Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Szalai György

„Egyszerre két ellentétes irányú áram nem igazán folyhat egy tekercsen!”
Nem kell két ellentétes irányú áramnak egyszerre folynia.
Képzeld, hogy egy vízcső egyik vége egységnyi nyomáson van, a másik meg kétszer akkorán. Merre folyik a víz? Mindkét felé?
Majdnem így van egy tekercs két vége is különböző elektromos potenciálokon és folyik rajta a potenciálok által kijelölt egyetlen áramirány.

„A vezérlő símán kiadja az ellenkező irányú mozgási parancsot addig, amíg a léptető vagy szervo még ellenkező irányban mozog?”
A motorszabályzó az simán kiadja az előzővel ellentétes irányú áramot, (miazneki) erről szól a két meg négy térnegyedes szabályozás, hogy ellenárammal fékez. Közben esetleg korlátozza a kialakuló áram nagyságát.

„Addig nincs új parancs (áramirány) amíg a vezérlő ki nem adta a megfelelő számú léptetőimpulzust, vagy az encoder vissza nem jelezte, hogy a mozgás végére ért a hajtás.”
Túl szép lenne, Hobbyista körökben. Sajnos a számítógépnek fogalma nincsen róla, hogy hol tart a hajtás az előző utasítás végrehajtásában. Hiszen nem kap visszajelzést róla. A számítógép felől „nyílt hurkú” a hatáslánc. Bár ne volna az.

svejk

Az utolsó mondatod után legalább egyszer az életben odaírnál egy "vagy"-gyal vagy legalább egy "esetleg"-gel kezdődő mondatot, miszerint akkor is le tudjuk követni az elméleti pályát pontosan ha kicsi a dinamikája a gépnek, de akkor alacsonyan értéken kell tartanunk a vezérlőszoftver gyorsítását/lassítását, így elkerülve a lépésvesztést vagy túllövést szervo esetén. :(
(sőt a szerszám és munkadarab óvása végett azt is tudja a szoftver hogy lassuló mozgásnál lejjeb veszi a marómotor fordulatszámát.)

No de ugorjunk...Mondta Pósalaki uram...

Sz.József

""Sajnos a számítógépnek fogalma nincsen róla, hogy hol tart a hajtás az előző utasítás végrehajtásában. Hiszen nem kap visszajelzést róla. A számítógép felől „nyílt hurkú” a hatáslánc. Bár ne volna az.""

Ha mondjuk egy x irányú elmozduláshoz kell 5000 impulzus, ez után jön egy Y irányú elmozdulás utasítás,
akkor a számítógép csak megvárja amíg "elfogy" az 5000 impulzus és csak azután indítja Y-ba ... nem? Csak kérdezem, mert mindig tanul az ember...
Persze az más kérdés, hogy nincsen visszacsatolás és lépésvesztés is előfordulhat, de az 5000 impulzust meg kell várnia a ... vagy rosszul gondolom?

3ihs2v23

A Következő miatt nem teljesen világos ez a pontosság téma: ha elméletileg kiszámolom a gépem tehetetlenségét és ez véletlenül pontosra sikerül, akkor a gépem gyorsulását ki tudom számolni. Ezt beírom a mach3 ba, ezek után pedig a szoftver tudni foglya előre, hogy mennyivel hamarabb kell fékezi, hogy meg tudjon állni a kívánt pontig. Hogy hol tart a masina arról pedig az enkóder ad visszajelzést. Vagy ez nem így van? (ha nagyobb gyorsulást írok be a mach3 ba, mint amit a gépem tud, akkor belátom amit írtatok, de ha nem írok be többet, akkor miért nem lesz pontos?)

3ihs2v23

000000000

Keresztkérdés: szerinted egy 50 W-os szervomotornak mekkora a mechanikai időállandója?

000000000

És mekkora, ha egy rosszul illesztett áttétellel kötöd össze, ami messze nem optimális?

3ihs2v23

Nem tudom mi az a mechanikai időállandó. Pár gondolatot írnál erről az időállandóról és a gyorsulás/lassulás viszonyáról?

