Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Szirtimorc

Kicsit off, de Mérés-Méretezés topic még nincs. :)

Szerintetek, a számítógépekben használt pici réz távtartó amelyik nem metrikus milyen menettel rendelkezik? Én UNC 6-32 -re jutottam, de több különböző mm átváltással találkoztam a Neten, és kezdek elbizonytalanodni.

Kösz

M

vjanos

Ezt nem tudom, de ha venni szeretnél ilyent keresd  
http://sufnicnc.uw.hu/" TARGET=_fnew>Kozo-t, van neki pár zacskónyi, aprópénzért.

Szirtimorc

Köszi, de pont az probléma, hogy a szerver procihűtőknek ilyen a csavarja, és egyedi (szerver alaplap asztali házban) lefogatást kell csinálni, magyarul vagy ilyen menetű anyát kéne venni, vagy menetfúrni (ez lenne a jobb). Egymásba ágyazott réz bizbaszokkal nem megoldható.

robokacsa

egy kis segítséget szeretnék kérni.
szíjhajtású mechanikát tervezek,a motorok teljes lépésével számoljak, (léptetőmotor 200fordulat), vagy csak elég az, hogy a vezérlője microstep lépését beállítom a megfelelő lépésbontásra?
gondolom ha áttétellel számolom, a megnövekedett nyomaték mindenképp előnyösebb, jól gondolom?

besirkyjh

Szia  

Igen elönyösebb . Az 1mm megtett utra számolj ne a léptetöre ( ahhoz nem sok köze van hogy 100 vagy 200 vagy akárhány lépés/forgulatu a motor ) .A Mach3 is azt kérdezi a configban hogy hány lépés esik 1mm megtett utra .
Mindenkép elöször a vezérlöt állitsd a mikrosztepphez az elméleti pontosság elvárásodhoz képest és utána az 1mmre esö lépések számát .Pl : van egy 200lépéses motord ezt áttételezed 2:1 ( felezed ) és a mikroszteppet 1600ra állitod ekkor ahoz hogy a hajtott tengelyed 1 kört forogjon a léptetönek 2 kel .igy a hajtott tengelyre 3200 lépés jut körönként .Ha a 3200lépésre az elmozdulás mondjuk 20mm akkor ezt a 3200 osztod 20-al és kijön a 160step/mm .Ha az 1mm-t osztod a lépés számmal ami 160 akkor meg kapod a géped elméleti pontosságát 1/160=0.00625mm .
Erre gondoltál ?

sasi

http://cnctar.hobbycnc.hu/rekalaca/" TARGET=_fnew> Még néhány képet feltettem ide a gépről.

000000000

Tisztelt uraim Váci ill. vác környéki elérhetőségű valakit keresek aki jártas gépépítésben és szaktudásával segítségemre lehetne előre is köszönöm..

robokacsa

igen ilyesmire gondoltam, legalábbis az infó hasznos.
csak nekem a szíjhajtás esetében gondolom a kerület hosszát kell számolnom, egy körbefordulásnak.
de egy kicsit átfogalmazom a kérdést.
csak hogy jól gondolom-e?.
tehát a moci egy fordulatra lép 200 at, ez ami fix
most ha ez hajt egy kereket, aminek az átmérője nagy, akkor egy lépés, relatív nagy ugrást jelent, mondjuk lehet 1 mm is ha kellően nagy a kerék.....
de ha ezt a nagy lépést bontanám fel a vezérlő mikrolépéseivel, gondolom az nem olyan stabil megoldás, minta egy lassító áttételt beleméretezek úgy, hogy a nekem kellő, mondjuk 0.01 mm es felbontás, a motornak pont egy egész lépése legyen.
jól gondolkodom?

wcsxp0uxa

Szerintem igen . A fizikai képessége a motornak szerintem max 1/2 lépés.

000000000

Tetszik a gép az egyszerűsége és az olcsó kivitelezhetősége miatt. Milyen pontossággal működik?

besirkyjh

Szia  

Ha az egész lépés a cél akkor igen de ne kerületet hanem áttétel arányt számol .
Pl : ha van egy 5mm emelkedésü orsod és ezt le osztod 2,5 el akkor 500 egész lépésed lesz körönként  ami adja a kivánt 0,01mm pontosságot .Tehát ha használsz egy 10 fogu és egy 25fogu AT-s fogazott kereket akkor már meg is vagy vele .

robokacsa

nem orsó van a gépen, hanem szíj.
és szíjtárcsaátmérő per motorfordulat, egy motorfordulatra eső megtett út.

robokacsa

szóval nem csupán áttételezni akarom a hajtást.

besirkyjh

Szia  

Ha az egész lépés a cél akkor igen de ne kerületet hanem áttétel arányt számol .
Pl : ha van egy 5mm emelkedésü orsod és ezt le osztod 2,5 el akkor 500 egész lépésed lesz körönként  ami adja a kivánt 0,01mm pontosságot .Tehát ha használsz egy 10 fogu és egy 25fogu AT-s fogazott kereket akkor már meg is vagy vele .

Ftomi

Sziasztok!
Érdekelne a véleményetek egy lehetséges gépváz tervről. Hozzá teszem csak terv.Egy két mondat róla. Az alap 20mm körüli acél vastaglemez 500x500  az X sínek magasítása 100mm, 30mm széles alu.
A többi felépítményt is aluból tervezem a vastagsága 15mm.  
Egy kép ha sikerül:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Ftomi/g%e9pv%e1z%202-2kicsi.JPG" border=0>