Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

fifp6rjch

A páralecsapódás elv érvényesül.

A vákuumban elgőzölögtetett fémgőz, értelemszerűen lecsapódik a hidegebb felületekre.

Pontosan ugyanezzel az eljárással készülnek az optikai lencsebevonatok is.
A különböző rétegek vastagságát pedig (a vákuumkamrában gőzölés közben) egy kvarckristállyal, vagyis egy oszcillátorral mérik.
A kvarca is rágőzölődik a fémbevonat, és ezzel megváltozik a kvarc rezgésszáma.

Ebben az esetben nano vagy mikrométeres bevonatokról van szó, attól függően, hogy az optikai üvegnek mely nanométer hullámhosszú fényt kell bekényszerítenie az üvegbe, hogy az ne tükröződjön vissza a levegő-üveg felületről.

Ezzel javítják a lencsék fényáteresztő képességét.
A kiváló objektíveknél lencsénként mindkét oldalon 20-30 ilyen különböző fémbevonat is felkerülhet.

000000000

Erdélyben a CNC-talin láttunk vizes injektoros vákum szivattyút, három MDF lapot átszívott.

keri

:)) az komoly.
Mekkora lukon?

keri

Már úgyérted, hogy a fémgőz, mint egyfajta gáz kitölti a teret?

000000000

Vákuumhatás. Vákuumban nincs gradiens, a részecskék egyenletesen töltik ki a teret, ezért egyenletes lesz a bevonat is. Gyakorlatilag ideális gázként viselkedik.

000000000

Egy vákum asztalon.

f35ezvjs

Sziasztok!
Van e valakinek ötlete 3x4 m munkaterületű CNC gép építésre bordásszijjas mozgatással.
Nagyon kíváncsi lennék rá.
várnám itt az ötleteiteket.

svejk

Csak lesek ám néha hogy micsoda tudás van itt némelyikőtök koponyájában :) [#worship]

000000000

Észrevételeket szívesen fogadok az épülő géphez.
Ha elkészül, majd bemutatom itt a fórumon is, addig érjétek be ennyivel:
http://picasaweb.google.com/piri.daniel/CNC#" TARGET=_fnew>http://picasaweb.google.com/piri.daniel/CNC#

Farkas Ádám

ppxgww95

Agyaltam én is hengergörgős vezetéken, de a visszavezetést kicsit macerásnak találtam. A képeken nem láttam a megoldást.
Egyébként masszív szerkezetnek néz ki.

Szalai György

Azért nem látod, mert nincsen. Se visszavezetés, se macera.

Kristály Árpád

Halihó Deguss!!!
Gratula....rengeteg munkád van benne!
Végre....valaki meri alkalmazni az NDK írógépkocsit...illve annak alkatrészét!
(Z-tengely)
Tóvábbi sok sikert!

Árpi
[#integet2][#worship][#wave][#eljen][#eljen]

s7manbs8

Jó is az az írógép sín, csak ha ilyen masszív alapzatra van felfogatva, nem ahogy eredetileg van, mert úgy nincs tartása, nekem is van olyanom, de az nincs így beültetve az egy alapzatba, ez így jó lehet.

Szalai György

Jó masszív cucc lett! Már a RAWA motorhoz mérten.
Tényleg, az a motor oda van ragasztva? (A CNC#5549755029228314082 képen nem látok felfogó bakot.)
Hát van pár dolog, amiről nem értem, hogy mért épp úgy lett elhelyezve, de én sem vagyok tökéletes az biztos.
Ezt az ultravékony Z megoldásodat nehéz lesz bárkinek felülmúlnia. Vagy alul, na.
Szóval, hogy ettől vékonyabbat készíteni.
A CNC#5524992205500782066 képen az ott egy gránitlap? Etalon síknak használtad?

Külön gratuláció, az ajtókilincsből szemétlapátfül ötletért.