Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

besirkyjh

Szia  

Ha mozgohidast tervezel akkor miért kel a magasitás . Vagy ez vagy az , szerintem .
Valami mechanikus feltétele van ennek ?  

Ftomi

Igazából a magasítás csak a váz merevsége miatt gondoltam mert így a Y híd magasságát majdnem a felére lehetne venni mint egy általános mozgó hidas gép esetében. Lehet rossz az arány de a híd magassága csak akkor lenne mint az Y sínek távolsága. Így arra gondoltam, hogy a kisebb távolság esetleges kisebb csavarodást, kevesebb beremegést eredményez.    

besirkyjh

Valojában igazad is van ezzel mert rövidebb láb nagyobb merevség ,de a hid ki van emelve és nem egy sikon fekszik a két lincsapágy .Veszel is el és teszel is hozzá .Valoszinü ez a jobb megoldás , ha van rá lehetöség és hely akkor legalább a külsöordalrol támaszd meg a kiemeléseket .

000000000

Ha már "Y" tengely magasítást csinálsz, építsd olyan magasra, hogy az "X" tengelynek ne keljen magasítás!
Építsd acélból!

000000000

kokosys írtam segítség ügyben emailt.  [#email]

Szalai György

Szemre tetszetős, szép színes rajz.
A felhasználás jellegének és határadatainak ismerete nélkül nincs véleményformálási alap.
Nem lehet megmondani, hogy megfelel-e majd vagy nem, ha azt sem tudjuk minek kéne megfelelnie.

Ftomi

Üdv mindenkinek!

Megpróbálok összefoglalva válaszolni.  
A kiemelés megtámasztáson én is gondolkodtam csak egyelőre még nem látom hol és hogyan lehetne elhelyezni, valamennyire adva az esztétikára is bár ez nem elsődleges szempont.
Azon is agyaltam már, hogy egyáltalán nem emelem ki az X hidat viszont akkor fektetni kellene az X híd lin síneit és így nem tudom hogyan merevítsem meg a Z tengely kocsiját.
A gépnek nincs kimondott célja max. kisebb alu marások  
Szeretném a lehetőségeimhez mérten minél pontosabbra építeni csak sajna ennek a pénztálcám lesz a korlátja.
Egyelőre léptetőmotoros-menetorsós hajtással.  

keri

Jól érzed. Az alapvető pontossági igényedet érdemes egész lépésekre áttétellel leosztani.
Motortól és géptől függően 1/4-1/8 mikrolépés ami még stabilnak tekinthető.

Amiért mégis érdemes nagyobb felbontást használni az nem a pontosság növelése, hanem a motor simább és egyenletesebb járására.

Végeredményben egy kockát kb, az egész léptetés pontosságával fogsz tudni korrekt módon megmunkálni, de egy gömbfelület esetén nem lesz olyan recés.

A másik gond a mikrolépéssel, hogy általában a számítógép nem tud olyan szapora jelet kiadni ami egy nagyobb felbontású mikrolépéshez szükséges nagyobb sebességeknél.

Nekem pl. 5 fázisú vezérlőm van, amin nincs mikrolépés, de 1000 lépés/fordulatnál már a számítógép előbb lefullad mint a motor. Sebesség tesztekhez vissza kellett vennem 500lépés/fordulatra, csak úgy tudtam kihajtani.

keri

Hű, és ez működik?

Nem leszólom, mert én sem csináltam még jobbat, de rozsdás vascsövön gördül, amit meghegesztettél? Tapasztalatom alapján elég jó deformációk lehetnek a csőben, ami akadást, illetve lötyögést okoz.

Legalább is nekem már a bútorsínekkel is sokat kellet tökölnöm, hogy ne szoruljon meg a párhuzamossági hiba miatt, illetve olyan finoman mozogjon két összecsavarozott sín is, mint az egy önmagában.

A másik, hogy a bowdenes Y mechanika nem kényszer kapcsolatban van hajtva. Elég masszívra csináltad, biztos nem csúszik meg, de kúszása az tuti van.

Összességében a hobbisták olyanok mint a cserebogarak. A tudomány mai állása szerint nem kéne hogy képesek legyenek a repülésre, mégis működnek :D

keri

Ha fogasszíj akkor is a fogak számának arányaival kell számolnod.
Ha nem fogasszíj, hanem mondjuk ékszíj, akkor tökmindegy mert az nem erre a feladatra való :D

keri

A váz egyszerű, és működni fog, de kevesebb anyaggal lehetne erősebbre is csinálni...mondjuk én is ilyesmi egyszerű szerkezetben gondolkodok, de kaptam pár jó tanácsot amit érdemes megfontolni neked is.

Az Y híd egy lap. A lap nem túl ellenálló csavaró erőkkel szemben, de egy U alak már igen. Nem sokkal bonyolultabb megoldással, jóval kevesebb anyaggal lehet erősebb szerkezetet csinálni.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Szalai_Gyorgy/Hidak1.jpg" TARGET=_fnew>Ezen a rajzon látszik mire gondolok. A "B" megoldás jobban ellenáll a gépen fellépő erőknek.

Aztán a hídlábakat szélére is érdemes merevítést tenni az oldal irányú erők ellen.

Az oldalfalak, elég masszívak, mivel szélesek.

000000000

Üdv sorry de semmit nem kaptam csak lesek bután

robokacsa

egy szíjhajtásos cnc gépet szeretnék építeni, aminek 2méter lenne a fesztávja, a két végén 30 mm átmérőjű fogazott tárcsa, mint hajtókerék, jó ez így, vagy egy feszítőkereket méretezzek bele, ami "háromszögesíti" a szíj útját? szóval, nem csak össze lenne kötve a két kerék a szíjjal.

robokacsa

arra is kíváncsi vagyok, a 30 mm es átmérő megfelelő e, az oda vissza mozgó szíj hajtásának?

besirkyjh

Elöbb néz körül a kereskedöknél nehogy meglepetés érjen a szijjak hossza miatt .
A 30 -as kereked 5-ös szijat feltételez de abbol a max hossz tudomásom szerint 1880mm és még ezt hajtod " félbe " .Valahogy máshogy a hajtást nem lehet megoldani pl : fix tengely ?