Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

A Mach-al egyelőre továbbra sem foglalkoznék (elég volt az a 2-3 nap, amíg teszteletem, és szórakoztam és megimertem alapjaiban), így köszi a tanácsodat, de egyelőre remekül elvagyok nélküle.
Egy biztos: a varázslatokból, csicsákból kinőttem már jópár éve, és úgy általában egy feladat kapcsán gyorsan elméletileg gondolom át a dolgot, és ha a képletek, számítások eleve kizárttá tesznek dolgokat egy adott konstrukcióra, akkora először a gyenge láncszemmel kell foglalkozni. Ezen semmilyen csicsa program varázslat nem segít. Így pl. Nálad is a "ducika" léptető motoros hajtásod és a gyors irányváltási 10-15 Hz-es mozgás kényszer egy hatszög esztergálásnál problémás dolog, és kudarc gyanús. Ebbe simán "belehalnak" a gyengébb képességű szervók is, ugyanis ez is egy olyan gyakorlati alkalmazás, ahol a sok egységugrás üzemi jelenség. Így igazán egységugrás tesztek, és arra beállított hajtások nélkül nem igazán megúszható a dolog.
Ha pedig majd a teszteléseiddel eljutsz odáig, hogy tudsz X, C, Z kódokat a lehető legdinamikusabban végrehajtani a jelenlegi hajtás rendszereddel, küldök teszt G kódot.

De ismétlés a tudás anyja, a kiállításokon az asztalomon szokott lenni pl. ez a fém darabka. http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/Robsy-SCM01.mpg" TARGET=_fnew>videó
Szívesen megnéznék egy olyan videót, ahol ezt valaki csak egy Mach-al a Formula Axis Correction menű "varázslóval" megoldja, pedig ez csak 3 tengely. Igaz, ebből egy forgó, és ha valaki emlékszik még arra a matekórán tanult állításra, miszerint pl. a sin, cos függvények 2 pi radián szerint periódikus függvények, nos itt kezdődik az igazi kalamajka....:)

43pbwjg8s

jééé! Most látom először élőben ezt a mechanikát.:)

yuagaci9g

Ne mond mar, hogy nem lattad?!

Nem Nalatok keszult ez a filmecske?

http://www.cuttingedgecnc.com/Movies/ffmm.wmv" TARGET=_fnew>Free flying milling machine

[#wow1]

43pbwjg8s

Váltóház szerűség az ottan... El kell ismerni. Még ZF-es is lehet (nem ismerem fel ennyi alapján sajnos), de sajnos nem itt Egerben készült. :( :(
Pedig!!!! Lehet sokat lennék odalenn és csak ülnék a gép előtt és nézném ahogy dolgozik.
Mi itthon csak a tengely és fogaskerék jellegű dolgokat, és a szinkronalkatrészeket gyártjuk.
A többit a beszállítók.

Ha jól emlékszem nálunk max 4 és 1/2D-s gépek vannak lenn max. :(

43pbwjg8s

Egyébként soha nem terveznék olyan váltóházat amihez nem elég a 3D. :)
Öntéshez alapdolog, de megmunkáláshoz sem engedek többet soha.

000000000

Rendben, hajlok az észérvekre. Megpróbálok inkább összehozni valami klasszikus kivitelű gépet, az a gond hogy annak még ki kell keresnem az árát :)  
Köszönöm a segítséget és további jó gépépítést kívánok!

knifemaster

Kivánok,
papirra vetettem ami a fejemben volt.
2 kérdésem van.
Mit lehet elkövetni rezonancia csökkentés terén az "U projectel",illetve van e valami kirívó hiba rajta?

http://cnctar.hobbycnc.hu/knifemaster/cnc_vaz1.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/knifemaster/cnc_vaz2.jpg" border=0>

43pbwjg8s

CSak "hangosan" gondolkodám....  

Ezzel a sajátfrekis dologgal kapcsolatban lenne kérdésem.