000000000

Abba gondolj bele, talán ezt a legkönnyebb meérteni, hogy adva van egy léptető motor egész lépéses hajtással. A t=0 pillnatban megérkezik a step jel. Ekkor még áll a motor, 1.8 fokos elmozdulást fog majd végrehajtani. Igen ám de van tehetetlensége a rotornak, így még terheletlenül is csak bizonyos idő múlva éri el az 1.8 fokos elmozdulást. Amikor a 63 %-át, azaz 1.13 fokot elmozdult, ehhez tartozik X idő. Nos ez az 1 elemi lépésre vonatkozó időállandója. Ha végtelen nagy lenne a gyorsulása, akkor ez nulla idő, de ilyen nincs a gyakorlatban az előbbiek okán. A dolgot még bonyolítja, hogy az áramváltozásnak is van egy villmaos időállandója, de ezt most hanyagoljuk el az egyszerűség, érthetőség kedvéért.

A lényeg tehát, hogy a kkörmozgási képletek alapján, amiket Te is ismersz kiszámolhatsz egy szöggyorsulást, ennek felső határa komolyabb profi léptetőkre ez 50-100 ezer radián/s2 is lehet. Ezt egyébként a motorgyártók közlik a motor sok más adata mellett. Analóg másik példa, hogy érthető legyen: pl. kondenzátor töltődése soros ellenálláson át. Csak ott a feszültség változása az analóg a motor szög elfordulásával.

Szedlay Pál

Tibor! Légyszíves linkeld be azt az adatlapot ahol van 100000 radián/s2 gyorsulásra képes léptető motor. Nekem szükségem lenne egy ilyenre. Köszönöm.

3ihs2v23

A "szervo homokozó" topickba annak idején a tehetetlenségi nyomaték számításánál is figyelembe volt véve a rotor tehetetlensége, az orsóé a lináris tömegeké redukálva szintén. Ha volt áttétel, akkor ennek megfelelően redukálva volt. A súrlódás el volt hanyagolva. Szóval, ha mindent figyelembe veszek, akkor tételezzük fel hogy nagyon pontosan megközelítjük a valóságot. Utána akkor elméletileg a szöggyorsulást/axiális irányú gyorsulást is pontosan meg tudom határozni. Ha ezt a gyorsulást beírom a mach3-ba korlátnak, abban az esetben igaz Svejk #9835 hozzászólása? Idézem:

"akinek nagy tömegű, lassan gyorsuló gépe van az is tud nagyon pontosan dolgozni, csak lassabban, mint ahogy Vakegér írta, ugyanis sokáig tart a "kanyar" előtt lelassítani, majd felgyorsítani, de ez a pontosságot nem befolyásolja.
Mindössze jól kell beállítani a vezérlőszoftverben a gyorsulást."  

Ha ez igaz, akkor értem, ha nem igaz, akkor még nem értem. :-)  

Gyorsan tegyem hozzá, hogy 0,01mm nél kisebb hibákat nullának tekintek.

000000000

Kérlek szépen!
Pl. egyik kedvenc motorgyártóm, a Portescap-nak sok ilyen léptető motorja van.
Ezek gyorsulásban leverik gyakran az AC szervókat is, mert különleges a forgórészük.
Tehát pl. keress rá a Turbo Disc P632-es széiaszámú termékükre, ennek a most kezembe tartott nyomtatott motor katalógusuk alapján 82000 rad/s2 a szöggyorsulási maximuma névlges motoráramnál. Ha érdekel ilyesmi profi motor, mutatok Neked hasonlókat, van pár ilyen cuccom.

000000000

"Gyorsan tegyem hozzá, hogy 0,01mm nél kisebb hibákat nullának tekintek."
Kezdesz vicces lenni. Ez adott esetben még hobby gép esetén is 3-10 step is lehet felbontásban, azaz számolgatsz itt össze-vissza elméletben, de közben nem érdekel, és elhanyagolsz akár 10 kiadott step impulzust?
ez nekem ellentmondásnak tűnik, és így kár számolni, hasdra, műszaki érzékedre ütsz, és kész a géped, ne méretezz semmit.

000000000

Most látom, ahogy itt lapozgatom részletesebben a katalógusukat, az előbbitől van sokkal jobbjuk is!
P532 széria: 171000 !!!! a gyorsulása.
UHHHH!

3ihs2v23

Tulajdonképpen egy faipari cnc gépet szeretnék építeni ahol 0,05-0,1 mm pontosság nekem elegendő, tehát 0,01 mm es hibát nullának tekintek ebben az esetben.  

Meg tudom azt is, hogy a számolással csak közelíteni tudom a valóságot, kis hiba mindig lesz. Hogy milyen hibahatárnál húzom meg a határt az meg az adott gép felhasználásától függ. Persze maga az elmélet érdekel, legfeljebb számolásnál majd elhanyagolom.