Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Tök mindegy melyiket tekinted Step-nek, a másik Dir lesz!

bmejdz9nu

Na akkor iszok még egy kávét mert ez magas nekem... :)
Pontosabban nem írnád le... [#miaz]

bmejdz9nu

Ez egy mechanikai ötlet... a kerék... és megoldása... szerintem. Talán utángyártható is...

bmejdz9nu

De a Dir jelnek előbb kell érkezni mint a step jelnek... ha a forgásirány megváltozik akkor ez nem teljesül...

000000000

Áhhh, majd lerajzolom![#wink]

000000000

Reménytelen eset vagy Péter!:)
Csak azon csodálkozom, hogy ezen "tudásod"
alapján hogy is mersz ilyen bátran szervo témákban
állást foglalni, amikor még egy alap encoder
működését sem érted.:)[#nyes]

bmejdz9nu

bmejdz9nu

Rájöttem, hogy nem élekben gondolkodok mint ti...hanem logikai jelekben... ez a baj.... Ez ez persze égő... de lehet, hogy te sem tudod? Vagy nem akarod?
Ezért láthatóan szervógyártás ügyben olyan "veszélytelen" vagyok mint az impotens férfi a háremben... [#nyes]
Tehát én csak a legjobban akarom felhasználni az elérhető technikákat = hobbysta.

000000000

Ha még van értelme...
http://www.hobbycnc.hunbay.com/elore.jpg" border=0>
Előre irány

http://www.hobbycnc.hunbay.com/hatra.jpg" border=0>
hátra irány

A lényeg az él detektálása és abban a pillanatban a B csatorna szintje!

bmejdz9nu

Ráolvasol = ?  [#miaz]

000000000

Vagy letárolod (pl. 74LS74-el)!
Én PIC-ben gondolkodok (ott is tárolom és később olvasom le).
Ez olyan lassú feladat, hogy PIC-el simán "ráolvashatok" akár és ok lesz!

bmejdz9nu

Ok megnézem a 74LS74-et... csak én Nullaforontos :) megoldást kerestem magamban... :)
Sajnos PIC-hez nem értek... (és nem is fogok)... A 74xx-eseket (és hasonló) még nagyjából ismerem, de a suliban nem a digitális tudásommal voltam elektronikából 5-ös, hanem az analóg dolgaimmal (főleg hangtechnika, pedíg csak 2-en voltunk 5-ös... hogy "felvágjak"... Tibornak :)

000000000

A ráolvasást a PC (akár WinPC-NC) végzi el!!!
(én meg már vezérlőben gondolkottam...)

bmejdz9nu

Ez nekem nem való... :) Meghaladja a képességeimet... :)
Már lesegetem az encoder jel feldolgozó cél IC-ket... szép számmal vannak... de olyan drágát mint Tibor írt nem találok... :)
Benük van "minden mi finom falat" és egyszerűek... (csak itthon nem találtam,  1-2 db-ot rendelni meg nem érdemes... :) X1, X2,X4 választható választható kimeneti mód, jel szélesség...filter... stb...mindezt 8 lábon! :) én sajnos csak ennyit tudok...

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/Encoders/Encoder_jelfeldolgozas/block_diag.jpg" border=0>

000000000

Péter! Összeszedem minden türelmem, és
megpróbálok Neked segíteni. A #2443-ban
leírtam, mit kellene csinálni.
A kézikereked A csatornáját kösd össze a
szervo STEP bemenetével, a B csatornáját
pedig a DIR bemenetével. A GND-k összekötése
a harmadik drót. Ennyi az egész.  
Ahogyan forgatod majd a kézikereket, úgy fog
a motor is fordulni.
Azt azért nézd meg, hogy mekkora kimenő árama
van max. a kézikeréknek, nehogy a szervo
bemenete leterhelje, bár ezt nem hinném.