Mekkora gerjesztőfrekvenciát lehetne alapértelmezésképpen felvenni egy-egy hobbygépnél? Mondjuk legyen "teknomotor stílusú/jellegű" meghajtás.

De valahogy ugy érzem a gerjesztés az itt használatos nagy fodulatszámok miatt inkább magas ezért a sajátfrekvenciát ez alatt kell tartani...

De...
Szeritnem az igzán problémás dolgot, a nagyobb beremegéseket nem a normál használat, a normál főorsóból, megmunkálásból adódó frekvenciák adják, hanem a "sarkos" hirtelen fogásváltozásokból adódó lassulásoknál, vagy a maró söprésénél kialakuló beremegésekről beszélünk mint gerjesztőfrekvencia.

Ezek milyenek értéktartományban lehetnek?

Ennek a lenti, általad összerakott szerkezetnek a saját frekijét (ma előkerül egy régi szoftverem) szívesen kiszámolom. De ez csak egy dolog.

Azt is meg lehet tenni, hogy vizsgáljuk a méret és alakváltoztatások sajátfrekire való hatását....

Geometriailag pontos modell és anyagsűrűség (jó esetben anyagmegnevezés is elég, ha megvan a táramban a konkrét anyag) szükséges ehhez.

knifemaster

Kicsit beszél kínai....

Amit értek arra azért válaszolok.
AZ anyaghasználat melegen hengerelt U profil 100-a és 160-as méretben.

Egyebet elmondani nem tudok.

000000000

Nem lesz ezzel semmi gond! Mekkora lin. vezetőket szánsz rá?

knifemaster

Eddigi infóim alapján 15-ös síneket de valószínűbb,hogy  20-as lesz belőle,abból nagyobb a kínálat,vagy 20-as tengelyt.
Pénz és szerencse kérdése minden.

000000000

20-as vezetőkkel,tengelyenként 4 kocsival,16x5-ös golyósorsóval örök életű lesz.

43pbwjg8s

Nem olyan bony ez!
A saját freki meghatározásához 3DModell kell és mondjuk kezdetnek egy főorsó fordultaszám.
MIvel a felső értéktől csak kisebbet használhatsz így ez felé kell belőni a rendszer saját frekvenciáját.

De hozzáértőktől megkérdezném, melyek aok az esetek amikor berezonál a gép. Így egyszerűbb elindítani a rendszer vizsgálatát. Utána lehet haladni, ha meg vannak határozva a problémák lehetséges eseteit.

43pbwjg8s

Bocs!
Plusz anyag! (vagy legalább egy sűrűség a súly megállpításához)

knifemaster

Nem tudom mennyit segít,de leírom ,hogy megértsetek,mert balkezes vagyok...:)
Ez is csak egy hobby gép lesz,R-go hasraütve de az évek alatt olvasott látott tapasztalt dolgok,és a lehetőségeimet figyelembe véve jutottam el a bemutatott végleges verzióhoz.
Nem szisztematikusan,hanem párhuzamosan több tényezőt figyelembe véve(anyagiak,megmunkálási lehetőségek, ár érték arány)készült el a nagy terv.
(Ez lesz a 3. nekirugaszkodásom ,hogy építsek egy masinériát,de most eltökéltem,ezt meg is fogom építeni.)
Most  szeretném a váz eredő merevségét (rem élem jól írtam) növelni,a zajt csökkenteni.
2 elképzelésem van erre,csak azt nem tudom életképesek- e, a 2 közül van e jobb,és miért,avagy hátha valakinek van még ötlete.
1. Több bordát teszek,és megerősítem a hidat is,valahogy így:

http://cnctar.hobbycnc.hu/knifemaster/cnc_vaz_v1.1.1.jpg" border=0>
(Közben megrajzoltam egy másik variációt is a hídra.)
2.Kiöntöm a profilokat  polibetonnal, amit acélháló tartana meg,amit előtte hegesztek a profilokba.
Az így kapott eredő merevség lesz aztán a kiindulási pont a további tervezéshez.