Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

f35ezvjs

Mi pezsgőt ittunk a végén. Mostmár lárhatod a honlapomon az elkészült mechanikát. Ezért ittuk a pezsgőt. Ja egy régebbi téma ha Szolnokon jársz hozd el amibe gravírozni kell. azonnal megcsinálom.
Ja nagyon szuper a fahasító tüske amit csináltál / már nics a környéken fa mind felhasíttottuk a balta elment nyugdijba. Igy nem baltával vágjuk a fát hanem az általad gyártott fahasító töskével / ...Ez volt a reklám...

000000000

Egyszerű, de megkönnyíti a mérést.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/2010.06.01/DSCF3037.jpg" border=0>

000000000

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/2010.06.01/DSCF3038.jpg" border=0>

yt36cm40d

Hello mindenki tobb kerdesem lenne ..azon gondolkodom ( tudom ne nagykepuskodjek :) ),hogy neki allok es epitek egy cnc gepet..van egy ,de eleg lassu es en egy gyorsabbat es mas felepitesut szeretnek...  
A kerdesem a kovetkezo lenne : egy gyors cnc gep megepitesehez aminek a sebessege olyan 10-30m/min...  
1 melyik lineáris vezeték az idealis az acel rudas vagy I sin csuszkas ?( ellenallas miatt)  
2 szervos vagy lepteto motoros meghajtas es mekkora teljesitmeny?  
3 a vezero elektronikan is mulik ? MSD vagy H2 vagy gekko stb ?  
Egyszoval a munka terulet amit szeretnek 1200X600X100 es leginkabb aluminium, plexi marasra szeretnem hasznalni es jo lenne az a 10-30m/min..ja es mit javasoltok hol vasaroljak ?  

Valaszokat elore is koszonom :)

000000000

Szia
1.) Munkaterület miatt szerintem jobb a lin. sín... csak annak teljes alátáasztás kell. Ellenállásra attól függ, de a rúd+golyóspersely-nek valoszinüleg kisebb az ellenállása... már egy 15-ös lin.sinnek is elég jó az ellenállása
2.) Szerintem szervó, de van akinek léptecsekre esküszik :) Teljesítmény: attól függ... méghozzá egyszóval: mindentöl
3.) persze hogy múlik rajta, milyen motorok, milyen sebességgel, milyen vezérlési fajta stb...

ra8nsmk6w

Azért ekkora tempóhoz illik egy néhány tonnás vázat épiteni viszonylag könnyű gyalogkakukkal. A teljesitményed nagy része igy is a gyorsitásokkal és fékezésel lesz lekötve. Azért hajrá, mert nagyon szeretnék már egy ilyen gépet munkaközben látni.Még valamit. Egy ilyen gépnek nagyon egybe kell lennie, mert percek alatt széthullik alkotó elemeire. Nagy emelkedésű orsók, brutál motorok világa ez ha nem smd beültetőről van szó.

besirkyjh

Szia  

Pontosan ahogy mondod .

A váz mellet itt már a többi szinte másodlagos .
Brutál váz ami a gyorsulást kibirja és ahoz arányosan a hajtás .
Kicsit számolva egy 20mm emelkedésü orsoval egy léptecs "még csak " 20m/min-el tudna pozicionálni szervoval ez nem gond ( léptetö párti vagyok ) .Léptetövel csak fogasléccel lehetne megcsinálni de millio akadálya lehet .
Hogy birja a gyorsulást a léptetö tengelyére rögzitett fogas kerék ? hogyan kapcsolodik rugasmasan a léc és a kerék hogy neoldjan vagy feszüljön be ekkore gyorsulásnál stb.

Átgondoltad Te ezt a 30m-t .
Nekem van egy gépem aminél tényleg jol jön a sebesség ( 2500x1350x220mm a munka területe ) és 14m/min-el tudok pozicionálni de ott a munkadarabok mérete meg engedi a kicsit lassabb gyorsulást .Nálad a 600mm-en ez brutál lenne egy kicsit gyengébb minöségü motor rögzités , tengelykapcsolo , orso anya és már repül is lefelé az egész .

