Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

sasi

Bevált megoldás!
http://www.sasovits.hu/cnc/vegyes/DSCF3262_suly.jpg" border=0>

sasi

„Tudtátok azt, hogy ugyanazon méretű csavart alapul véve a horganyzott csavarnak kisebb a szakító szilárdsága mint a barnítottnak ?!? „

Érdekelne az információd forrása, mert én az ellenkezőjét hallottam, azaz növeli a szilárdságot, melynek okát most kezdik feltárni, ugyanis a vas, és a bevonat között néhány atomnyi amalgám keletkezik, és ez késlelteti a felületi repedések kialakulását, így nő a folyáshatára az anyagnak.  

svejk

Ehhez csak egy eszterga és egy szupport köszörű kell, 3 gurigából ki is jön :)
De ha van is ilyen felszerelésem, 3500-ért inkább megveszem a gyárit minthogy rosszakodjak a szupport felszerelésével elb@szva pár órát.
Akkor inkább a kézből köszörülés Kola szerint.
Vagy inkább pénzt keresek helyette, olyannal amihez jobban értek.
De természetesen biztos használható, én is megoldottam eddig, de most túl szeretnék lépni rajta.
Minden esetre az világossá vált számomra hogy a standard az M6-nál a 11/6,4 mm, de az én méret elképzelésemet is használják az iparban, és lehet is hozzá szerszámot kapni.

Egyébként meg a képen látható minőségű fúró ezzel a megoldással lehet nem bírna ki 80 fúrást az említett jó kemény kéreggel rendelkező S237-es lemezemben, persze az olcsó gyári is lehet kaka.
Ha meg veszek egy normális 10,2-es fúrót az már helyből több mint egy ezres...
Szóval itt is az van hogy majdnem mindegy melyik ujjamat harapom meg :(

svejk

Gyanítom eleve nem is ugyanaz az alapanyaga a kettőnek...

KoLa

Nekem is van egy ilyesmi köszörűm csak az a baj hogy a kis kőátmérő miatt hamar lekerekedik a sarka a kőnek, és egy ilyen távoli befogás még könnyen be is remeg!
Mennyivel forgattad a fúrót és merre?

Szalai György

Nekem is jól jönne egy készlet. (M4, M6, M8, M10.)
Hátha egyszer mégis építek valamit.
Bevesztek a buliba? Jobb, mint ha mindég kölcsönkérném a tiéteket.

sasi

Régebben a süllyesztő fúrókat a szerszámműhelyekben hasonló módon állították elő a nagyüzemi termelésben is.
Házi használatra jó hozzá egy kézi fúrógép is, a késtartóba fogva. Kézből előnagyolva, egyszerre elkészítve a járatosabb méreteket, nem is olyan borzalmasan időigényes az elkészítésük.  
Persze gyári süllyesztővel elegánsabb, meg precízebb lenne, de ennek ellenére maradok a hobby megoldássá süllyedt módszernél, mert „felasználóbarát”, kíméli a zsebemet.

D.Laci

Ezeket a fekete "játék" fúrokat simán meglehet esztergálni, utána köszörün hátra lehet kézböl köszörűlni. Akár ugyis elkészithető hogy egy lépésböl furja a 6mm furatot és a 10mm sülyesztést, így nem kel fúrot cserélni.
HSS Co fúró az jobban birná de azt csak köszörülni lehet.
Lehet venni rozsdamentes ill. saváló lemezekhez lépcsős fúrót, aból kelene megnézni hogy nincs e olyan ami 10/6 lépcsős akkor egy kis kézügeséggel kézböl köszörülve gyorsan átalakitható.

4um5b65d

Pécs, csavarkereskedés.
Szóval nem a laborból jött az infó, de az tényleg megfigyelhető, hogy a nagyobb szakítószilárdságú csavar anyagokból nem igen lehet horganyzottat kapni. Ennek valami oka van.

000000000

Túlbonyolítjátok a dolgot, meglehet ezt oldani egyszerűen is.A kis gyorsacél kést egy imbusz hernyócsavar rögzíti hosszában menet van fúrva. Viszi az acélt, mint a vajat, természetesen fúró-vágóval kenve.Én nagyobbra szoktam csinálni a sűlyesztést, mert vannak csámpás imbusz csavarok.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/2011.01.19/DSCF0081.JPG" border=0>

KoLa

[#eljen]ez jó megoldás! és lehet kétélűre is csinálni! ha jól látom ez ütőkésként működik.

svejk

Ezt a megoldásodat díjaztuk már, tökéletes :)
Jobb már csak akkor lehet ha keményfémet raksz bele.
Csak ezt is el kell készíteni...Van akinek negyed óra, van akinek fél nap, pl. mire talál egy esztergályost aki szóba áll vele.

svejk

Persze azért ehhez M5 vagy M4-nél már jó szem kell hozzá, meg jó anyag. :)

sasi

A fúrót hátra forgattam, kis fordulattal (100 körül), jól kilógott a tokmányból, de nem remegett be.

sasi

A nagyobb szilárdságú csavarok nem tűzi horganyzottak, ezért drágábbak is, talán ez az oka, hogy kevesebbet látsz a boltban belőle. Ha megrendeled, be tudják szerezni.
Sok helyen használnak ilyen csavarokat, pl. járműipar, repülőgépgyártás, javítás, stb.

A horganyzott csavarok kisebb szilárdság ezek szerint csak csavarbolti legenda.
[#smile]
 Néhány cégnél belső szabvány, hogy a horganyzott próbadarabon úgy kell elvégezni a szakító vizsgálatot, hogy a próbadarab vizsgálati szakaszáról vegyileg el kell távolítani a bevonatot. Ezek ~0,5 mm-es, nagy szilárdságú lemezek, és a bevonat okozta eltérés jelentősen javítaná a vizsgálati eredményt.