Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

besirkyjh

Jézusom , micsoda tömegek .

Akkor is én megyek a legekbe mert az enyém a bö 600kg lessz és a 15-ik emeleten készül .Hobby vagy elme betegség ? :)

Kicsit karcsunak tünik a 3500mm/min . Milyen a hajtásod ( orso , fogasléc vagy valami más ) ?

keri

Ezeket a tömegeket ti terveztétek, vagy csak jól megpakoltátok hogy masszív legyen?

000000000

A 15.én inkább a födém teherbírásával foglalkozz... ne hogy a végén a pincében legyél [#nyes][#nyes]
Az én kis gépem is kb 500kg lesz - teszem hozzá csak az alapja, sinek, motorok stb. nélkül

ra8nsmk6w

Különösebb tervezés nélkül is belátható, hogy a vázszerkezet össztömege min a 10x-ese kell, hogy legyen a mozgatott tömegnek. Ez nálam a pincében sem fog teljesülni, inkább csak a 6x-osa. Épp ezért akarok a földön maradni a sebesség tekintetében.Hobby méretezéssel.

s7manbs8

Jó, hogy már piramist nem építetek, de ahogy nekem is gyűlik lassan az anyag, a darabjai is 30kiló körül kezdenek lenni és van jó pár, nem is merem összeadni én se, ha így haladok. Épp azon gondolkodtam tegnap, hogy olyan asztalt csinálok majd hozzá, ami összeszerelhető lesz, tegnap láttam egy youtube videón egy olyasmit, amit valami cég árul egy CNC-jéhez, onnan jött az ötlet.

besirkyjh

Komoly tervezés elözi meg a tetteket .
Például nálam az volt aterv alapja hogy a zártszelvényben az M5-ös menet ne szakadjon ki belöle ( igy lett 6mm vastag a zártszelvény ) és hogy ránézésre is massziv legyen jött még hozzá a 100x60mm , nehogy már elmásszon a hellyéröl .
http://cnctar.hobbycnc.hu/Kulcsar%20Zoltan/IMG_0829kicsi.jpg" border=0>

Itt rajata van de még nincs rögzitve az ISEL sin , csavar is van benne rendesen .
[#awink][#nevetes1]

s7manbs8

Ez is szétszedhetős, ha jól látom, a kereszt tagok össze vannak csavarozva, meg a felső vezeték tartók .

000000000

000000000

Klassz lesz! Sajnálod majd szétszedni! Vagy nem is akarod?

besirkyjh

Szia Bodi  

Muszály lessz mert itt a lépcsöházban van .Csak a fotoért raktam össze .
3 x fordultunk a liftel mire felkerült .

De már van kulturált hellye .

skwby94ub

Hogy állsz a gép építésével? Meg lehet nézni?

jv7pu3a5p

Válasz MACH3 topik Kulcsár Zoli #4765 hozzászólására:
Lehet ebből a 3.1Nm mociból többet kihozni, mint mondtam nálam 1000 pörög, csak kicsit szorulós a mechanika ezért visszavettem. De még 1200is megtekertem, jól ment G0-ban. A vezérlőn sok múlik, ezek az MSDD digitális vezérlők nagyon jók, kihozzák a maximumot a motorokból és nagyon jól csillapítják a rezgéseket is. Amit én csináltam vezérlőt, már az is többet hoz ki a motorból.
Szeretnék már csinálni egy kísérletet ezzel a mocival és a lineár egységemen amiben 10mm emelkedésű orsó van, próbálok időt szakítani rá és feltétlen beszámolok az eredményről.

000000000

Ó, az még messze van... reményeim szerint nyáron - majd most a vizsgák után - sikerül egy kicsit haladni vele...

besirkyjh

Igy van , megy az még többet is a lényeg hogy maradjon elég nyomatéka a hajtáshoz csak ne feledkezz meg rola hogy el kell inditani és meg is kell állitani méghozzá nagyon gyorsan ( rámpa ) .
Nincs tapasztalatom a digitális meghajtokkal de csak jokat hallottam roluk .

Érdemes a hajtást kiprobálni mielött léptetöt teszel rá , hasonlo képpen mint ahogy a nyomatékot mérjük csak itt az orsot forgatod és megnézed hogy mekora erövel kell hajtanod , ebböl már ki lehet következetni ennek a motornak a max fordulatát ha ismered a nyomaték görbéjét .

Egy 10-es orsohoz lehet használni a 3200-as mikrosteppet is ott már biztos nem rezonál de még jobb lenne az 1600step/kör .Ezekhez a steppekhez már 65000 re kell állitani a kernel frekit ( gép igény ) mindennek stimmelni kell és akkor megy az .320step/mm és a kernel 65000Hz akkor a max sebesség 12000mm/ig mehet ( elvileg ) ez egy 10mm-es orson 1200-as fordulat ami simán elképzelhetö ( a többit tudod , mechanika , maromotor , szerszám stb ? ).

jv7pu3a5p

El kell indítani és meg kell álítani bizony. Kicsit el is gondolkodtam rajta, hogy ha a 10-es emelkedésű orsón megfogom az anyát és meghúzom forog az orsó. Tehát ha 20kg tömeget elindítok nagy sebességre és hírtelen meg kell állnom, akár a motor túl is mehet. Képes lesz-e akkora fékező erőt kifejteni, mondjuk a rámpa segít neki.  
Szóval vannak ilyen dilemmáim és mivel ezen a területen a számolás nem az én asztalom, arra gondoltam összedobom a lin egységgel ezt a "mérést" megpakolom súllyal és adok neki egy T45 csillag tesztet. Aztán kiderül ugyanoda áll-e vissza...