Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

f35ezvjs

A hajtott anyás megoldás már 2 m is ajánlott. Egy nagyobb sebességnél ha az orsó forog az beremeg ezt sanos tapasztalatból mondom. Nem szabad a hajtott anyás megoldásnál spórolni az orsó átmérővel. Előny hogy megtudod jobban feszíteni az orsót.

hostya

Használhatsz orsót-anyát, akár 4m hosszon is, de a mozgatott géprészt egy lineáris VEZETÉKEN kell mozgatni.(vezetni)
Az orsó-anya páros mozgatásra van kitalálva! (nem vezetésre)

Az egyenletes forgásnak a belengéshez semmi köze.

s7manbs8

De túlzásba se érdemes vinni, mert akkor nagy lesz a J és oda a dinamika. :)

s7manbs8

Ja, bocsi, ha az orsó áll, akkor nem annyira ...

hostya

"Nem szabad a hajtott anyás megoldásnál spórolni az orsó átmérővel."

Miért is?

robokacsa

kiére válaszoljak????
2 méteren (nincs gyakorlati tapasztalatom), de szerintem a 30 as orsó is beremeg, főleg ha gyorsan forgatjuk. lassú fordulatnál nem jelentkezik "annyira" a beremegés problémája.

000000000

Építsd fogasszíjjal, PSoft gépe is azzal megy és tökéletes!

keri

Fogasszíj miért is nem jó?
Vagy mindenképpen drága, és gyenge megoldásra törekszel? :)

Ezt a "golyós orsót vezetéknek használni" köröket mindenki lefutja. Én is, de kiszámoltam, hogy azonos terhelhetőség mellet sokkal drágább megoldás mint vezeték+golyósorsó.

Amellett, hogy nagyon érzékeny rendszer lenne ez így, főleg azért mert nem lehet alátámasztani. Ennél pedig a szögvason gördülő csapágy is stabilabb....arról nem is beszélve, hogy egy ekkora orsó inerciája nagyon nagy, ami nem előnyös lasernél.

Nyugodj bele a fogasszíj,fogasléc, bowden szentháromságba, ezeknek a leg kedvezőbbek a tulajdonságai gyors, dinamikus, tömeg és terhelés nélküli mozgatáshoz.

robokacsa

hogyne lenne jó a fogasszíj, valószínüleg az is lesz, csak minden lehetőséget számításba veszek, és Török Tamás gépén láttam 2.5 méteres orsós hajtást, és nemértem, hogy hogy lehetséges.
pontosabban közbe gondolkodtam a dolgon, és arra jutottam, hogy valószínüleg csak vágásra használja a gépét, és ha kellően nagy az orsó emelkedése, nem kell gyorsan se forgatnia, ezt tudom csak elképzelni.
én aszem maradok a szíjnál, már csak a gép méretét kellene kitalálnom mekkora legyen, persze ehez is a sufniban található anyagok az irányadóak, mivel már a költségek így is az égben vannak.
jah és jött ez a mozgatom az egész csövet mechanizmus, azzal is mit kezdjek????
még megrágom az ünnepek alatt.

robokacsa

most látom Tamás gépét újra, és éppen gravíroz....
nade az előbb leírt elképzelésem most is helytálló , annyiban módosulva, hogy Ytengely lassan forog, X tengelyt meg lehet gyorsan pőrgetni, mert rövidebb, nem rezonál be, hozzáteszem így is több mint egy méter az X tengelye.

D.Laci

Hosszó orsó esetén használj nagy menetemelkedést, 15-25mm.

keri

Igen, alacsony fordulat, vastagabb orsó, extra megvezetések, vagy feszített orsóval lehet védekezni a rezonancia ellen. Illetve, ami nekem a leg szimpatikusabb ilyen hosszúságoknál, az a stabil feszített orsó és forgatott anya.
Ezt a megoldás nagy gépeknél előnyös, ahol túl nagy lenne az orsó tömege, de mivel az anyát mozgatjuk, így ez nem befolyásolja a gép tulajdonságait, és a rezonanciával sem kell bajlódni.

Hogy Török Tamás hogy oldotta meg a kérdést, arról csak ő tudna nyilatkozni.

LASER témában nem vagyok benne, de természetesen mindenről van véleményem :D

Kisebb méretű laser esetén logikus dolog hogy a fejet mozgassa az ember, bonyolult optikák és tükörrendszer helyett. Ahogy láttam itt azért vannak méteres nagyságú csövek is, na ezt én nem rángatnám szívesen. Másik kérdés ami bennem felmerült, hogy a cső mennyire bírja a rezonanciát. Mert azért ezek mégiscsak vákuumtechnikai dolgok, és az elektroncsövek kifejezetten utálták a rezgéseket.

Ha LED-es LASER van azt viszont egyértelműen célszerűbb mozgatni.

Ugye azt is érdemes tudni, hogy akármilyen koherens is a laser azért csak széttartanak a sugarai, tehát optimális esetben fix távolságra érdemes ezeket is fókuszálni, mert így lesz a legjobb az energiasűrűsége.

keri

Nekem 700mm-es 16/5-ös orsóm van, és nem hajtott vége a levegőben lógott. Így forgattam akkora sebességgel ami a motorjaimból kifért, és ilyenkor okozott gondot a rezonancia, de érdekes módon csak akkor ha a kocsi az orsó közepére ért :) nyilván így tudott kialakulni állóhullám az orsóban.
Ha rendesen megcsapágyazod mindkét végét, akkor 1méteren még nem kell számolnod szerintem ezzel a problémával.

sasi

Szalai Gyurinak (Épül a gépem…Keri #244): „Kihasználható üregek, rejtve szerelt motorok, önmagukban is használható axisok,”

http://www.sasovits.hu/cnc/vegyes/P2298413_.jpg" TARGET=_fnew>Ilyesmire gondolsz? A hídban rejtettem el a 6,2 Nm-es léptető motort, a konzoltól nem is látszik.

svejk

A motorfeszítés hézagolása még kívánnivalókat hagy maga után :) [#crazya]