Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

vjanos

No, hát kicsit megkéstem, de itt van két kép a nedvesség leválasztóról:
http://cnctar.hobbycnc.hu/vjanos/vegyes/levegoelokeszito_1.JPG" TARGET=_fnew>kép1, http://cnctar.hobbycnc.hu/vjanos/vegyes/levegoelokeszito_2.JPG" TARGET=_fnew>kép2

A kis fémcső fala porózus, olyan, mintha kis gömbökből állna. Ezen préselődik át a levegő bentről kifelé.

besirkyjh

Szia  

Ezeket a sorokat azért ki emelném a reggeli irásombol .  

" Ettöl függetlenül használhato linearis mozgatásra ahol a követellmények meg engedik a kb 0,5mm pontosságot .Inkább elvi sikon érdekes .A lényeg minél hosszabb a bowden annál pontatlanabb és bizonytalanabb . "

Ne tegyük ide a fogaslécet nem ugyan az .

t334wehtf

Te tudsz valamit ;)

Hát igen, az eddigi legkisebb, és legkényesebb csavarok /csavarozás, amivel valaha dolgunk volt, ennyit még az életben nem szívtunk...

t334wehtf

Hobbi szintről beszélek, ott az általános célú, olcsó fogasléc azért majdnem ugyan az. De mint írtam, mindennek meg van a maga helye, és rendeltetése. A huzal nagyszerű alternatíva kis erőnél és mérsékelt pontosságnál. Például habvágó gépek, lézer és plazmavágók. Mivel igen könnyen lehet velük nagy sebességet elérni, ezért egy nagy munkaterű gépnél még ez is mellette szólhat.

Az erő hatására nyúlik minden, a sodrony, a szíj, sőt maga a fogasléc és az orsó is. Az orsóra még csavarodás is rájön. Persze ezek megfelelő MÉRETEZÉSSEL kordában tarthatóak.
Egy 20 Nm-es motor mellé nem fog senki sem rakni egy 10-es orsót, főleg nem 4 méteren, mert fokokat fog csavarodni, századokat fog nyúlni, a kihajlás miatt meg akár tizedeket "összenyomódni".

Az, hogy csak ~0,5-ös pontossággal használható a sodrony vagy a kötél, meg egy blőd baromság. Az egyik hozzászólásban említett példa a szkenner, de mondhatnék nagyon sok mátrix nyomtatót is. Egy nagyon gyenge szkenner is tud 300 DPI-t, ami kevesebb mint 0,1 mm, de általában a fénymásolóknál - ahol a sodrony tipikus - teljesen normális a 600 DPI, ami meg már kevesebb, mint 0,05 mm-es nagyságrend...

RogerCo

Nagyon szépen köszönöm.
Ezt a gyári megoldást "ismerem" Majd próbálok egyet Miki2 leírása alapján készíteni, és majd beszámolok :)
ROger

besirkyjh

Igazad van nem hangsulyoztam ki hogy nem skenner , nem mátrix nyomtato és nem fénymásolo !

Az eltudod mondani hogy mi az az ok ami miatt még a fogasléc is népszerübb akár hobbi akár ipari szinten pl a routerekben , söt plazmavágokban is .

Szerintem mi értünk hozzá , Ök meg tudják mit csinálnak :)

Szalai György

A Dyneema másképp viselkedik mint az acél bowden. Sokkal másképp.

t334wehtf

Nagyon egyszerű: ahhoz, hogy a huzal kellő erőt át tudjon vinni, többször át kell tekerni a hajtó dobon. Ez viszont vagy egy oldalirányú vándorlást eredményez (zavaró, de lehet vele számolni), vagy egy folyamatos oldalirányú csúszkálást, ami már problémásabb.

Félreértés ne essék, nem arról akarlak meggyőzni, hogy a huzal a jövő, hanem arról, hogy bizonyos esetekben igenis alternatíva. Pl. ha habvágó gépet akarnék csinálni, szinte biztos, hogy huzalos lenne, hajtódobnak meg egy párna alakú menetes dob lenne (fincsi EMC menetvágás), ezzel kompenzálnám az oldalra vándorlásból eredő hosszeltérést. A gép így 0,1 mm-t simán tudhatna, ami meg bőven elég hungarocell-hez.

besirkyjh

Szia  

Engem nem kel meg gyözni ( szite minden variáciot ki probáltam ami a linhajtásokra használatos a gyakorlatban ) .Eddig a lánc volt a legrosszabb nálam :)
Kapisgálom hogy miért is nem jutunk közös nevezöre : Más más munkaterületröl beszélünk .Egy habvágonál természetesen tarthato a paraméter , de én 2000mm fölötti területben gondolkoztam .

[#eljen]

keri

Bocs hogy beleugatok, de a fogasszíj miért nem jó? Lényegesen egyszerűbb az alkalmazása, mint a bowdenek, és nem drága. Minden előnnyel rendelkezik amivel a bowden, de sokkal kevesebb a hátránya. Természetesen lehet bowdenes szerkezetet is csinálni. Régi plottereknél volt divat, de manapság ott is fogasszíj van inkább.

keri

Azért azt ne felejtsed el, hogy ezeknél a sodrony nem pozicionál illetve eleve zéró erő éri. Egy szalag enkóderhez szokták szinkonizállni a nyomtatófej működését, vagyis akár kézzel is mozgathatnád a fejet, akkor is elég pontos lenne...és igazából nem szokták tudni a 300-600dpi pontosságot, csak a felbontásuk ugyan az. A teljes A4-es oldalon mm-es eltérések lehetnek, de ez egy nyomtatványnál nem tűnik fel, viszont NYÁK nyomtatásnál nekem már nagy probléma, főleg amikor kétoldalasat nyomtatok, ezeket mindig csak hosszába egymás mellé nyomtathatom, mert így fogja fedni egymást.

sasi

Hogy ne csússzon meg, ne sétáljon a drótkötél.  
 Részlet Rékalaca fórumtársunk gépéről.

http://sasovits.hu/cnc/vegyes/bowden_rekalaca.jpg" border=0>

000000000

Tehetnél még képeket a gépről!

svejk

Az első debreceni találkozón ott volt.

besirkyjh

Mellettem !
 Tetszett is ahogy dolgozott !