Érdekesség : ( THK katalogus 2007 azt hiszem ) van egy összehasonlito rajz a sinekröl és a golyosperselyekröl .Miszerint a két kivitel mindenben meg eggyezik ( terhelhetöség , gyorsulás stb ) kivéve egyben .A 15-ös THK sin és kocsi golyospersely megfelelöje 70mm az az átmérö hetven mm !!
Rajz is van hozzá .
Gyorsulásban a görgök jobbak mint a golyos perselyek és kocsik .Az ISEL használja is de elég drágák , én most ezzel csinálok egy gépet aminek csak a váza 5-600kg pedig nem nagy (200x100x150mm a munka területe ) .
Be fogok kerülni vele a legekbe simán .

yt36cm40d

kozben talaltam egy videot : http://www.youtube.com/watch?v=lp6FNdijLos&feature=player_embedded

ez lepteto motoros... na mit szoltok ?

000000000

http://www.youtube.com/watch?v=Zop1z9RNsyQ

ez a technika kell neked....én már használtam...gyorsde nem pontos..a nagy lendület miatt..www.ez-router.com

keri

Na most már én is bele okoskodok :)

Számoltam kicsit.
500mm hosszon 0,208m/s^2 gyorsulással lehet elérni a 30m/min sebességet.
Ehez egy (hasamra ütök) 20kg-os híd esetén 5N  nettó erő szükséges, amivel 2,4sec alatt ér el a fél méterig állóról gyorsulva.

Ezt könnyedén tudja egy léptetőmotor bármelyik orsóval.

Ami a korlátozó tényező, az a maximális fordulatszáma a léptecsnek.
Ahogy Kulcsár Zoli írta direkt hajtással egy 20mm/fordulatos orsó is túl kicsi menetemelkedésű ekkora sebességhez.

Fogasléc, vagy szíj kell, esetleg gyorsító áttétel kell ekkora sebességhez.

A végeredmény az hogy a fent számolt és a videón is látható pocsék gyorsulást produkálja a gép, aminek nincs nagy értelme, hiszen a legritkább esetben kell két végállás között gyorsan mozgatni a gépet, főleg nem forgácsolás közben.

Többet számít a munkaidőben a jó gyorsulás. A végsebességet pedig inkább a maximális tervezett előtoláshoz méretezd, mert a marópályák közötti idő elenyésző a megmunkálási időhöz képest.

A nagy sebességnek akkor van értelme ha SMD beültetőt csinálsz, de a gyorsulás ott is fontos, mert ott is inkább a rövidtávon kell gyorsnak lenni.

keri

Amúgy a videón lévő gép jó szerkezet. Nyugodtan másolhatod. Nagy menetemelkedéssü orsóval és egy cserélhető szíjas áttétellel széles mozgási paraméterek között használható gép lesz.

Sebessége pedig leginkább a motor teljesítménytől fogg függeni.

Szervóval egyébként jobban jársz ha sebességre gyúrsz.

yt36cm40d

Koszi szepen mindenkinek !! :)

ra8nsmk6w

Zoli! mekkora a mozgatott tömeg a gépednél?

besirkyjh

Szia  

Melyiknél?

A már müködönél ISEL van mindenhol és kb: 30kg a komplett "X" hid a "Z"-vel és maromotorral eggyütt .
A leges ( most készülö ) annál jocskán elmértam a hidat , ugyan is azt is 100x60x5-ös zártszelvényböl készitettem ( 1350mm husszu ) "L" alakban összeheggesztveés csak a váza vvagy 50kg és még jönne a lin stb.
Kapcsoltam hogy ezt én elinditani és megállitani nemtudom és csere lessz a vége .

Most uton van két 60x60-as aluprofil ami össz vissz 10kb és az egész felépitmémy meg lessz 30kilobol .Ezzel már tudok mit kezdeni .

Ja és fogasléces hajtás mind a kettö , egyébbként az alap ötletet az "Ez-router" adta mert Ök is fogasléccel doolgoznak ( és nem is rosszul ) egy régebbi videojukon 15m-el 1 czol mélyen megy egy 2.2Kw-os motorral a forgácslapban .

ra8nsmk6w

Azért kérdeztem mert az én gépemnél a mostani állapotban 176 kg és még vagy 25-30 a tervezett  mozgó tömeg. Az ehez tartozó vázszerkezet még csak 450 kg. A váz még további 500 kg tömegre vár. A mozgó "rész" tömör aluminium 20mm 30-40-50-60mm vastagságú anyagokból készitve.Én ezt a gépet 6000mm/min terveztem. A jelen pillanatban ez még csak 3500 mm/min.Már most látom, hogy az "y" hajtásnál a tervezett tempót nem fogom tudni tartani. A másik két tengelynél már nem lesz probléma. Összegezve, ez inkább egy teherhordó "repülőgép" lesz