Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

fifp6rjch

Svejk, a #8414 képen lévő kerekekkel nincs semmi baj, ennek ilyennek kell lennie.

A nagyobb kerék fogai semmiképp sem passzolhatnak a kisebb kerék "fogárkával", mert mások a szögek.

svejk

Én tudom miről beszélsz, de ha kezedbe fognál egy ilyen szíjat egyből éreznéd hogy a szíjon a fog nem torzul jelentős mértékben...
(szerintem van neked csak lusta vagy előkeresni :))
Hidd el hogy a széria kerekek sokkal nagyobb szórással készülnek mint hogy ez számítson.

No ilyen kísérletekre engem ugyan rá nem veszel :)

4um5b65d

Hoppá, erre az árok rádiuszra nem is gondoltam.
Ez még egy változót visz be a dologba.
Kezd bonyolult lenni.....

4um5b65d

Nincs egyetlen ilyen szíjam sem, de gyertyát tudok neked postázni... :)

svejk

Sajnos úgy látszik Te is csak azt olvasod amit akarsz. :(
Az a fénykép az eredeti felvetés cáfolására készült, miszerint egy acél kerékkel lehetne több más fogosztású műanyag vagy alu kereket fogazógépen gyártani.
lásd: #8397-től

svejk

No akkor a legközelebbi vásárban biztos találsz, jól vizsgáld meg őket. A poliuretán még csak-csak puha de a gumisnak (nem jut eszembe a neve) irtó kemény a foga, főleg a HTD sorozaté.

4um5b65d

Az a 0,5-07 nem hinném hogy a hajlékonysággal van összefüggésben.
Szerintem a beszorult levegőt hívatott kiengedni.
De ez csak tipp.

fifp6rjch

Tévedsz, elolvastam! :)

De Te kihagytad Szalai György hsz-ét?

Ő már próbálta felvázolni ugyanazt, amit én írtam.
Ez nem fogaskerék marás, vésés, ahol a fogaknak rádiusza van, tehát nyugodtan dolgozhatsz vésővel és marótárcsával is, az eredmény ugyanaz.

A fogasszíj fogainak oldala pedig egy részen egyenes, a két végén rádiusszal.
Tehát ha Te egy kis kerékkel akarsz egy nagyobbat forgácsolni, ott rengeteg a hibalehetőség, mert mint írtam is, a kis keréken lévő fogcsúcs jóval keskenyebb, mint egy már 2x, 3x nagyobb fogszámú kerék fogárka.

Tehát vésésnél már a kis kereket is kell egy picit jobbra balra forgatni, együtt a nagy kerékkel, hogy kialakíthassa a szélesebb fogárkot.

Na ezt házilag összebarkácsolni elég macerás lenne, és még az elkészült fogprofil sem lenne tökéletes.

Tehát ez csak úgy oldható meg, mint "gyárilag" is, hogy a fogvésőd vagy maród fogprofilja tökéletesen azonos a szíj fogprofiljával!

Ez az általad említett "24 kerekes véső szerszám" esetében egyáltalán nem teljesül!

svejk

Ááá...ez csak a T profilokon van a HTD és Zollos osztásún nincs ilyen.
Hidd el hogy nagyon vacakok az illesztések, persze ezt meg is magyarázzák a különböző nyíróerőkkel, amire gyakorlatilag Te is gondolsz, de ezek a hobby gyakorlatban nem hinném hogy jelentősen előfordulnak.

Még egyszer részemről zárszónak, Vbodi is bebizonyította hogy egy szerszámmal többféle fogszámú pontosnak mondható kereket lehet készíteni, marással vagy véséssel.

svejk

Csak nem vagy a toppon...:((

- nem én akartam kerékkel másikat forgácsolni
- én nem említettem semmilyen "24 kerekes véső szerszám" -ot

Esetleg szemüveg???  
Stojka nem egyenlő svejk ....

Szerintem kezd elölről az olvasást, én megyek dögleni :)

fifp6rjch

Jogos, elnéztem a hsz-eket.

De ettől még viselkedhetnél normális ember módjára is, és megadhatnád a minimális tiszteletet, mert én ki nem állhatom az effajta nagyarcú beszólásokat!

És ha megkérhetlek engem ne oktass, mert attól is eldurran az agyam, főleg ilyen stílustól!

Jó éjszakát.

4um5b65d

Csaba, ilyenkor illik elnézni a "kioktatást".

Bár én nem éreztem nagyképűnek és kioktatónak.
Egy mondat végi vigyor sok mindent megváltoztat.
:)

keri

Nekem is 1050W-os van ebből.
Nem mintha kéne az 1kW de fémeknél, alapjáraton lehet csak használni és ott nyomatékosabb, de még így is a gépvázam a gyengébb :))

1/8"-os marókhoz azonban bőven elegendő a 800W-os. Az valamivel csöndesebb is.

Szépen fut, bár azt mondják az eredeti csapágyakat érdemes jobbra cserélni, ha elkoptak. A befogója elég precíz és jó konstrukció egy hobbistának. A motort kb ennyiért vettem én is de a patronokat szinte fele ennyiért vettem, szóval érdemes kivárni és csak azt a patront megvenni ami feltétlen szükséges neked.

Ja és ha tudsz vegyél olyan változatot ami lemegy 5000-es fordulatig...sajnos ilyet csak a németeknél láttam eddig.

keri

Miért neked nincs még? :))
Számszerűen nem tudom milyen erős, de csavaros csapágykinyomóval cseréltem már pár csapágyat.

svejk

Hűha...bocsi!!
Felírlak az SFL-re(Sértődős Fórumtársak Listája) :)
(gyanítom nekem sem tetszett, hogy rám erőlteted azt amit Te tévesen kiolvastál a hozzászólásokból)

Ugorjunk! [#eljen]