Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

ybm4ifb

Sziasztok

Pont fogazok egy fogvéső géppel..és eszembe jutott ha lenne valakinek egy acélbol készült T-5-ös kereke...legalább 60-70mm átméröjü--esetleg kilehetne probálni egy metsző kerékké alakítva---hátha lehetne müanyagot,alut forgácsolni vele.

Képzeljétek csak el  24-felfelé tetszöleges fogszámot tudnák készíteni..nagy dolog lenne.

Mít szoltok hozzá??

4um5b65d

Jó lenne az profil képzés szempontjából ?
A metsző kereked amit fogaskerékhez használsz milyen profilú ?

ybm4ifb

Nyilván való hogy evolvens.
Ezért probálnám ki a bordás kereket metsző kerékként.

4um5b65d

Na ezért kérdeztem.....
T5-el tudsz T5-öt csinálni ???

ybm4ifb

Ezt szeretném kiprobálni.

ybm4ifb

Evolvens profilu metsző kerékkel---evolvens profilu fogaskereket---T5-tel talán T-5-öt.

Egy probát megérne.

Szalai György

Az nem úgy van, hogy a fogazott szíjtárcsa fogprofilja a fogazott szíjtárcsa átmérővel együtt változik?
Hiszen egyszer nagyobb, egyszer kisebb rádiuszon görbül rá a szíj, és a szíj fogprofilja állandó.

ybm4ifb

És az hogyvan...csinálok egy 24 fogu fogaskereket,és ugyanazzal a metsző kerékkel egy 100 fogu fogaskereket.
Én csak azt mindom,kikéne probálni...csak nyernénk vele...illetve valaki vesztené azt az egy bordáskereket ,amiből lenne a metsző kerék.

000000000

Én ugyanazzal a maróval martam annak idején a 12-fogú és a 36-fogú T5-ös tárcsát is forgatóban.

000000000

És hogyan csinálnál belőle metszőkereket?

4um5b65d

Nekem ott a legördüléssel nem stimmel valami.
Na de várjunk csak.....
Ha egy T5-ös kerékbe beraksz egy másik T5-öt és az le tud gördülni egymáson fényrésmentesen akkor van mit keresned, de szerintem valami nem fog stimmelni.

4um5b65d

Akkor ott nem stimmelt valami.
Változik a profil a különböző fogszámoknál.
Egy tól - ig határral megy a dolog, úgy mint a 8db-os modul tárcsamaró készletnél, de egy fogszám után váltani kell.

Szalai György

Nem tudom, ezért kérdeztem.
Ha nekem kéne egy szerszámmal, különféle fogszámú fogazott szíj kerekeket készítenem, azt hiszem a szíjfog szerinti profilú tárcsamarót készítenék és osztótárcsa segítségével, (Vagy pozíció szervóval.) egyesével vágnám a szíjfogak helyét a tárcsába. Ez után még volna lehetőségem a külső kerület pontos lemunkálására, hogy semmit se kottyanjon a szíj a tárcsán.

s5f8tmfv3

37mm átmérőjűt találtam, erősen viseletes...

ybm4ifb

A gépen (véső gép)felfelé haladáskor a munka darab eltávolodik a metsző keréktől,ugy gondoltam hogy a homlokát a metszőkeréknek szánt keréknek  
megasztergálmám sugár irányban kissé kuposnak.