Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

wkbgzy80t

Így is úgy is van egy olyan golyósor, amelyik kevésbé van terhelve, de ez nem gond. Illetve létezik olyan kocsi is, amelynek az egyik golyósor-párosa a sín tetején fut, a másik pedig 45 fokban az aljára támaszkodik, mint a legtöbbnél. Mindezekkel együtt szerintem ne egy bizonyos típust hajts, hanem a jó vételt. Nagyon ki kell hegyezni a dolgokat ahhoz, hogy csak egy bizonyos kocsi típus feleljen meg - ennyire specializált alkatrészekre szerintem nem lesz szükséged, nem kell ennyire megválogatni.

A sínek elrendezésénél arra törekedj, hogy minél egyszerűbb legyen a szerkezet, kevés alkatrésszel lehessen megfogni őket, és pontosan és egyszerűen lehessen megmunkálni a darabokat.  

Egy kis halandzsa: tehát ha az oldalára szereled a kocsikat, akkor egy sima, egyenes, formára vágott sík/vagy síkba munkált lapot rájuk lehet csavarozni, ami lehet akár egy mozgó konzol is mozgó hidas gépnél. Ez egyszerű jó, de ebben az esetben viszont rögtön fölmerül a kérdés, hogy hogyan készül az a derékszög az alap oldalára, amire a sínek vannak fogva - alu profil esetleg, de abban vannak pontatlanságok... de vajon kell-e akkora pontosság, hogy ez gond legyen, szal. azt is el kell dönteni, hogy kb. mit szeretnél készíteni a gépeddel...  

Ez csak egy példa, de a dolog nagyon összetett, és sokat kell vele sakkozni, mire az ember némi rálátást szerez. Be kell szállni a körhintába, átrágni a dolgot ezerszer, mire végül az ember szépen rájön, hogy valójában nem is lehet átrágni, a géptervezés tele van visszacsatolással, az egész koncepciót párhuzamosan, sok iterációval kell fejleszteni. De megéri, és itt sok segítséget kapsz hozzá. A fórumozó védve van a rosszvas hibáktól, ha aktív.

Hopsz, most látom, hogy kicsit megszaladt, sry...

svejk

Milyen síned van?
Az itt használatosak nagy többsége 4 soros, általában 45 fokos vagy a közeli hatásvonallal.
Ebben az esetben majdnem mindegy a helyzetük.
Vannak még pl. a http://www.google.hu/imgres?q=thk+ssr&hl=hu&sa=X&gbv=2&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=IjWM5diQyMm_iM:&imgrefurl=http://www.thk-thk.cn/thkthkcn-xinghao/thk-13000261558014-1.html&docid=vaBef4XeqFvPWM&imgurl=http://www.thk-thk.cn/images/thk-images/SSR15XVMY_005_j.png&w=500&h=169&ei=HDPVTvTIIsKwhAfyw_Fv&zoom=1&iact=hc&vpx=168&vpy=235&dur=108&hovh=130&hovw=387&tx=134&ty=82&sig=104744755562032418660&page=1&tbnh=90&tbnw=266&start=0&ndsp=41&ved=1t:429,r:14,s:0&biw=1727&bih=1061" TARGET=_fnew>THK SSR sorozatú sínek, ezek értelemszerűen  főleg függőleges terhelésre készültek.
Az adatlapokon mindig fent vannak ezek a terhelhetőségi adatok.

Ftomi

Sziasztok!

Köszönöm a gyors hozzászólásokat.  
Jelenleg 20-as NSK sínek vannak egy pár 90-es kocsival és egy pár 60-asal. A sin 760mm hosszú ez gondoltam elvágni mert nem akarok ekkora gépet  
Két lehetőség van, amennyiben tudnék még szerezni két 60-as NSK kocsit úgy ez képezné már négy kocsival az Y tengelyt. Viszont ha nem akkor a tervek szerint a 90-es kocsik lennének a X tengelyen kb. 400mm hosszban a maradékból pedig lenne a Z tegely a két 60 as kocsival.  
Az Y-hoz pedig itt a fórumon vennék valamilyen 20mm-es sin-kocsi párost.  
A gép "vázára" két elméleten gondolkodom.Az egyik Aluprofil 45*45, 45*90-es(mivel jelenleg ilyet tudnék beszerezni)
Vagy másik ötlet: ma sikerült egy ismerősömmel beszélni aki segítene marós munkákba. Kicsit tartottam tőle,hogy nem akarja elváltani de mivel nem így volt elmondtam neki a másik ötletemet ez pedig a következő:
Egy 20mm vaslemez kb. 500*450mm-es méretben. Ez képezné egyben a munkalapot is. Erre csavar rögzítéssel rácsavarozva két 100*25-30mm-es vaslemez az 500mm-es hosszon . Amely síkba marás után az Y tengely sínjeinek tartását biztosítaná (a 30mm-s síkon volna a sin) . Azért terveztem megemelni az Y tengelyt mert így növelem a majdani munka magasságot(mélységet)és csökkenthetem az X híd lábat.  

