Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

7kcyndjdg

Szia,
minta nincs, rajzoltam egy DXF rajzot csak úgy fejből. Ha érdekel elküldöm.

000000000

Szerintetek mi a jobb X méretű zártszelvény vagy egy ugyanazon méretű tömör négyzet szelvény

keri

Attól függ mire. Repülőt nem lehet építeni öntöttvasból, de marógépnél előnyös a masszív tömeg.

000000000

http://zealcnc.com/news/
például ez a gép nagyobb zártszelvényből lenne ilyen erős mert a az ár igen eltérő  
6m 60x60mm tömör az kb 70000ft
még egy 6m 100x100x3mm max17000  

keri

Ja, ha az a kérdés, hogy azonos mennyiségű anyagból a tömör, vagy a nagyobb átmérőjű üreges a jobb, akkor az üreges. De azt nem tudom, hogy az említett eltérő tömegű és méretű anyagok közűl melyik hajlik kevésbé. Ezt meg kell nézni az anyag táblázatban. Másodrendű nyomaték címen keresd.

Azonban ha tippelni kéne én a tömör anyagra tippelnék. Én 80*80*3-as anyagból csináltam (13000HUF volt) de kevés az a 3mm falvastagság.

A behajlások a számításaim szerint alakultak, de azzal nem számoltam hogy a 3mm-es fal deformálodik önmagában ami összetett erők esetén probléma. De ez önmagában nem is lenne gáz, mert amire használni akarom még mindig jó így, de ez az anyag eléggé rezonánsan viselkedik és beremeg az egész gép ha kicsit is megterhelem.

A linkelt konstrukció ráadásul igényli a masszív anyagokat és erős mechanikát, mert bár prakikus, és jól néz ki, de gyenge a konstrukció.

10-20mm-es alu lapból olcsóbb és kellően masszív mechanikát lehet csinálni, mozgó asztalos, fix hidas konstrukcióval.

Persze attól is függ, hogy mit szeretnél a géppel csinálni, de egy általános hobbi gépnek ezek felelnek meg leginkább. (alu, fa, műanyag)

Komolyabb feladatokra, pedig vas vázat javaslok és abból ne sajnáld az anyagot. Ahogy itt mondta valaki 100kg alatt nincs marógép :)

keri

http://hobbycnc.hu/Magyar.html?Cache-Control=no-cache" TARGET=_fnew>Nézd meg itt a bal oldali mechanika gyűjteményt, vannak nagyon jó öttletek.

000000000

Hát igen nem véletlenül öntvényből készülnek!
Köszönöm a rengeteg infot. Igen hasznos ez a fórum, de sajnos akkor még gyűjtenem kell.  

f35ezvjs

Ha gépet akarsz csinálni akkor engedd meg had javasoljam az item profilt. ezek a profilok már azért jóval erőssebbek mint egy zárt szelvény. /már mint a behajlást illeti/.
Csináltunk tömör acél anyagból gépet ezt látod a honlapunkon is de nem mondanám nagyon tökéletesnek. Az arányokat próbáltuk előtérbe helyezni de ez sem olyan jó mintha item profilból lenne. Ha sima zártszelvényből csinálod akkor sajnos előjön a rezonancia ami káros a szerszámra is meg a munkadarabra is. Tudod csökkenteni ha megprakkolod száraz homokkal, igy csökkenhet. Szerintem azért ez sem megoldás.

3dfhfckk

Igen, köszönöm. Amúgy hogy vált be az eszköz?

keri

Ha nagyon nincs pénzed de érdekel a technika, akkor is van lehetőséged.
Sokan csináltak bútorlapból gépet. Ennél olcsóbban nem lehet összerakni.
Persze semmi komolyra nem alkalmas, csak játszani, de én csak azért csináltam egy ilyet, hogy kitapasztaljam a dolgokat. Pénzem nekem sem volt eleinte.

keri

Vagy ha van 10ezer forintod a vázra, akkor abból kapsz 100*10mm-es alu rudat elegendő mennyiségűt amiből már össze lehet rakni egy kicsi, egyszerű, de masszív gépet vázát.

keri

Mennyibe kerülnek ezek a profilok.
Én eddig azért nem is nézegettem, mert borzalmas sokat kérnek általában értük.

Kristály Árpád

Mindeki figyelmébe ajánlom: [#eljen]

http://www.cncitalia.net/plugins/diaporama/diaporama.php?lng=it&diapo_id=2" TARGET=_fnew>cncitalia.net
rengeteg ötlet ITEM nélkül....
Na nem azt mondom, hogy nem jó az ITEM...De...
Ajánlom a volt NDK írógép kocsi....
Ennél olcsób nincs, edzet anyag utánállítható stb....
Üdv.: Árpád
[#eljen][#wave][#wow1]

Kristály Árpád

Bocs....a jobb oldali menüben sok...sok...kép

Kristály Árpád

Itt egy kép....
Magáért beszél...
alu...??? u-szelvényhttp://cnctar.hobbycnc.hu/Kristaly_Arpad/giacomo.jpg" border=0>

Sok sikert!

Üdv.: Árpi