Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Nem látszanak a képek.

000000000

Mire beírtam elmúlt a nemlátszódás...

Vetesi75

Nem új az ötlet. Ami vízszintes fúró-maróművet láttam idáig, az összesen ellensúly tartotta* az orsóházat. (*Vagy részben kompenzálta a súlyát, mert ugye hagyományos trapézorsónál a kottyanással is kezdeni kell valamit.) Szépséghibája a megoldásnak, hogy duplájára növeli a mozgatott tömeget és csak a szabadesésnek megfelelő gyorsulásig működik, de ez utóbbi...  
Hétfőn megpróbálom megtudakolni, mekkora gyorsulás van engedélyezve a TOS VH10 CNC "Y"-jára - az hasonló kialakítású - összehasonlítási alapnak jó lehet. Tény, hogy nem egy kapkodó idegbeteg - annak ellenére, hogy (ha jól emlékszem) 3 KW-os AC-szervo cibálja.

VViktor

Szia.Bocs hogy kérdezem,de te most a függőleges marómotorra gondoltál?

Vetesi75

Az itteni hobby gépeken a függőleges szán, amire vonatkozna. ("Z"-tengely) Az említett gépnek vízszintes a főorsója (ott ezért "Y"-tengely) , de ott is a függőleges szán. (A rajta dolgozót most este kérdeztem - fejből nem tudja, holnap megnézzük - a gépkönyvmásolat kint van hagyva, talán van benne a gyorsulásra utaló adat. A mozgó tömeget olyan másfél tonnára saccolom.)

wkbgzy80t

Kösz hogy reagáltál. Sztem egy kis félreértés van (az is lehet h észemről): Tudom, hogy a "valódi" (nem pneumatikus, nem rugós stb) ellensúly bevett dolog. Amit mondtam, annál a megoldásnál az volt zámomra a friss ötlet, hogy flexibilis bowdenházon keresztül van összekötve a függőlegesen mozgatott tömeg az ellensúllyal, így a mozgatott tömeg nem nő meg, mivel az ellensúly álló helyzetben maradhat. Kis gépeknél akár még az energialáncba is bemehet a flexbilis bowdenház, és így kvázi tetszőleges helyen el lehet helyezni az ellensúlyt (célszerűen a gép valamely mindíg álló részén). Azt nem tudom, hogy hogy viselkedne egy bowden 50-60 kg terhelés alatt, és meddig bírná. De aká többet is lehet használni, kiegyenlítő görgőkkel..

000000000

[#eljen]Ez a bowden űber jó ötlet[#eljen]

Lőrincz Tibor

Hogyan is néz ki ez a "flexibilis bowdenház"-as ellensúly megoldás? Most így hirtelen nem ugrik be.
Egy képet esetleg tudnál róla mutatni?

svejk

Én nem jósolnék neki hosszú életet.
Szerintem már kitalálták volna az iparban ha olyan "űber jó" ötlet lenne.

000000000

És az álló lapszabász gépek?? pl:HolzHer
mind így működnek.Még az újjak is, amik nc vezérlésüek.

Rabb Ferenc

Nézd meg (ha van hozzáférésed) a rugós ablakemelőket a vasúti kocsikon. Egy bika húzórugó feszíti az egyik bowdent. De a rugó nyújtásához egyre nagyobb erő kell, az ablak viszont állandó tömegű (mint a "Z" tengely és tartozékai)

Ezért egy csigaház alakú excenter az elfordulással arányosan változtatja az erőkart, amire az ablakemelő bowden csatlakozik. Így két ujjal lehet a teljes mozgási tartományban mozgatni az ablakot. (persze csak ha rendesen be is van állítva a szerkezet)

A mozgatott plusz tömeg a nem több, mint bowdenek és a fél rugó tömege. Na meg a vezető görgők "tehetetlensége". De ez összesen sem több párszáz grammnál, ellentétben a 30-40 kilós fémkeretes duplaüveges ablakkal.  

Szerezz egy ilyen "demót" a kocsisoktól, és megoldódik minden nehéz "Z" mechanika emelgetése. Vagy legalább pár "méretezett" fényképet elkövethetnél...

Rabb Ferenc

Bocs, hogy rádlőcsölöm a dolgok sürejét, de nekem eddig nem sikerült szereznem még a dunakeszi kocsijavítóból sem :((  

Bár nekem nem kell, de régóta vadászok egy ilyenre, mert szerintem sokak gondját enyhítené

svejk

Ismerem a technikát, volt is valahol nekem egy a szekrényemben, de leléptem a cégtől.
(mi nem javítottunk kocsikat)

Ez működhetne hosszabb távon, mivel a sodrony gyakorlatilag gördül a csigán, ellentétben az említett bowdenes megoldással, ahol gyakorlatilag fűrészelő hatás éri a bowden külsőt és belsőt.

svejk

Megpróbálok egyet szereztetni Neked!

De szerintem a csigavonalat kiszámolni sem ördöngösség, a rúgó visszahúzóereje nagyrészt lineárisan változik a kihúzott hosszával.
(ti. a rúgós húzós mérlegeknek is lineáris a skálájuk)

Rabb Ferenc

Nofene! Már Te is leléptél [#wow1] Akkor ki fog legközelebb sztrájkolni?