Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

hostya

Ez lemaradt...
Hűtő kompresszorral max -0,7bar-t tudsz előállítani, azt is csak nagyon sok idő után (kb.15 min) / 1 liter térfogat.
Ez tapasztalat.

s7manbs8

Na ez jó ötlet, nem tudtam , hogy van ilyen pálca, meglátogatom a hegesztőboltot, ha kinyit.

s7manbs8

Igen igy több lépéssel meg ehet jól csinálni. Azért nem akarom vinni aluztatni, mert kicsit drága, van sok tükröm, illetve készíteni akarok.

s7manbs8

CRT képcső elektronágyujából  
ilyenem van egy rakással, hamarosan túlszárnyalom a CERN gyorsítóját... :)

keri

zöld végüt vegyél, mert az a tiszta wolfram

keri

Ja és vákum előállítására egy lehetőség a víz, vagy gőz sugaras szivattyú. Több fokozat alkalmazásával bármekkora vákumot elő lehet állítani, mivel nincs olyan holt tere mint a dugattyús szivattyúknak.

svejk

Hogy én miért nem tudok ilyen helyeken járni ?
:))

000000000

Gettert indukciósan is szoktak égetni vákumcsövekben.

s7manbs8

Az a diffúziós technika ?

keri

keri

Igen, az bárium szokott lenni.

Evodiron

Mi a BME-n napelemek laborban a szilicium lapkát vontuk be aluminiummal. Egy harang fedelű készülékben volt egy wolfram szál, amire kis aluminium darabkákat tettünk (nagy tisztaságú alu), majd ráraktuk a harang fedőt és elég nagy vákuumot hoztunk létre, fél óra volt, mire kialakult a megfelelő vákuum (nem hűtőkompresszor volt a szivattyú :D). Volt egy darab üveg még a wolfram felett, hogy lássuk, ha már kivált az alu az üvegre (alul volt a szilicium). Izzott a wolfram, majd egyszer csak bevonta az alu az üveget. Szép tükör lett belőle. :)

Evodiron

Meg is néztem gyorsan a laborleiratot, 99,99%-os Al-t használtunk és egy védőlemez is volt a Si lapka és a wolfram között, hogy az elején lejövő szennyezőktől megvédjük a Si lemezt. A gőzölés kezdete után pár percel a védőlemezt eltávolítottuk valami karral, majd elkezdődött a Si bevonódása.

s7manbs8

Ügyesek lehettetek, láttam ilyen szerkentyűket is a youtube-on.

keri

Az aluminium vezeték pont ezért jó, mert az is meglehetősen nagy tisztaságú.

Ez a védőlap nem hülye ötlet.

Amire viszont kíváncsi lennék, hogy mitől terjed felfelő az alumínium gőz??
Vákumban ugye nincs hőáramlás, ott csak a gravitáció hat a részecskékre.