Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

hostya

Az is jó, és még egyszerűbb is ..! [#wave]

hostya

De egy 20 kilós "Z"-nél nagyon keresni kell az alkalmas balancert, meg ha van is, eléggé megkérik az árát... :(

svejk

Beleolvasgattam a témába, bár nem látom hol írta a kérdező a 20 kg Z terhet, de itt végül is erről lett szó a végén.

Szóval 20 kg teher függőleges megtartásához 5-ös orsó esetén 0,16 Nm-re van szükség. ennyi majd csak futja még az 1,7Nm-es motorból, minek ide balancer??

A másik dolog a prizmás öntvény ágy.
Nagyon jó, nagyon erős, de a gyors, rövid ide-oda mozgások felejtősek, igen gyorsan be tud rágni.
A saját gyári, központi kenésű gépemen is sikerült egy 10 mm-es szakaszon berágatni az öntvényt a tesztelés időszakában.
Tehát csak csínján vele!

hostya

Igazad van, sehol nem volt szó 20kg Z teherről...

Én csak  a bovdenes ellensúly témához kapcsolódó, #10212-re válaszoltam, azután jött elő a balancer...

7vpav5d32

Totál igazad van, de ha már akar segíteni a Z-nek akkor sem kell nagy dolgokba merülni. Meggyőződésem, hogy a teljesen kiegyensúlyozott Z-nek nincs is értelme sőt káros is.

9npx2xk89

Na válaszok:
Egy fordulat 4mm, úgyhogy a menetemelkedése az orsónak, akkor ennyi.
Beolajoztam, letöröltem róla a fekete szutygot, orsót is megolajoztam, könnyebben megy sokkal, de sajnos egy 6.5-7cm-es erőkaron van olyan állás ahol az 1.5literes nesstee-s üvegnek teli állapotban ellenáll, van olyan állás ahol ez a súly már mozdít. (A tekerő karjára raktam rá az üveget úgy hogy rálógattam egy dróttal, teljesen függőlegesen húzta az üveg)
Az y-t ha meglököm erősen, még másfelet fordul szabadon, azzal nagyon meg vagyok elégedve, már csak ezzel a fránya X-el kéne valamit tenni, de félek ez a maximum. Holnap szerzek egy jó nagy bordáskereket, de aztán 2 hétig nem leszek, lehet, tudni majd foglalkozni vele, minden azon múlik mit kapok a boltban.
Tettem az Y alá két bitang nagy fát, hogy az egész x a levegőben lógott, némileg megnyugtatott, a tekerés ugyan olyan nehéz maradt, tehát nem a nagy y miatt nem megy az x.
Viszont megyek pécsre 10 nap múlva megnézem a cégnél, hogy ez a normális mozgás e.

besirkyjh

Ha utánna számolsz kb 30% eltérés van a mérésedben .A tele üveg kb 1,5kg és ebböl kivonod a 30%-ot ( rövidebb erökar miatt ) és igy a szán nehezebb részén a megmozditáshoz szükséges nyomaték kb 1,05Nm  , ez viszonylag normális érték egy csuszo szán rendszernél .

Nem olyan rossz az .Valoszinü összekel hogy járodjon kicsit és könnyebb lesz az .
Kicsit üt az orso is ezért van hogy nem egyenletes a forgatás .
Simán rátenném az 1,7Nm-es léptetöt de 2:1 áttétellel még igy is nagyon jo az elérhetö max sebesség kb 1800-2000mm/min ( pozicionálás ) .

s2k5ycubj

Már mikor mondtam ezt,hogy járassa (#10201),biztos,hogy könnyebben fog járni.

