Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

KoLa

80db-t kibír ha hűtöd!

4um5b65d

Dehogy kopik gyorsabban, ha ugyanabból az anyagból van akkor egyformán kopik.
A csapon mint megvezetésen van a lényeg. Ha az nem engedi vergődni a szerszámot akkor teljesen korrekt megoldás egy csigafúró.

KoLa

Az ilyen csapos süllyesztőfúrót meglehet köszörülni kézzel is előbb az egyik felét köszörülöd le tolómérővel mérve, aztán a másikat!

4um5b65d

Így van.....
Sokszor csinálok kézből cél csigafúrókat is amivel fúrok is és nem csak a süllyesztést csinálom.

svejk

Aúúú, de legalább ne a lábam közt szúrtál volna meg!
Persze értem én hogy villanymotor...de azt is tudom már hogy mi a barkács és mi az ipari.
De lehet hogy most tényleg mindegy.
Egyébként az S237-es anyag (lézerrel kivágatva)elég ravasz.  
A 12 mm-es lemznek a külső 2-2 mm-re elég kemény, fúrót próbáló, de a közepét viszont viszi mint a vajat.  
Élbe fúrni bele semmi gond.

svejk

http://www.tivoly.hu/?S%FCllyeszt%F5:Csapos_s%FCllyeszt%F5:180%B0%3A_M31" TARGET=_fnew>No itt van az én elképzelésem is, 10,2/6 mm-es  M6-hoz elvégre rögzíteni akarom én a két anyagot nem csuklókat csinálni.
Olyan végigmenetes M6-os csavar meg nincs is ami ne menne át a 6-os furaton :)

svejk

Egyébként meg akármilyen csavart nem veszünk meg BK-ban...a horganyzott eleve kizárt.  

4um5b65d

Arra azért figyelj, hogy ha túl szűkre veszed a 6-os furatot akkor a BK csavar tövénél a rádiusz (ha van) felülhet.

svejk

Lassan kitanuljuk ezt is...
Egy adott méretű csavarhoz van a közepes és finom illesztésű illetve van a magfuratos.

4um5b65d

Ha már a csavarokról esett szó:

Tudtátok azt, hogy ugyanazon méretű csavart alapul véve a horganyzott csavarnak kisebb a szakító szilárdsága mint a barnítottnak ?!?

A horgany hajlamossá teheti a csavart a repedésre.
Éppen ezért nem preferálják túlzottan a csavar gyárak a 10.9-es csavarok horganyzását.

svejk

No olyan csavart megint nem veszünk, ez tipikusan jellemző a horganyzottakra, épp mutattam a csavarboltos öregnek mert váltig állította hogy ugyan az az alapanyag a feketének és a horganyzottnak. Ott még ráadásul a horgany is összegyűlik.
Ráadásul direkt nem tolta fel a tolómérőt a csavar fejéig bizonyításképpen. ki kellett venni a kezéből, aztán meg csak hümmögött :)
Egyébként javarészt bontott csavarból dolgozom, de hát sokszor nincs az a méret.

svejk

Én nem hallottam de BK-ban már eleve nem is mutat jól a horganyzott.  
Nem olyan "gépes" mint a feketített.  
Ha benyúlsz a dobozába más megfogni is a fekete jó olajosakat :)

Farkas Ádám

most rendelek egy szerszámcégtől dolgokat, ha kell süllyesztő keress meg...

4um5b65d

svejk

Ha van nekik 10,2/6-os akkor kell..
Meg M5 M4 és M8-hoz is.