Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

sasi

Akaratom ellenére félre vezettelek, mert több mint 100 éves üzem után, 2009-ben leállították a kisvasutat, csak én nem vettem ezt észre...

yuagaci9g

Nagyon tanulsagos ez az Idealizált C keret...
55KN eronel nincs merheto szogelteres!
es mind ez 980mm-es erokarral, 100kg alatti szerkezettel.

.

svejk

Tusír léc---emelgetni kell, minél könnyebb legyen, dinamikus igénybevételnek nincs kitéve

Prés---minimális anyagtakarékosság, design

C szorító---érdekes lenne használni ha "teli" lenne. :)

Idealizált gépkeret--- majd mutasd be az ilyen, elkészült gépedet. Statikusan biztos jó, azonkívül jó hangszer is lehet.

Nézd meg ezt a vázat...----hogy adott esetben hosszú anyag is beférjen, tehát praktikusság az elsődleges cél.

Ez meg pláne lyukas...---- itt számottevő az anyagtakarékosság, modern gép, nekem nem tetszik a design.
Ráadásul takarítsa 8 óra termelés után akinek húsz anyja van! :)

Félre ne érts az ember érzi általában hol fölös az anyag, de azért nem fogok 3x annyit fúrni faragni, hogy ilyen könnyítéseket végezzek el, ami ráadásul valamilyen szinten csökkenti a merevséget, a renonacia veszélyeket kiszámíthatatlanul növeli. igaz a tömeg csökken, de nekem oszt' igen mindegy hogy 200 vagy 300 kg-os a gép, ha egyedül úgy sem tudom mozgatni.

Ha lézerrel vágatod ki az alkatrészeket, akkor meg még jelentősen növekszik is a költség.

keri

Azért ezekben is találok bőven hibát [#hehe]
Az idealizált C keret csak egy irányú erőre jó.
Azért 0 fok a szögeltérés, mert ha kicsi is lenne azonnal megroppanna.

A présnél is rossz helyen van megvastagítva de mondjuk hogy az jó, de a munkalap csak egy lap, ami a lehető leg rosszabb irányban veszi fel az erőket. Ezt a hibát több gépen is elkövették.
Még a C szorító a leg hibátlanabb konstrukció, mert a megfelelő helyeken van megvastagítva és úgy tűnik szépen eloszlatja a feszültséget a teljes szerkezeten.

A lukak alkalmazásával nem értek egyet.
Az az erős kompromisszum,  hogy ne kelljen elvékonyítani az anyagot annyira hogy megrogyjon.

Néz meg egy fát. Statikailag a tökéletes "alkotások", hiszen oda nő anyag ahol kell, és oda nem ahova nem kell.  
Vagy nézd meg a csontozatod. Nem sok lukat találsz a lábszárcsonton, csak a csont sűrűsége és formája alkalmazkodik ahhoz hogy tökéletes legyen az erő felvétele.

Lényegében a lukak a sűrűség csökentését jeleni, olcsó megoldás gyanánt, mert a kivitelezés nem teszi lehetővé hogy olyan mikroszerkezete legyen a vasnak mint a csont esetében.

Illetve már kezdik, a magyar fejlesztésű fémhab pont ezt hivatott megoldani.

Egyébként jó régen volt a Deltában egy olyan programról szó, ami az organikus stuktúrák mintájára alakított ki formákat. Beadták neki az erőket, a program pedig a lehető leg erősebb szerkezetet növesztette köréjük.

Sok meglepetés érte a mérnököket, mert olyan alakzatok jöttek ki aminek addig az ellentetjét használták, sokkal nagyobb tömeggel. Úgy tudom a VW használta ezt a programot.

svejk

A C szorító és patkó szerszámnál félreértelmeztem a könnyítést, természetesen mivel kéziszerszámok praktikus ha könnyebbek, minimális statikai tulajdonságok romlása mellett.

keri

Erről van szó.
Én modelleztem a vázamat programmal, és ha jelentéktelenül is de minden anyag kivétel rontotta a merevséget, ugyan akkor meredeken emelte a költségeket, miközben tényleg csak annyi hogy 200 vagy 300kg lesz.

Ha nagyon takarékoskodni kéne az anyaggal, mondjuk repülő vagy autó esetén akkor lenne értelme ilyenekkel vacakolni, nem egy is műhelygépnél. Ott a kivitelezhetőség és költség erősebb szempont.

keri

6mm deformáció van rajta, szögeltérés meg azért nincs mert nincs olyan irányú erő, hiszen akkor összeroppanna :D

svejk

000000000

Megint rád sóztak egy jegyet elővételben! :))))

u3t9egjsd

Tudna valaki segiteni Powermill es Edgecam -hez oktatoi videokat vagy leirast ha lehet magyarul.

000000000

000000000

Torro60

Szia tibor!
A youtub-on van 6db oktató videó a Powermill-hez.Igaz,nem magyarul de lehet belőle tanulni.
A powermill meg magyar nyelvű,nincs benne semmi különös.Ha gondolod szivesen segitek.Én ezzel dolgozok.

3ihs2v23

Trapézorsó és trapézanya kiválasztásában tudnátok segíteni? CNC gépem Z tengelyét 16mm átmérőjű trapézorsóval akarom megoldani. 1:2 es áttételt teszek, tehát az orsó 1500 f/perc sebességgel fog forogni. A Powerbeltnél és a Bánki-Sós nál nagy választék van. Szerintetek milyent kellene választanom? Faipari lesz a cnc, tehát por lesz és az orsót nem tudom kenni. Előre is köszönöm segítségeteket!

besirkyjh

Szia  

Mivel a trapézorsonak van surlodása és höt termel ezért csak fém anyát ajánlok , a müanyagok hötágulása miatt ekkora fordulaton .
Elsösorban a bronz lenne a jobb választás .
Dicsérik a Z100-as ( vagy ZX100-as ) anyákat is de azt nem ismerem és végül is az is müanyag .Függ a lin csapágyazásod és a mozgatott tömegedtöl is na meg persze az elvárt sebességtöl is dinamikával .
Hivd fel a PowerBeltet és beszélj velül hogy Ök melyik párost alkalmaznák .( lényeges a telefon mert emailban lassuak ) .