már egyenáram van .