Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

robokacsa

bocsi a késésért, de most se érek rá, csak kutyafuttában pótolom elképzelésemet.
motortengely forgat 20 fogú tárcsát, 200 lépésben.tehát 1 motorlépés , kerületszámítás miatt 0.05mm
tehát ha 0.01 lépést akarok, akkor be kell iktatnom egy 1:5 höz lassító áttételt.
vagy nagyonrosszul gondoltam?

keri

Nem világos mire gondolsz.
Elmondom az elejéről, és bólogass :)

+Van egy fogasszíj mozgatású gép.
+A fogasszíjnak van egy fog távolsága mm-ben, ez legyen 5mm most.
+Ez rajta van egy mondjuk 20 fogú tárcsán.
-----------------------------------------
=Tehát a fogaskerék 1 fordulata 20*5mm=100mm lesz.

Ha ezt közvetlenül teszed a 200 lépéses motorra, akkor 100mm/200step=0,5mm/step

Te 0,01mm/step-et akarsz. 0,5/0,01=50/1
Tehát 1/50 arányú lassító áttétel kellene.
------------------------------------------
Na ezért olyan népszerű az orsó, mert ott egy fordulatra alapból csak 2,5-20mm elmozdulás van, tehát szinte direktben hajtva is kellő pontosságot lehet elérni.

Eseteben ha a legkisebb tárcsára teszed a hajtó szíjat, azaz ha jól nézem a powerbeltnél 3mm kiosztás, 10fogú kerék, akkor egy fordulat 30mm lesz, az meg 200 lépéses motorral máris 0,15mm lesz.
Továbbá egy szíjas gépnél ,01mm visszatérési pontosság kicsi erőltetett dolog, tehát mondjuk hogy, 0,05mm elég neked (átlag tolómérő pontossága) akkor máris csak 1/3-as áttételt kell felraknod ami sokkal reálisabb.

Azonban túl kicsi szíjkerekek jobban is igénybe veszik a szíjat, tehát én kicsivel nagyobb tárcsát alkalmaznék egyel nagyobb áttétellel.

Ha pedig 0,05mm nél finomabbat akarsz léptetni, arra ott van a mikrolépés.

Ez így tökéletes fára, gravírozni, nyákot beültetni.
Amennyiben pedig valóban precíziós fém alkatrészeket akarsz gyártani, oda pedig az orsó való.

robokacsa

még csak az elejét olvasom, de ha így elszámoltam magam,az nem túl jó.

keri

Megjegyzem az a 20 fogú tárcsa ami fordulatonként 200 lépéssel számolva egy lépésben 0,05mm-ert mozdít, kb. 3mm átmérőjű és 0,5mm fogtávolságú szíj kell hozzá...

szóval csak következtetek, de mivel a powerbeltnél nem találtam ilyen paraméterekkel alkatrészt, szerintem valamit elrontottál a számolásnál [#wave][#vigyor2]

keri

Persze mert belebonyolódtál a kerület számításába, de igazából teljesen ki lehet hagyni a PI alkalmazását a mókából.

A fogaskerék fogszáma és a szíj fogtávolsága adott. Egyszerű osztás szorzással kell csak operálni.

robokacsa

ha a mikrolépést is beleveszem, mert sajna igazad van az áttételezéssel kapcsolatban, akkor az a visszatérési pontosságot nem befolyásolja, nem könnyebben veszt lépést a motor?

robokacsa

msd-s vezérlővel tervezem, de nam akartam 64000 mikrolépéssel vezérelni egy lépést, vagy fordulatot, ezt se tudom most pontosan.

robokacsa

egyébként a 0.05 pontosság lehet elég, mégérdeklődöm.....

keri

A mikrolépés alapvetően növeli a pontosságot, de nem tekinthető stabil üzemállapotnak, mivel nem határozott pozíció, hanem egy átmeneti állapotát használja a motornak.

Tehát ha mikrolépést használsz az egész lépésre vetítve biztosan nem lesz pontatlanabb a gép, de mondjuk 8 mikrolépést használva nem garantálható hogy nem lesz 2 mikrolépésnyi bizonytalansága.

Összességében azonban a motor járása mindenképpen simább lesz, tehát a megmunkálás sem lesz lépcsős mintha csak egész lépést használnál, de precíziós alkatrészek pontosságát sem érdemes rábízni.

keri

Nem is kell olyan sok. 8-16mikrolépés (lépésenként) még reális kompromisszum. Ez még növeli a pontosságot. Ennél több csak a motor járását simítja, illetve terheli a számítógéped, mert valószínűleg itt már a sz.gép sebessége lesz a korlátozó tényező.

keri

Ez ugye azt jelenti, hogy 0,05mm egész lépésre 8mikrolépést rakva 0,00625mm felbontása lesz a gépednek elméletileg. Ez meg már bőven túl van a mechanikád pontosságát, akármilyen frankó gépet is építettél.

robokacsa

még csak fejben van, de ott is csak készülődik.

robokacsa

500 as felbontású enkóder, egyenlő 500 teljes lépéses léptetőmotorral? elméletben.

robokacsa

szervómotorhoz még ennyire sem értek, mi az a négyes szorzó? olyasmi mint a féllépés a stepperen?

PSoft

Gyakorlatilag az encoder felbontását növeled a szorzóval.
Így az 500-as encoder-ből lesz 2000 lépés/motorfordulat,a négyes szorzóval.