svejk

Próbálj még kocsit szerezni, inkább 4 rövidebb kellő távolságra mint 2 hosszú.

Nézd meg az "Épül a gépem--Farkas Ádám topicját, meg úgy általában az egész fórumot böngészd, tudom irdatlan nagy munka.

000000000

Gondolt már valaki arra, hogy nagyfelbontású enkóder helyett egy kellően nagy kerékre (mondjuk nagyobb szíjtárcsa) mintás papírt ragasztva optikai egérrel lehetne pozíciót érzékelni? Megnéztem, elég egyszerűen lehet hozzá kapcsolódni, de akár a kép is  http://safecar.googlecode.com/files/Athena%20to%20Optical%20Mouse.pdf" TARGET=_fnew>kiolvasható. Az egérnél nyilván nem követelmény a tévedhetetlenség, így a megbízhatósága kérdéses lehet, de megfelelő mintával szerintem jó eredmény érhető el.

000000000

megoldás lehet még az emlitett mellé a nyomtatók nagyfelbontásu encoderszalagja, vagy encodertárcsájához való szenzornak a régi encoderes egérhez való illesztése.
Ezt próbéltam....mükszi...egészen 4000 felbontással soros porton.

000000000

svejk

Még ha működne is pontosan sebességproblémáid lennének.

svejk

6x509vxe

Van valakinek gyakorlata alu eloxálásában?
A feladat az lenne,hogy 0.1mm-es alufóliát kellene eloxálnom úgy,hogy az oxidréteg egyenletes és kemény legyen,az alu minél jobban vékonyodjon el.
Az eddigi próbák során az egész elvékonyodott,néhol ki is lyukadt...
Az egyik hangszórógyártó addig eloxálja,amig át nem látszik...

000000000

Gondolkoztam, és lehet azért ezzel gond. Egyrészt nem triviális megszámolni, hogy egy kör hány lépésből áll, másrészt nem biztos, hogy ez egyszerűen beállítható egész lépésszámra, harmadrészt lehet, hogy lesz pár lépés difi az egyes körbeolvasások között. Inkább sebességmérésre lehetne használni, ha más nincs.

000000000

Az egeres encodert igaz nem motoron használtam,
felvetésetek jogos lehet....mivel az egérben levő kontroller sebessége és a soros komunikáció tényleg határt szab.

3ihs2v23

Sziasztok! Egy hidas rendszerű cnc gépet építek és a híd alumínium négyszögprofilból épített rácsos szerkezet lesz. Ezen kívül még pár helyen alumínium lemezt is fogok felhasználni. Meg tudnátok mondani, hogy milyen alumínium ötvözetet érdemes használni és hol szerezhető be jó áron?

RogerCo

Szevasztok,
Tudom, nem CNC, de még lehet köze ahhoz is :)
Csinált-e már valaki, van-e ötlet hogyan lehetne házilagosan olcsón jól kivitelezni egy vízleválasztót sűrített levegőhöz? Sajnos így hogy bejötek ezek a hűvös ködös idők a kompresszorom óhatatlanul is a levegőből is és a hideg műhelyből adódó páralecsapódás következtében nem kevés mennyiségű vizet tol a rendszerbe. És a légkulcs, lyuk köszörű és más egyéb légszerszámok még ha olajozva is vannak nem kifejezetten örülnek a nedves levegőnek...
Köszi:
Roger

mxjj54gxi

Pár ezer forint egy ilyen, mért nem veszel?