Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Köszi a tippet, egész jól megoldottam.  
Befúrtam 4mm mélyen 8-as VHM-mel telibe (tehát egyből a 8-as átmérőjű fúróval), utána sima gyorsacél 6.8-assal elkészítetem a zsákfuratot.  
A furatok tájolása a rúdon hosszú mérések, jelölések eredménye, és mindegyiket a marógépen végeztem, pontozás nélkül. Máshogy nem is lehet. Pláne egy 30-as köranyagon.  
A menetvágás problémamentesen ment, de így is eltöltöttem az egész délutánt ezzel a 12 furattal és a menetvágással. Illetve bejelöltem a lemezt, és kifurkáltam azt is. Vasárnap este teszek fel a egy pár új képet, remélhetőleg már a felszerelt munkaasztalról, ami addigra már csúszik is... Aztán karácsonykor jönnek az orsók...

s7manbs8

Nézegetve ezeket az alumínium item profilokat és hasonlókat, ilyesmik nincsenek acél verzióban ? Vagy az még drágább, ha van ? Ilyen kis sarokvasak vannak azt szoktam látni vasas boltokban mondjuk.

000000000

néz szét itt http://www.dunaferr.hu/" TARGET=_fnew>dunaferr

svejk

Sorstársak!
Tudna nekem valaki pár sorban, képpel, linkkel, videóval segíteni, hogy miként lehet otthoni körülmények közt az iparban nagy előszeretettel használt kúpos szegeket használni?
Az iparban az oldható precíz, pontos kötéseknél  mindig használják, ha nem is a kúpos de legalább a hengeres változatát.
Nézzünk egy olyan alapesetet amikor két 10-20 mm vastag anyagot kell élben vagy T alakban rögzíteni csavarkötéssel.
Nem baj ha steb-by-step a magyarázat.
Én már a megfelelő rögzítésnél elakadok gondolatban :( A hegesztéshez használatos rögzítők szerintem alkalmatlanok, vagy van azokban is precíz?
Valahol a napokban láttam mágnesrögzítésű szerszámot is.

000000000

Én ugyan szegelgetek, de úgy todom, hogy a kúpos szeggel nem rögzítenek.
Van hozzá dörzsár és úgy munkálják pontosra a furatot hozzá.
A lényege, hogy megszegeljük és ettől lesz mindíg pontos a tájolás.
De, csavarral történik a rögzítés!
(Általában inbusz, de nem feltétel.

knifemaster

Hengeres illesztőszeg:
Abba a munkadarabba amibe a csavarfej süllyesztése kerül fúrd bele a stift (brezon, illesztőszeg ki hogy ismeri)dörzsárazás előtti furatát.Ez álltalában az stiftátmérő -0.2 mm.
A csavarfej férőhelyét fúrd fel egyel nagyobbra hogy minden irányban legyen kb 0.5 mm mozgási lehetősége.
Csavarozd össze a 2 darabot amit illeszteni akarsz,állítsd be egymáshoz a jó pozícióba,húzd meg a csavarokat,figyelve a pozíció megtartásra,majd finoman fúrd át a fúróval a már kifurt lapon keresztül a másik munkadarabot az előbbi fúróval.
Utána egyben a 2 darabot dörzsárazd ki.  
Szedd szét, furatoknak élletörés,tisztítás a stiftnek pici olaj ,csavarozd össze, aztán mehet a stiftelés.

knifemaster

Ja a csavarokat csak épp hogy húzd meg,ha a stiftek bent vannak lehet megtépni,akkor már nem megy senki sehova.

svejk

Írtam valahol hogy a szeggel akarok rögzíteni???

svejk

Köszönöm, pont ilyen leírásra vágytam!
Már csak a nagyobb daraboknál lehet gondom, amik nem férnek a fúrógép alá.
Nem rég valaki hirdetett mágnestalpas fúrógépet, nagyon sajnálom hogy lemaradtam róla.
Esetleg valami egyszerű/nagyszerű segédeszköz a merőleges furatok készítéséhez kézi fúrógép használatakor?

svejk

Gondolom a kúposnak ott van igazán előnye ahol aránylag sűrűn kell szét/összeszerelni.
Illetve talán a dörzsárazásra sem olyan kényes, legfeljebb mélyebben beül a helyére.
A belső menetesek nagyon frappánsak szerelés szempontjából.

000000000

"Én már a megfelelő rögzítésnél elakadok gondolatban :( A hegesztéshez használatos rögzítők szerintem alkalmatlanok, vagy van azokban is precíz?"

Mielőtt ingerülten válaszolnál, próbáld meg elovasni, hogy mit is írtál.  

000000000

Persze, ha nem olvasod a saját beírásaidat, az más.

000000000

„Gondolom a kúposnak ott van igazán előnye ahol aránylag sűrűn kell szét/összeszerelni. „

Bocsi, de mi köze a kúpnak a sűrűn szétszedéshez?
Pl. lakatszekrény.
Óránként szétszeded talán.
Én, mondjuk, nem. Persze, ízlések, pofonok.
A tájoló csap (hengeres), nem látszik kívülről.
Kúpos illesztő szeg nagyátmérőjéhez hozzá lehet férni és ebben van egy belső menet, ahová a „kirángató” szerszámot lehet csatlakoztatni.
egyébként, nem kellene bevenned a nyugtatódat?

svejk

A munkadarab rögzítésére gondoltam a fúrás(ok) során.
(ha gondolod magánban nyugodtan folytathatjuk a ki-mit nem ért diskurzust (katt a nevemre), de itt semmi helye.
a #8566-ban felvetett kérdésre tökéletest választ kaptam, gondolom a megfelelő szakembertől a #8568-ra is kapok ha érdemlegesnek tartják a kérdést, ha nem akkor legfeljebb nyitott marad számomra.

hostya

A mágnestalpas fúrógép egyik hobbista alternatívája lehet a fúrógép állvány (pisztolyfúróhoz való).
Az állványt rögzíteni a fúrandó laphoz, pl. pillanat szorítókkal, és az asztalon keresztül (ahol egyébként is van furat) fúrni.
Vagy az asztalt kifordítani a fúrógép alól, és úgy rögzítve, a fúrógéppel az ellentétes oldalon fúrni.