Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

may47wb

Megvan szinte mindenem hozzá, csak össze kellene rakni.  
Jóval kisebb kaliberű lesz, kb 4mm-es a cső, 12V-os áttételes mikromotor...

may47wb

Kiritkul a gumi! Ha benne maradt volna a biciklibe, akkor csak 1dl tejet kellett volna bele önteni.

s7manbs8

Ez új volt vagy így kell neki kezdeni ? :)

may47wb

000000000

Vákum asztalt csináltál?

s7manbs8

Alumíniummal akarnék  üveget bevonni, távcső tükröt. Ez az elsődleges cél, de közben még kedvet kaptam alu, üveg olvasztáshoz is, meg induktív hevítéshez is, nagyon beindultam. :)

Tegnap még találtam egy 12V-os halogén izzót, 100W-os, erősen gondolkodtam, hogy kiveszem belőle a gondolom wolfram szálat, mivel elég vastag, kis feszültségre csinálták és abba dugva alu drótot azt elég melegre felizzítaná, mert a kanthal huzallal igaz azon is megolvadt, persze lehet a vákuum volt kevés, mert csak ráoxidálódott saját magán, de most még fejlesztettem a kísérleti eszközt, kapott 3 menetes szár lábat, hogy ne kelljen közbe tartani, nincs az embernek 5 keze. Van itt pár elfekvő rossz TV abból is tudok kitermelni táphoz való kondikat majd.

svejk

Ilyen egyszerű otthoni eljárással fel lehet aluval gőzölni az üveget??  
Hmmm.. mik vannak, azt hittem ez sokkal-sokkal bonyolultabb technika :(

svejk

Csinálhatnál képeket a kísérleteidről, biztos nagyon érdekes lehet!

s7manbs8

Csak egyetlen keményebb követelménye van, mégpedig a megfelelő vákuum előállítása, mivel, ha nem elég, akkor a párolgásnak induló atomok nagyon hamar találkoznak valamilyen molekulával, N, O, stb. ami a levegőben van, és nem csapódik ki az üvegen fémen, stb. A neten néztem, ami már megfelelő olyan 100$ -ért lehet kapni, ami 10-6 torr-t tud, ami már jó. De van más trükk, pl. kivákuumozom sima hűtő kompresszorral, utána pl. beleengedek, Héliumot vagy ilyesmi, akkor nem tud oxidálódni, meg van más trükk, egy részét elkülönítve, ki be csukom nyitom az egyik részét, és egy másik tekerccsel lecsapatom a maradék benne maradt oxigént, legalábbis ilyet gondoltam ki.  

http://www.youtube.com/watch?v=ME8KTHJXJw4" TARGET=_fnew>Aluzás 1

http://www.youtube.com/watch?v=Ne4-10kiSaE&feature=related" TARGET=_fnew>Aluzás 2

s7manbs8

Ott a videón megfigyelve, 5.6 körül indul a vákuum az a légköri nyomás nála, aztán 0.2-nél már működik a technika, az meg úgy a 1/30-ad része a légköri nyomásnak, feltéve ha a mérés lineáris.

s7manbs8

Lehet így aranyozni, rezezni, stb. ennek mintájára.

keri

Én simán vennék hegesztő boltban vékony http://bolthely.hu/hegesztogep/id/00107_Wolfram_elektroda_W_-_Oslash_1_0x175mm" TARGET=_fnew>wolfram pálcát, az fehér izzáson sem csöppen el, ráakasztanám az inverteres hegesztőmet, és az 30-50A környékén bármit elpárologtatna vákumban.

keri

Ja nem is kell vennem, van mindenféle méretben nekem :)))

hostya

Én voltam testközelbe egy tükröző gépnél.
Ott a folyamat több lépésből állt.
1. Vacumozás  -0,6 -0,7 bar  (durva vacuum)
2. melegítés, kb annyira mint az első videón, amikor kevésnek bizonyult a melegítés...  
Ilyenkor leég a szennyeződés a wolfram szálról, ill. az elpárologtatásra szánt aluról, miközben oxigént köt le.
3.A durva vacuum és a melegítés fenntartása mellett semleges gázzal (argon, nitrogén, stb) átöblítik a "harangot".
4.Növelik a vacuumot -0,85 -0,9 bar-ra,(finom vacuum) és ekkor "izzitják" a wolframot az alu párolgási hőmérséklet fölé. >Tükrözés.
5. Újabb argon v. nitrogén öblítés.

keri

Miért nem csinálsz ionpumpát?
A radarunkban használt klisztron azzal tartja fent a tökéletes vákumot.

Egy ionsugarat állít elő kb 5kV-ios feszültségen amit belelő valami getter anyagba. Ha nincs gáz amit lehet ionizálni akkor nincs mérhető áram, és innen tudjuk, hogy tökéletes a vákum.

Ugye ez azért fontos, mert amúgy gyorsan károsítanák a klisztront a gázmolekulák.

Ionpumpát pedig megint csak a CRT képcső elektronágyujánól tudsz csinálni leg egyszerűbben.

Getter anyag pedig zirkonium és alu vagy kobalt, vagy vanádium ötvözetből van.

Tök egyszerű nem???
Mi lenne ha elvinnéd profi helyre és legőzöltetnéd ahogy a többi amatőr csillagász is? :))