Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

PSoft

Köszönöm!

Nálam álltalában alapelv a "miből,mit lehet kihozni".
Sokszor gyorsabb,célravezetőbb egy meglevő dolgot kis módosítással alkalmazni,mint nulláról indulni.

Itt is ez történt.

a77ruejwh

Üdv Mindenkinek!

Vállal valaki mechanika építést?  
Feltétel: strapabíró, kottyanás mentes.  
Főleg famarásra szeretném használni és egy-két precízebb munkára is.  
Munkaterület: 80cmx50cmx16cm
crowguitars kukac gmail pont com

000000000

Válaszoltam a mail-edre.

svejk

Biztos kérdeztem már, de ma megint kellett volna rézzel keményforrasztanom.

http://www.ballun.hu/?q=termek/167" TARGET=_fnew>Ezekkel az olcsó PB-gázos melegítőkkel lehetséges ez?  
Általában 1200 fokot írnak az adatlapok.
Nem nagy dolgokat akarok és csinálni, ma is gyorsan két különböző menetes közcsavart kellett volna összeforrasztani.

No meg azt nem értem, hogy a szakirodalom azt írja, hogy ha van is a PB mellé oxigén palack akkor is csak keményforrasztáshoz jó, holott biztosan tudom hogy szoktak PB + oxigénnel lángvágni acélt is.  
Vagy ez így jó logikailag hogy vágni lehet vele acélt de lánghegeszteni nem?

Sanyi Bá

Igen vágni lehet, de lánghegeszteni nem. Én vágni is csak az NDK-ás vágópisztollyal tudtam, de azzal 100mm-es kazánvasat is simán lehetett vágni. Valaki annak idején elmagyarázta, hogy miért nem lehet hegeszteni a Pb-vel de már régen volt.  

xg2w6ib9x

Szerintem a linkben szereplő pisztoly főleg lágyforrasztáshoz, meg egyéb melegítési feladatokhoz használható. Nem tudod fókuszálni vele a lángot.
Én próbáltam PB-t oxigénnel. Keményforrasztáshoz teljesen jó, próbáltam vékony lemez hegesztéséhez, de ahhoz nem vált be. Vágni még nem próbáltam PB-vel.

Révész Richárd

Hát nem az igazi keményforrasztás amit ezzel lehet csinálni.
PB gázzal azért nem lehet hegeszteni mert behabzik a PB-től a varrat és tiszta zárvány lesz.

xg2w6ib9x

"Hát nem az igazi keményforrasztás amit ezzel lehet csinálni. "
Mennyiben nem az ?

xg2w6ib9x

Horganyzott zártszelvényeket kemény forrasztottam össze vele és teljesen korrekt és szép kötést adott. Évekkel később egy ilyen szerkezetet szét kellet vágnom flex-szel és akkor látható volt, hogy a sárgaréz forrasz anyagban nem volt sem repedés, sem zárvány.  
Mi a gond ezzel ?

Révész Richárd

Próbáltam de nekem nem lett 100-as.
Közcsavart biztos nem forrasztanék vele, főleg ha van egy kis nyomás is.
Az is lehet, hogy én voltam bal....sz, nem folyt meg rendesen a réz.

Révész Richárd

A zárványosodást a "vas" hegesztésre írtam.

jani300

A lángvágás lényege hogy a felizzított acélra egy fúvókán engedjük a vágóoxigént és az oxigén elégeti avasat. Tehát a vágópisztolynak van egy melegítő lángja és ennek a közepén vezetik a nagynyomású vágó oxigént . Melegítőlángnak jó a pb is .Az acetilén láng egy pontba koncentrál nagy energiát ezért jó hegeszteni . A pb sokkal nagyobb felületen melegít nem egy pontban . Nem tudom jól emlékszem e de az acetilén láng lehet 3000 fokos is .

zozo

PB gázzal normálisan dolgozni csak ipari ezüsttel lehet. Ha jól emléxem 21% ezüst+réz a drót anyaga.  Kis tömegű hamar (majdnem) vörösizzásig melegíthető munkadarabokhoz jó. Folyatószer is kell hozzá. Vannak szúrólángos forrasztók is PB-re, de azok még kisebb tömeghez alkalmasak, finomabb munkákra.  
Mikor a régi drótom elfogyott, az obiban vettem bevonatost, de azzal én csak szívtam.  

xg2w6ib9x

Tény, hogy acetilénnel, meg egy komolyabb pisztollyal kényelmesebb és haladósabb dolgozni, de amiket évekkel ezelőtt kemény forrasztottam PB/oxigén keverékkel egy kis hobbi pisztollyal, azóta is hibátlanul állják a sarat.
A réz pálcához én bóraxot használtam és legtöbbször tiszta felületű horganyzott anyagokkal dolgoztam.

svejk

Ez korrekt magyarázat, a 3000 fokra én is emlékszem.