Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Igazából én is egyenesre köszörültem a marót, az élretörést reszelővel csináltam.

000000000

Ez a KoLa ötlete volt annak idején. Gyorsacélból köszörultem egy fogprofil alakú kést, befogtam a késtartóba és a fogakat a hosszánnal gyalultam 0.1mm-es fogásokkal. Az alu tárcsa a tokmányban volt, az osztókört egy papírlapra szerkesztettem körzővel. A tokmányt minden fog kimarása után egy osztással kézzel elforgattam. A képek fenn vannak a táramban, ha végignézed őket, könnyen megtalálod.

KoLa

Így kell ezt megoldani Bodi!roppant egyszerű!
Ha félig cnc-sítjük akkor http://www.youtube.com/watch?v=uHAD-IqVmi0" TARGET=_fnew>így kell

robokacsa

van egy kis időm gondolkodni, és felmerült bennem egy ötlet, kíváncsi vagyok a  véleményetekre, az ötlet pozitív és negatív részére.
a lényeg, hogy golyósorsót szeretnék felrakni egy gépre.
mindkét végére szerelek léptetőmocit, természetesen megfelelő forgásiránnyal bekötve.
a kérdésem ami bennem felmerült, hogy ezzel a megoldással a csapágyazást megoldottnak tekinthetem-e?
és a tengely kottyanását, a tengelyvégekre szerelt valamiféle mechanizmussal, pl hegyes ,inkább kúpos támasztékkal megtámasztom, az mennyire jó megoldás?
esetleg a mocikban már van valamiféle kottyanásgátló rendszer, és nem is kell vele foglalkoznom, csak erősen összetolom a tengely két végén a motorokat.
jöhet a pro és kontra.

Szalai György

Elsőre csábítóan egyszerű a megoldásod. Mekkora csapágyterhelésre, hány munkaóra élettartamra szánod?
A motorban lévő csapágy élettartama annak típusától és terhelésétől függ. Nem arra van kitalálva, hogy tengelyirányú erőkkel birkózzon, hanem arra merőlegesekkel. Ha neki kell felvenni az orsó tengelyvonalával megegyező irányú erőket, akkor jóval rövidebb élettartamú lesz, mint ha egy frankó, ferde hatásvonalú, vagy pláne axiális csapágyra bíznád ennek a terhelésnek a felvételét.
De még nem írtad, hogy mekkora ez a terhelés, és milyen számú csapágy. Ezek ismeretében becsülhetsz élettartamot, ha az megfelel neked, akkor a megoldásod neked be fog válni.

Újabban sok műszaki hitványságot meg lehet magyarázni a költséghatékonysággal. Ha nem sajnálod a motor csapágyát, mert jutányosan jutott, és eladásra szánod a megoldást, akkor majd a vevő eldönti, hogy mennyire jó ez neki. Ha van hozzá elég ismerete.

Próbagépnek egy-két körre biztosan működőképes megoldás. Jó nagy motorban lévő jó nagy csapággyal, kicsi tengelyirányú terheléssel, hosszabb távon is beválhat.
Szerintem.

Csaby

Ez az ötlet csak akkor jó, ha a tengely egyik végén lévő motort dinamóként használod és az így termelt áramról hajtod a másikat. :)
Egyébként felejtsd el. A motor csapágyazása nem az orsóra van méretezve.

keri

Csúcsos támasztékkal akarod felvenni az axiális erőket? Miért akarod te gyártani a csapágyat? Bármelyik filléres mélyhornyú csapágy pontosabb és nagyobb terhelhetőségű mint egy csúcsos támaszték.
A motor csapágyai nem teherviselőnek vannak kitalálva, érdemes függetleníteni az orsótól és csak a forgó mozgást átvinni.

000000000

Hát igen, akinek van CNC esztergája! Klasszak a videóid a Youtube-on.[#eljen]

Evodiron

Műanyag bordáskerék gyártása epoxi gyantából: a minta bordáskereket szilikonnal körbeöntjük majd megkötés után félbevágjuk a formát és kivesszük a minta kereket, összerakjuk a formát, és epoxit töltünk bele.

robokacsa

dinamóként?     minek???
nem kötekedni akarok, de
nem igazán jól vetted le a kérdést.
léptetőmotorokról volt szó a kérdésemben, és a csapágyazásra voltam kíváncsi.
de mindenki másnak köszönöm a hozzászólását

Csaby

Te pedig nem igazán jól vetted le a szmájlit a mondat végén.
A második mondatom viszont megegyezett a többiek véleményével.

35kpazcgr

Két érdekes hűtőszivattyú megoldás hobbi CNC gépekre:
http://cnctar.hobbycnc.hu/tomahawk/Kepek/H%fbt%e9s1.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/tomahawk/Kepek/H%fbt%e9s2.jpg" border=0>

ybm4ifb

Jo..de jobb is lehetne ha csapágyak lennlnek a csapok helyén.

2vkx6unz

És mégjobb ha egy hengerpalásthoz nyomja a csövet az a csapágy ;)

A megoldás tipikus a gyógyászatban. A cső használat után eldobható ;)

2vkx6unz

Hivatalosan Perisztaltikus adagoló szivattyú a megoldás neve.