Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

x4rhew5r3

Amikor bedobtad a köztudatba úgy másfél-két éve, játszottam vele egy kicsit. A mondat végrehajtása előtt szépen átlehet transzformálni a koordinátákat.

svejk

Az EMC2-ben is meg van akkor ez, vagy hasonló a lehetőség?

000000000

Anno itt a fórumon valaki feldobta ezt a témát, hogy egy sugárfúrógépet szerezne CNC marógéppé alakítani.
Ezzel a formula megadásával simán meg lehetett volna oldani,de volt olyan maradi fórumtag aki csak DOS ismeri, úgy lehurrogta hogy szerintem azóta se láttuk ezt a próbálkozó szellemű társunkat.
Pedig a szög és a sugár távolságából viszonylag egyszerűen ki lehet számolni az X és Y koordinátákat.  
Annyi az egész titka hogy fizikailag nem az X Y  tengelyek vannak megadva hanem A és B.
A kurzor mozgató billentyűkel pedig ezeket a virtuális X Y-t mozgatjuk ahogy a programban is ezekre írjuk a adatokat és ez a matematikai függvény ami a formula menüben van teszi a dolgát .  

000000000

EMC2-ben jóval több van mint az látszik, csak az tudja kihozni belőle aki igazán érti a Linuxot.  
Mellesleg meg van benne ilyen lehetőség is.

svejk

Nekem mondhatod, én fű vagyok ezekhez(is).
De az a kevés műszaki érzékem azt sugallja hogy nem lenne az olyan egészséges megoldás. Adott karállásokban sokkal nagyobb vagy kevesebb előtolóerőre lehet számítani.
Vagy pl. itt a falfestésnél is, ha az egyik "tengely alatt" kell dolgozni.
De mindenesetre biztos vannak olyan helyek ahol jól alkalmazható.
ilyen ez a falfestés is.  
Komoly terjedelmű homlokzatokat, pl. panelházak oldalfalait lehet egyszerű kiépítéssel reklámfesteni.

000000000

Mint mindennek vannak hátrányai ahogy előnyei is.
Egy ilyen kis aranyost te hogy alakítanál át CNC marógéppé nagyobb átfabrikálás nélkül?(ez csak példa egy alkalmazási területére)

http://www.metal-hammer.hu/upload/images/sug%C3%A1rf%C3%BAr%C3%B3.jpg" border=0>

Én meg más területen vagyok "FŰ" [#hehe]

mxjj54gxi

Ezt konkrétan hogyan kell szólítani?
Fúrógép, vagy maró....
Szép nagy vazs...

svejk

Én ekkora tömeget inkább elvinnék a MÉH-be. :))
De tényleg, eredetileg ezekkel a gépekkel hogy dolgoztak?
Olyan rajzot kaptak ami már eleve polárkoordinátában volt beméretezve?
Vagy volt valami segédmérőléc?
Esetleg mechanikus számítógép, mit a lövegeknek? :)
Vagy csak valami rém egyszerűen, és csak én bonyolítom :(

svejk

svejk

Tibor45 is ilyet CNC-sített Aradi Ferenc fórumtársunknak ugye?

000000000

Azt nem tudom hogy ezen hogy dolgoztak.
CNC koordináta kivágó gépeken és lézeren melóztam, arról többet tudnék mondani.

000000000

Igen !
Tudomásom szerint ott a hagyományos X Y Z megoldást alkalmazta.
Vagyis hozzá lett építve egy plusz tengely.  

000000000

Igen. Kár,hogy kevés infó van róla.

x4rhew5r3

A mach-ban ez a lehetőség "mondatonként" működik, azaz elkapja a "g1 x10 y20" mondatot, és az x10 és y20-at áttranszformálja a formula alapján. Ebből következik, hogy nem tud mit kezdeni a g3, g4 körinterpolációval, ezért az ívet egyenes szakaszokkal tudja rajzolni.

Az emc2-ben nem a mondatok szintjén nyúlhatunk bele, hanem a pálya már kiszámított következő pontjára lehet ezt a transzformációt elkövetni.
Így működik az körinterpoláció is, meg a magasabb rendű görbék is.

x4rhew5r3

ost nézem, természetesen ...g2,g3...