Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia Svejk!
Miért lenne értelmetlen?
Attól, hogy nem szimmetrikus 90 fok, még nincs
baj, csak ezt tartsa pontosan. Gondolod, hogy a
Te ecodered pontosan 90-os lenne?

csg67

Ha kézikerékről van szó, akkor nem probléma, de ha egy szervoba teszed, akkor már gond (a motor egyenletes sebességgel forog, viszont a jeladó nem egyenletes időközönként küldi a jeleket). Egy minőségi forgóadó meglepően közel van a 90 fokhoz.

000000000

Abban igazad van, minél minőségibb egy jeladó,
annál inkább törekednek a 90 fok betartására.
De ha megnézed a komoly cégek jeladó adatlapjait,
bizony van egy tűrésmező amit megadnak, ami nem
ritkán +-15 fok is lehet.
Azt meg nem értem, miért jönne egyenlőtlenül
X1 üzemmódban a step jel, ezt szerintem érdemes
átgondolnod mégegyszer.

svejk

Nézd csak meg tüzetesebben az adatlapon a 25 és 100-as kimenetét...
a 100-as megállás után L-be rakja minkét csatornát, és biztos nem véletlen a 75 meg 210 fok sem

000000000

Gondolom ez azon egyszerű oknál fogva van
így, mert minden negyedik részciklusban
A=0 és B=0. És úgy állítják be a racsnit,
hogy pont ilyenkor legyen fix helyzete a
kézikeréknek. Ezt nem értette már Péter
sem az elején. Szerintem ilyen egyszerű
a konstrukció "logikája".

svejk

Az túl egyszerű lenne, meg különben is akkor minek a 100 impulzus ha csak minden 4.-nél lehet megállítani...
meg a másiknál (25-ös) meg tudták oldani a 90 fokot itt meg nem?

000000000

Nem értelek én Téged, nekem minden világos.
Amit az előbb írtam, attól az még 100 alap
imulzust ad ki. Ha pedig valaki nagyon akarja,
akkor X4-ben ez még 400 is lehet.
A 75 fokra meg pl. az lehet a magyarázat, hogy
mágneses jeladó van benne, és így tudták a
hiszterézis mezőket korrekten beállítani.

000000000

Nem értelek én Téged, nekem minden világos.
Amit az előbb írtam, attól az még 100 alap
imulzust ad ki. Ha pedig valaki nagyon akarja,
akkor X4-ben ez még 400 is lehet.
A 75 fokra meg pl. az lehet a magyarázat, hogy
mágneses jeladó van benne, és így tudták a
hiszterézis mezőket korrekten beállítani.

000000000

Megnéztem én is...
Hát ez pofon egyszerű.. A 0 állapot egyértelműen az Index csatornát helyettesíti. A 0-0 állapotból könnyen lehet Index jelet előállítani, mert az egy előre meghatározott mechanikai pontokon jöhet csak létre (lás a mindegyik encoder adatlapján). Ezt általában impulzus vesztés felderítésére használják, esetleg fordulatszámlálásra (bár itt több index jel generálódok fordulatonként)! Ezért nem szimetrikus a jel eltolás, ami abszolút nem okoz gondot (még nagy sebességű encoderek esetén sem), mivel az eltolódás teljesen egyenletes (nem hullámzó), a servo motorknál sem okoz gondot (csak a két irányból származó impulzusok szélessége lesz külömböző).
A feldolgozás szempontjából érdektelen (nem is kell eldobni a lefutó éleket, ezt előszőr rosszul értelmeztem..). Simán használható bármelyik encoder feldolgozó áramkör (az Index képzéséhez az egyidejű L-L szintet figyelve lehet jutni.
Szerintem ezzel a tárcsán és a kapukon megspóroltak 1-1 réssávot és kaput (gazdasági oka lehet), mivel ezt így is létre lehet hozni, ráadásul egy ilyen kézi keréknél a kutya sem fogja hiányolni!

svejk

Nyilván igazatok lehet, és lehet azért asszimmetrikus hogy a nyugvó helyzetben 135 fok a holtjáték  így nehezebb véletlen kibillenteni.
Akkor viszont minden oké, jöhet bármelyik A/B--step/dir átalakító...

svejk

Index jel 1 fordulat altt általában csak 1-szer van..

000000000

Igen, általában (de nem törvényszerű), de más okot nem tudok kitalálni...

svejk

Meg egyébként is a hibás jelből nem tudsz hibát detektálni, éppen ezért van a külön rés.

000000000

A 25-ösin is látom az L-L -t...

000000000

Hmm... lehet, akkor pasz...