Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

3ihs2v23

Nagyon köszönöm mindenkinek a hasznos tanácsokat! Már néztem a gépedet korábban is, de részletbemenően átnézem majd és ellopom az ötleteket.

Az orsó menetemelkedésén már gondolkoztam, hogy valószínűleg más élettartamúak a menetemelkedéstől függően. De most már meg is kaptam a választ. Attól tartok, hogy elég vastag orsót kell használnom, hogy a 2,5m es hossz nehogy kihajoljon. 500N tolóerővel fogok számolni na meg a biztonsági tényezővel.

Köszönöm a ragasztással kapcsolatos észrevételeket is és az adatlapot! Kiegészítő megoldásnak szerintem jó lesz. A BMW aluragasztásáról egy rövid cikk: http://autotechnika.hu/cikkek/9164,karosszeriajavitas-ragasztassal.html" TARGET=_fnew>BMW

Ez a Machmate egy kiforrott komoly gépnek tűnik. Köszönöm, sikerült megszerezni a doksit hozzá.

Ilyen fórum támogatással lehet aztán haladni. :-)

000000000

"Attól tartok, hogy elég vastag orsót kell használnom, hogy a 2,5m es hossz nehogy kihajoljon."
Csak óvatosan azzal a vastagsággal, mert az orsóátmérőd negyedik hatványával arányosan nő a tehetelenségi nyomtéka, azaz dinamikailag hazavágod a géped. Hiszen egy másik topikban éppen arról kérdeztél, mitől függ a gyorsulásod.
Nagy munkaterű gépeknél megfontolandó az anya pörgetése, vagy pl. fogasléces mozgatási megoldás.

3ihs2v23

Igen, a tehetetlenségi tömeget nem tévesztettem szem elől, viszont kihajlás miatt amit kíván abból nem lehet spórolni. Anya pörgetésű és fogasleces megoldást még nem láttam, de jól hangzik. Anya pörgetésénél még plusz hely is kell, meg azét mozgó tömeg ott is van, de tetszik, elgondolkoztató... Köszönöm az észrevételt!

000000000

Az én orsóm 25x10-es 2500mm hosszú, semmi gond vele. Ennél vastagabb gondolom, Neked sem kell.

3ihs2v23

Megkérdezhetem, hogy mit munkálsz meg vele, mekkora a maximális sebességed és mekkora motor hajta ezt az orsót?

svejk

Van benne igazság amit írsz, de azért megkérdezhetem hogy ez szakirodalmi megállapítás, vagy saját kútfőből pattant ki?

Túl sok szempont van orsóválasztásnál.  
Eseteinkben talán a két legfontosabb a terhelhetősége és a dinamikus viselkedése.
Azért kíváncsi lennék egy ilyen orsóválasztó programra is, ami 4-5 adat megadására kiköpné az ideálist.

000000000

Gondolom abból eredhet, hogy kis szögű lejtő esetén, a felületre merőleges kopás nagy tengelyirányú eltérést eredményez.

svejk

Feltétlen számolgass előtte, nehogy átess a ló túloldalára!
Mert pl. egy 2500 mm hosszú 25 mm átmérőjű orsó tehetetlenségi nyomatéka kb. 7,5 kgcm2 körül van.
Míg ha az anya forog akkor egy 60 mm külső, 25 mm belső átmérőjű 100 mm hosszú anya+agy kombinációé kb. 9,5 kgcm2.
Tehát ahol lehet csökkenteni az átmérőt, és könnyűfémet használni, mert könnyen nagyobb lesz a kár mint a haszon!

Szalai György

Ááá… Nem szakirodalom, ez csak mértan. Volt egy gyanúm, megrajzoltam és lemértem a rajzon. Mert rajzolni szeretek, számolni meg csak pénzt.
Megmondom az őszintét, sohasem voltak rokonszenvesek a nagy emelkedésű vékony orsók, tized milliméter alatti pontosságot követelő alkalmazásban.
Törtem a fejem, hogy mitől ellenszenvesek és ezt a kopás ideológiát találtam magamnak. Fánál nem számit a tized alatti pontosság. És hogy ne legyen még ennyire sem egyszerű a helyzet, a kis emelkedésű orsó gyorsabban kopik, mint a nagy emelkedésű.
Akkor meg a pontos Hobbyista válasz © Poolip #9799 kérdésére: Amelyik olcsóbb. [#vigyor2]

svejk

Persze, értem én csak az szerettem volna tudni, hogy ezt jegyzik-e a nagyok kiválasztásnál.
Maga a kopás is sok összetevős, pl. a kisebb átmérőjű orsó kerülete kis kisebb, tehát kevesebbet megy egy golyó, persze nagyobb terhelés jut rá mert kevesebb golyó fér be. Erre is szokták a nagy emelkedésű orsóknál a többsoros golyósort alkalmazni.
Félek hogy ilyeneken agyalni szintén túlzás, úgy is azt használunk amit találunk, vagy vehető a boltban.
Mindenesetre nekem eszembe nem jutott volna, a probléma azért kérdeztem hogy saját kútfő-e a forrás.

svejk

Akkor gratulálok, mert mint írtam az előzőben nekem eszembe nem jutott volna ez a probléma!  [#worship]
Az ellenszenv megvan bennem is irántuk, de csak a gyakorlatból, mert használtban is kisebb lejtésűek mindig sokkal pontosabbak.

svejk

Mondjuk rosszul írtad mert a nagyobb lejtésűnél jelenkezeik x golyókopás esetén nagyobb tengelyirányú hiba.

3ihs2v23

A "szervo homokozóba" régebben folyt egy vita, hogy egy gyorsabb cnc vagy egy lassabb, de jobban gyorsuló-e a jobb. Többször is említve volt, hogy a jobban gyorsuló gép pontosabb. Ezt nem teljesen értem, valaki el tudná mondani a jobban gyorsuló miért pontosabb és kb. mennyivel?

3ihs2v23

A HIWIN katalógusban néztem a golyós orsókat. A 25x10 es orsó 2,5m hosszban kihajlásig tud 700-800 N előtolási erőt, a kritikus fordulatszámot meg 7-8m/min sebességnél éri el. Ez épp megfelel nekem, faipari marásra.  

Ezek az értékek azonban a legpontosabb, legmerevebb csapágyazásnál érvényes. Ugye ez a csapágyazás igényli a legnagyobb megmunkálási pontosságot, egytengelyűséget stb. Mekkora az esélye, hogy ezt így össze tudom hozni?

Egyébként a HIWIN alkatrészeknél van olcsóbb, elérhető alternatíva?  

svejk

Vannak itt sokan, akik szabatosan ugyan, de a lényeget el tudnák mondani.  
De nem teszik, mert nem merik, nem akarnak vitába bocsátkozni egy esetleges nem pontos, netalán nem teljesen helytálló meghatározás miatt.  
Valamelyik nap már írtam melyik topicban érdeklődj az ilyenek felől.
Ki kell fogni, és kapsz mindenre választ.