9npx2xk89

Közben Tiborral skypoltunk, és van ebben a szánban oldalt egy lap, amivel ugye lehet szorítani két csavarral. Na most az enyémben a két csavar teljesen laza (majdnem kiesik a lukból) mellett is kalapáccsal megütve ez a lap éppen csak megmozdult, miközben Tibor sieg-jében és esztergájában ennyire kilazított csavarnál kézzel ki lehet húzni. Gondolom ettől szorul. Megyek pécsre másfél hét múlva, és megpróbálom kiszedni ezt a lapot valahogy, és a fejükhöz vágom, hogy adjanak egy olyat, ami jó is bele!

9npx2xk89

Kiszedtem azt a laposvasat, az utolsó 10 centin kezd szorulni, ha azt kiütöm, már kézzel kiszedhető.
Hát ilyen megmunkálást még nem láttam, a csúszófelület nem tükör sima, hanem hosszanti nagyon sekély cirka 4-es 5-ös maróval mintha valaki próbálta volna a vastagságát lejjebb venni, de mintha kézben tartotta volna a marót, és leginkább verjük szemmel műveletnek tűnik. Kicsit kijebb vettem ahol nem szorul, hát sokkal jobb lett a kerék, erről már elhiszem, hogy lehet egy 1.7-es léptetővel hajtani, köszönöm az ötleteket. Közben megnéztem van itthon olyan bordáskerék amiben most egy 12-es menet van, megvan a párja is, és a szíj is. Remélem a gépműhelyünk tud belőle egy 16-ost csinálni, és akkor holnap ki is tudnám próbálni.

besirkyjh

Szia  

Azt mondtad hogy szét szedted és kitakaritottad belülröl .Ha a munkaléc a helyén volt hogy szedted szét illetve hogyan raktad össze ?

Nem fognak másikat adni mert mind ilyen . Össze kel dolgozni a szán belsö prizmájával .
A csavarok hossz oldalon vannak vagy oldalrol nyonják a munkalécet ? Ha oldalrol akkor könnyebb dolgod van mert csak egy oldalt kel megmunkálnod , a másiknál kupos a léc hosszában ezt csak hántolással lehet beilleszteni ennél a csavarok hosszában állitják a munkalécet ( elég könnyü elrontani ezt a fajtát ) .Nem biztos hogy elönyös a tükör fényes felület most .

Szerintem a bejáratás még mindig jo megoldás és a munkaléc után állitásával szépen összekopik !

9npx2xk89

Ha azt a laposvasat munkalécnek hívják, akkor finoman kiütögettem, miközben az elöl lévő csavart folyamatosan tekertem kifelé. Elég béna megoldás, mert amennyire szorul a léc, az első csavaral kizárt hogy lehet állítani, az csak egy megvágott menet, rajta egy nagyobb anya, ami belelőg a munkalécbe vágott résbe. Oldalt is van két feszítő csavar, azok végig ki voltak tekerve. A másfél literes üveg már mozdítja simán. Holnapra meglesz a 16-os menetes bordáskerék, és akkor egy 1:1-es próbát tudok csinálni.

besirkyjh

Igen annak hivják .

Azzal a vágott réssel tudod majd beállitani a szán oldalirányu holtjátékát .Meg kel nézni mind két végén hogy nincs-e kotyogása , ha van akkor a munkalécet huzod befelé vagy a munkaléc kupszöge nem tökéletes ( ez ritkán fordul elö uj gépeknél ) .
Figyelj arra is amit  Svejk mondott tulzott sebesség és dinamika berágodást okozhat ha hiányzik a folyamatos kenés .
Olyan 2000mm/min körül állj meg a sebességgel és nem kel tul nagy dinamika sem ( olyan 800 és 1000 közötti jo lenne ) .

Jo kis gép lesz az !

svejk

No azt a laposvasat úgy hívják hogy húzóék és öntvényből van. Nem tűnt fel hogy ék alakú?
Bár azt nem értem minek még az oldaláról is rögzíteni. :(
Az oldalán nem kenőfuratok azok?

svejk

Azok a hosszanti kézi cikk-cakkok pedig az olajcsatornák benne. Nem tudnál képet feltenni, mert félő hogy valami félreértés lesz.