Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

jani300

Na az utolsó mondat jelentésére én is kíváncsi vók . Az ötös csavar nem hinném hogy kicsi egy ilyen kis gép éklécéhez .

Csuhás

Ha belegondolsz a csavar szerepe az hogy helyén tartsa az éklécet. Az ékléc egy nem bekopott felületen csatlakozik az állórészhez, és egy bejáródott felületen a mozgóhoz. A súrlódás eltérése miatt elvileg magától is a helyén maradna, így a csavar csak biztosítás. Állításkor már nagyobb erők lépnek fel, de ilyenkor rásegítünk a szán megfelelő irányú mozgatásával. Szóval kisgépen bőven elég az 5-ös menet. A sliccelés viszont tényleg lehetne igényesebb.

mxjj54gxi

Én annak mondanám!

mxjj54gxi

A leírásod alapján olyan érzésem van, mintha ezek nem tudták volna eldönteni, hogy mit is akarnak csinálni: ékeset, vagy éktelent, ezért tettek bele mindenhová csavarokat :)
Aztán egy éktelen nagy szorulás lett belőle! :))))
De te majd meghashajtózod, aztán jó lesz az, csak fejezd be a gyártást.

"Oldalt is van két csavar amivel meg ezt a lécet oldalirányból lehet nekifeszíteni a szánnak, csak mivel alapbna is feszül, egyenlőre nincs vele teendő, majd ha kopik"
Ha kopik, és ékes a léc, akkor sem ezekkel kell állítani, hanem a hosszantival.
Ezeket inkább karosra kell cserélni, és ezekkel rögzítheted majd!

9npx2xk89

Szerintem most már nem lesz gond, már csak azt kell kitalálni hova rakom a motort, de az majd csak két hét múlva lesz esedékes.

9npx2xk89

Na megpróbáltam csak kézzel tartva a motort és feszíteni a szíjat, hát szinte semmi. A gond az, hogy a léptető semmivel nem erősebb nagyobb sebességen mint alacsonyon, segít ettől még egy áttétel? Hova mit rakjak? (gondolom a motorra kell a kicsi és a tengelyre a 2*3* nagyobb, de nem tudom az segít e.)

9npx2xk89

Ja az áttétel 1:1 volt.

besirkyjh

Szia  

A léptetö minél gyorsabban forog annál gyengébb de kb 6-700fordulatig ( 50-60% meg marad a tartonak ) .
Szinte lehetetlen hogy nem viszi akár 1:1 ben is .Kimérted a szükséges nyomatékot ami kb 1Nm és azt nem tudja az 1,7Nm-es léptetö .
Valami nem kerek !  
Milyen vezérlöt használsz , milyen beállitásokkal , mekkora a tápod , milyen mikrosteppel ?
A Mach3 motortuningban milyen értékek vannak ( rámpa , sebesség , mm/step ) ?

9npx2xk89

Elnéztem, mert a motor csak 1.2-es. Van rámpa rendesen, gyorsítás lassítás, kínai vezérlő, maximum áram feles mikrostepp. A táp 35V 3 motor volt rádugva. Lehet nagyobb motor kell hozzá.

3vv2btrhv

besirkyjh

Az mit jelent hogy szinte semmi ?
Meg sem mozdul vagy forog csak lassan , valami számokat irj mert igy nem lehet tudni hogy Neked például mit jelent a szinte semmi !  
A léptetö hány amper/fázist igényel , hogyan van bekötve ( soros vagy párhuzamos bipolban ) ?

000000000

A szinte semmi az pont ugyanaz, mint a pár filléres alkatrész.
A mester emberek számokkal és mértékegységekkel kommunikálnak egymás közt. A többi meg saccol.

z2a2u8wf

Segítséget szeretnék kérni.
http://epitkezes-otthon.vatera.hu/barkacs_szerszam_gep/alkatresz_tartozek/hobbi_eszterga_1594797731.html" TARGET=_fnew>főorsó
valami hasonló eszterga főorsót szeretnék készíteni egy 1000-es esztergához 125-ös tokmányhoz 20-as áteresztéssel.
Nem tudom mekkora méretű orsóház lenne az ideális, milyen és mekkora csapágyakat miegyebet használjak.
ha esetleg valaki csinálna egy skiccet valami méretezéssel és hogy milyen tipusú csapágyak kellenek nagyon megköszönném. a hajtást a házon kívülre a tengely végére tervezem.

Csuhás

Az egyik bazár oldalon láttam ezt fűrésztárcsás daraboló gépet. Ami miatt ide linkelem az a hűtés megoldása. A tengelyre húzott excenter mozgat egy alighanem Lada AC pumpát. Egyszerű, olcsó, ötletes...

http://cnctar.hobbycnc.hu/Csuhas/Linkelt_kepek/acpump.jpg" border=0>

9npx2xk89

Na hazajöttünk adtam olajat az x-nek rendesen! Most az 1.2Nm-es motor kasán viszi, sajnos videót nincs időm feltölteni, a google+-on fent van. Az Y-hoz kevés az 1.2-es majd keresek egy nagyobbat.