Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

m8j2y7u9n

Véleményetek szerint elegendő lenne az
http://www.mvbbearing.com/files/pdf/SBR-UU.pdf" TARGET=_fnew>SBR12UU típusú lineáris kocsi alátámasztott tengellyel. Az Y tengelyen oldalankét 1 pár kocsi lenne. Az X tengelyen pedig egy kocsi lenne a híd tetejére rakva a másik pedig az oldalára szintén alátámasztással. A tengelyek hossza 500 mm, a Z tengely súlya mechanika+marómotor kb. 6-8 kg. Az X híd súlya  kb. 15-18 kg.

sasi

A sósavas felületkezelésnél a klórszennyezést nem értem.  
 Az viszont tény, hogy a sósav megtámadja a vasat, először a kristályhatárokon gyengébben kötött atomokat oldja ki, majd a többit, de ez a folyamat a koncentrációval és a merítés idejével kézben tartható.

2vkx6unz

Ezek szerint mégis megérte a munkaidő ráfordítás [#buck]

Vetesi75

Passz. Nekünk ezt mondták. Nem vagyok vegyész...  
Próbálkoztunk ovatosan tűzibarnítással is:  olajba mártottuk közvetlen a megeresztést megelőzően. Ugyan barna az nem lett csak kormos, de legalább nem revésedett le a felülete...  :D

ebalint

Miért nem?

A korrózió egyik fő elősegítője a klór, azaz a klorid ion. Ahol csak lehet elkerülik.  
.

000000000

Lassan elkezdek gépet tervezni, és eszembe jutott egy egyszerű nullpontfelvételi módszer. Van precíz szkenner objektívem, ez közeli képalkotásra igen jó eszköz. Annyit kellene tenni, hogy egy diára egy fekete háttérrel fehér pontot fotózni, közöttük folytonos szürke átmenet, mögé egy piros LED modulált fénnyel. Az objetív a pontot és környezetét képezi le valahova a munkaterületre, ahol van egy hasonló kicsi lyuk mögött egy fototranyó. Leképzésről persze csak egyetlen Z magasság esetén lehet beszélni, és a fototranyó is csak akkor lát valamit, ha a pötty képe, vagy a szóródási kör ráesik a tranyóra. Tehát először nagyjából meg kell keresni a tranyót az XY síkon, hogy az lássa a szürke áttetsző mezőn átszűrődő fényt. Innentől X, Y, Z mozgással a maximum megkereshető, így a gép egy ismert abszolút térbeli pontra áll be. Azért kell modulált fény, hogy ne zavarjon a környező fény. Mit szóltok hozzá? Jól sejtem, hogy ez csak saját fejlesztésű szoftverrel működne?
szia: Balázs

keri

Működhet, nem is bonyolult.
A modulált infra LEDes eljárásra én csináltam már közelség érzékelőt, ami a tárgyról viszaverődő infrát érzékelte. Nagyon megbízható és semmi nem zavarja meg, csak ha közveltlenül éri a napfény, mert teljesen kinyitja a tranzisztort.

De neked miért nem jó a sínekre rakott referencia kapcsoló?

Nem tudom hogyan, mert nem foglalkoztam vele, de a Mach az lekezeli. A te ötelted is adaptálható erre, ha nagyon akarod.
Ha függőleges és merőleges vonalat kellene megkeresni, akkor az mehetne a végálláshoz képest, úgy pedig könnyebben megtalálja.

A Z pedig mindegy, mert azt eleve úgy kell felvenni, hogy a szerszám hegyével egy ismert X-Y pozíciójú referencia síkot kell megérinteni, hiszen a szerszám hosszától is függ mikor érinti az asztalt.

000000000

A kapcsoló is jó, de alapvetően optikában gondolkodom, mert ott nagyobb múltam van. Igen, végálláshoz képest könnyű kb. megtalálni. Z-ben igazad van, arra nem jó. Mondjuk arra is lehetne optikai megoldás, de akkor már sokkal bonyolultabb az egész, mint kellene.

keri

A referencia kapcsoló is megoldható optikailag, a sinen figyelve csak az adott tengely helyzetét.

Ez már egyéni dolog, de mechanikusan egyszerűbb lenne, és nem pontatlanabb.

000000000

Akkor így lesz. Tényleg, Hall elemmel is elérhető kellő pontosság? Vagy az állandó mágnes állandóságában - akár mert a teret torzítja egy közelbe rakott vas - nem lehet bízni?

keri

Hall jeladónál úgy csinálják, hogy egybe építik a mágnessel a jeladót, és a mágnes és hall között elhaladó lágyvas peremét érzékeli.

Ezzel a módszerrel kiválló elektronius gyújtásokat szoktak építeni, de hogy referencia pontnak elég pontos-e azt nem tudom.
Mágneses útmérőt szoktak csinálni, szóval gyanítom referenciának is lehet használni a megfelelő kialakítással.

Rabb Ferenc

Lehet, hogy rosszul értelemezem - és használom a referencia kapcsolókat, de: ha reggel megnyomom a HOME gombot, akkor a gép felveszi a tengelyek "0" pontjait. És az addig ott is marad, amíg ki nem kapcsolom.  

Az pedig a legkevésbé sem zavar, hogy a következő napon pár századdal esetleg arrébb teszi ugyanezt. Mert az már egy másik munka, másik munkadarab. Lehet, hogy egyedül vagyok vele, de nem szoktam félkész munkát abbahagyni, és másnap folytatni.  

keri

Az általad elmondott okokból nem használok én sem referenciakapcsolót, sőt még végállás kapcsolót sem, mert szoftveresen megáll, de azért van ráció a használatában.

Rabb Ferenc

Nekem is szoftveresen áll meg "mind a hat végén". De az origó környékén azért nem a koppanással jelzem az első nullázást...

keri

Mielőtt kikapcsolom visszaáll 0-ra, így a következő bekapcsoláskor is ott lesz.
Ha meg nem akkor optikai referenciát veszek fel, vagyis szemre beállítom :)