Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

000000000

Akit Én láttam egyszerü villanymotorral csinálja és kész. Emiatt gondoltam hogy ha ez megy othon is megmarad a "kemencepénz"

sasi

Vibrációs hegesztés fesztelenítés tömören:rezgésérzékelő és vibramotor a feszteleníteni kívánt anyagon, és a fordulat szám szabályozásával rezonancia frekin tartani a rezgésszámot.  
Ha a munkadarab kevesebb 70-80 kg-nál, rázóasztalt kell alkalmazni.
Az eljáráshegesztés közben is alkalmazható, így dermedés közben oldódik az ömledék feszültsége.
A rezonancia frekvencia valahol 60-70 Hz körül van – ha jól emlékszem. Hazánkban egy amerikai cég hozta be az eljárást, úgy húsz éve.

s7manbs8

Jó, hogy ilyeneket írtok, mi amatőr hobbisták ilyesmiről nemigen hallunk, ilyet lehet alkalmazni házilag is.

4um5b65d

Mi az az eljárás hegesztés ? [#fejvakaras][#guluszem1]

sasi

Hegesztett szerkezet feszültségtelenítése.  

sasi

No, igen, harminc éve nagy mutatvány volt rezonancia frekin tartani az áttételes villanymotort, de ma már itt a fórumozók közül is sokan meg tudnák oldani ezt a feladatot.

43pbwjg8s

Teljesen jól mondtad! [#eljen]
az én bajom az, hogy beszélünk beszélünk arról, hogy a rendszert ugy kell kialakítani, hogy ne legyen probléma a rezgésekkel.  

De azt még nem tudom mindig, hogy ezek a rezgések milyenek???

Mert egy egyszerű modális számítást könnyen le lehet futtani a sajátfrekvencia megállapítására, de ha ugy szeretnénkk beállítani a szerkezetet, hogy azzal vagy alá, vagy fölé lőjjünk a lehetséges gerjesztésnek, akkor ezt a lehetséges gerjesztést tudni kellene.

Ezért kérdezem azt, hogy ha valaki tapasztalt ezen oldalról, akkor mondja már meg, hogy egy ilyen rendszernél mely(ek) az(ok) a lehetséges rezonancia(ák) amelyek(et) el kell kerülnünk?

Nem kell itt nagy dolgora gondolni!
Lehet pl. a főorsó fordulatszám, a jellegzetes megmunkálásoknál?
Kisebb esély és gond elvileg, de a mechanika hajtás fordulatszáma, az áttételek fordulatszáma...
Ilyen dolgok amelyek előjöhetnek.

De érdekelnének a Ti ötleteitek.

43pbwjg8s

".....A rezonancia frekvencia valahol 60-70 Hz körül van – ha jól emlékszem....."

Több szerkezetnek a kvitelüktől, alakjuktól és anyagukól (tömegüktől) függetlenül azonos lehet a saját frekvenciája????
Mindenféle cinizmus nélkül!! De komolyan ez érdekes és érdekel.

Vagy ez egy tipikus, anyagoktól független varratkörnyéki jellenző sajátrekvencia lenne?
Hogy van ez? Kérlek mesélj Sasi!

43pbwjg8s

Egyébként a többit értem és teljesen OK.  
Gyakorlatiatlan ember révén (legfeljebb éppen Te vagy a kollégád taníthattál(ott) hegeszteni) nem ismertem.

43pbwjg8s

De most kezdem érteni (talán).
A varratanyagnak és olvadéknak ez a sajátfrekije.
Csak megértem lassan. :)

4um5b65d

Ja, ez tényleg érdekes téma.
Vajon az ilyen hegesztési eljárással a hegesztés közbeni elhúzódás is csökkenthető vagy csak a "megszáradt" varratban levő feszültség ?

43pbwjg8s

besirkyjh

Mig a sasi válaszol egy gondolat : " diszno perzselövel " lehetne feszültség mentesiteni ?
Lassan felmelegiteni az egész szerkezetet és utánna a vakolásra váro homokba temetni és hagyni kihülni .

sasi

Ezzel a technológiával a zsugorodást nem, „csak” a feszültséget lehet oldani.
A gyakorlatban egy felni gyártónál merült fel a gyártósorba integrálása a rendszernek, ugyanis a hegesztések mintegy 30 %-a, a további megmunkálás közben repedt. Ekkor ismertem meg közelebbről a technológiát, elsősorban a Rab Feri által linkelt cég szakembereitől. A gyakorlatban azonban sajnos nem volt alkalmam kipróbálni.