Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Szerintem István ennek az indexeléshez semmi
köze nincs. Milyen idex az, amimor egy
körölfordulásra 100 referencia jelet is kapok?
Egyszerűean a 0-0 állapothoz szinronozták
az arettálót. Egyébként teljesen logikus
még két további ok miatt is:
- ebben a helyzetben kevésbé zavarérzékeny,
  akár meg is szakadhat a jelvezeték.
- primitíven rövidzár biztos, mivel ilyenkor
  fix helyzetben nincs aktív jel.

000000000

Elképzelhető!
Végül is a feldolgozás szempontjából érdektelen, nem okoz zavart...
Az is lehet, hogy a kerék pozícionált (pattogó) és a pozícióban megülve L-L (de ez is csak ötlet, nincs a kezembe)!

csg67

+-10 fok az adatlapi érték, de ennek általában az ötöde, tizede egy új forgóadó (ahogy kezd megdögleni a csapágy, úgy megy el az érték)

Ha 90 fokos lenne a két fázis eltolása, akkor egy periódus (360 fok) alatt a négy megkülönböztethető állapot is pontosan negyedelné a periódust. Vagyis négyszeres kiértékelés mellett (ahogy minden valamirevaló TTL bemenetes CNC dolgozik) bizony lüktetve jönnek a jelek, ha nem 90 fokra vannak egymástól a fázisok (jobb CNC-k nem is fogadják a TTL jeladókat, a szinuszos jeleket pedig 1024-4096 szoros kiértékeléssel dolgozzák fel!).
Abban igazad van, hogy a periódus 1x-es kiértékelésénél nincs ilyen gond.

000000000

Bocs, de megint nem értek Veled egyet.
Az X4 encoderjel feldolgozás sokkal
veszélyesebb, és zavarérzékenyebb, mint az X1.
Erről már régebben írogattam, valószínűleg
nem olvastad őket.
Az kétfajta mérési minőség, amikor fizikailag
ott van pl. 2000 teljes ciklus az encoderben,
vagy van egy 500-as, és megnégyszerezi valaki.

bmejdz9nu

Na nem voltam delután... miből maradtam ki :) (egy fórumtársunknál voltam látogatóba :)
Örülök, hogy nem hagyott benneteket hidegen a tekerő problématika... már megijedtem, hogy teljes csönd lesz... érdektelenség...
Magánba kapott linkeket és adatlapokat is köszönöm! Nem felejtek senkinek semmit!

Hát az tényleg érdekes, hogy van ebből 25cpr-es változat is... de azt még nem láttam eladót... kb. 4-5 különbözőt lehet kapni ilyet de mind 100-as (adatlap)
Tehát valamiérrt az az elterjedtebb... gondolom...
Azonkívül megjegyzem, hogy (az adatlapokon biztos láttátok) két minőségi osztály van a mechanikai arretálás tekintetében:
Mégneses elvű (ez az) kikopás mentes :) és a hagyományos golyó és luk azaz mechanikus megoldású...
Örülök, hogy észrevettétek a hagyományos encodertől való különbséget!  
Talán elméletben(?) el lehetne filózni azon is , hogyan lehetne csinálni egy ilyen tárcsát. (encodert :)
Elég nagy lehet... elég nagy átmérőn lehetne furni esetleg lukakat... nem is sokat... és az arretálás miatt talán nincs is szükség talán ezred mm. pontosságra...
Mert ilyen jelkimenetű encodert külön venni... nem hiszem... szerintem a gyártó cégek (nem sok van) ezeket sajátmaguk gyártják...

bmejdz9nu

4X... a legtöbb "gyári" eszköz így csinálja... ha jók az infóim... bizztos nehezzebb és érzékenyebb de ez a "vállalati divat" ... :)
De ez a kérdéskör az encoder topikba való... lenene...
Gondolj bele a legtöbb mai szervó (amit láttam - DC) szinte mind 1000cpr-es encoderrel van szerelve (sajnos)... 1000 osztás/fordulat max. ? nem hiszem, hogy az ipar ezzel beérné... a 4000 elképzelhetőbb... számomra.

svejk

Ne fárasszátok magatokat, Tibor45-öt úgy sem tudjátok meggyőzni a 4-szeres felbontás lehetőségéről.
Ezt már jópárszor-jópáran megpróbáltuk...

Azt azért érdekesnek találom hogy ez ellen tűzzel-vassal viaskodik, a servo motoros vezérlés topicban pedig ( #3304 ) egy legyintéssel elintézi a nagy zavarvédettségű jelátvitelt.

000000000

Péter! Egyébként van 0 forintos megoldás is.
Nyugodtan fogjad a kézikerekedet, és kösd rá az
A, B csatornát a szervód step-dir bementére.
Működni fog, majd a kezeddel kitapasztalod
a lépésvesztési pontokat. Az A, B jel ugynis
már önmaga is felfogható egy step-dir jelnek.
Érdemes kipróbálnod.

000000000

Osszatok emberek, ne szorozzatok.:)
Megnézném én azt, hogy 8 órán át 50 Hz-es
egységugrással járatnánk a 4X rendszereiteket,
és 0 maradna a hiba.:)

svejk

Ez így igaz!
Csak a jelszintekre kell figyelni.
Pár Ft plusszal pedig a step bemenetet kondival leválasztva a step jel tűimpulzus lesz.
(azért egy szkóp nem árt :))

bmejdz9nu

Valamit ezen már kapisgáltam... peresze az én kis agyam alapján... majdnem jó...  
csak fordul írányváltáskor a step és a dir szerepköre...
De a lényeget jól látod!... csak még én nem látom... az a jó, hogy az egyik jel előbb jön egy kicsit ez lenne a dir a második a step... ...
de fordul... :) az a baj.

svejk

A gyári szerkezeteknek mi lehet a titkuk?

000000000

Svejk! Te imádod a zavarérzékeny megoldásokat!:)
Be ne tegyél differenciáló kondit,
"életveszélyes" lenne. A differenciáló elemeket
ha csak lehet, kerüljük minden téren.
Lehetőleg integrálni kell, azt lehet korlátlanul.:)

000000000

Nincs itt semmi baj, gondold végig.
Egy A,B csatornás encoder jel maga a step-dir
jel. Irányváltáskor, és rezonanciapontoknál
lehet csak baj, de a Te kézikereked racsnis,
ami itt zavarszűrű elem.

bmejdz9nu

Nem osztok... :)  
Nem csak a Gecko csinálja már a szorzást... újabb "hobby" szervó vez. gyártó is erre a megoldásra jutott... a legújabb fejlesztésű áramköre alapján...
Egy Jumper... 4x-es ... jumper eldob...1X-es lesz... 4x-es bemeneti jel sokszorozás!!! Szintén!!!

egységugratás... már megint... de hagyjuk most... [#smile] De ha megnézel egy encoder adatlapot külön oszlopban szokták szerepeltetni a 4X-et... mint standart értéket... Jókat szoktam vigyorogni...a mérnökök nem tudnak számolni? vagy eleve erre tervezik (tervezték) az encodereket?
Nem kötekedésként, de én úgy vettem észre a 4X-es jelfeldolgozás* merevebben tartja a tengelyt az adott pozicióban... de ez már szervós téma lenne megintcsak a szervó topikban.

* Azonos cpr.