Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

ok. köszi, megpróbálom...

000000000

Lehet, hogy Vcc is kell neki...[#vigyor3]

csg67

Lehet, hogy az általad ismert elméletek a 1X kiértékelést favorizálják, de az én tudomásom szerint a TTL-es ipari CNC-k mindegyike 4X kiértékelést csinál.
Egyébként nem értelek, hogy miért kellene 1X kiértékelést csinálni és a 3X-et hibaanalízisre fordítani. Miért ne lehetne 4X kiértékelés és hibaanalízis? Persze ez nem kérdés, mert az ipari CNC-k így csinálják. Ha hiba van, akkor úgyis meg kell állni.
Persze a TTL jel -úgy ahogy van- használhatatlan, nem véletlen, hogy a mai ipari CNC-k szinuszos jeleket fogadnak.

000000000

"Miért ne lehetne 4X kiértékelés és hibaanalízis?"
Mert nem marad mit kiértékelni, hiszen minden
encoder él éles döntési alap, míg a másiknál van 3
szabad él, amiket lehet analizálni és a
beérkező negyedikkel összevetni.
Eleve a legjobb ipari CNC gépek absolut jeladókat
használnak, tehát tárgytalan az X1 vagy X4.

bmejdz9nu

4x-en már túl...  
az ember már a 4. X túl mindent 4x meggondol... 4x számol mindent... mert semmi sem biztos... [#wink]
Én más miatt (leírtam már) szeretem és egyben nem szeretem a 4X-es módot...

svejk

Ja , tápot nem elfelejteni..:)
Szerencséje van Péternek mert még felhúzó ellenállás sem kell,(TP-s a kimenet, tényleg 0 forintos lesz:)) illetve az adatlapot elnézve  15/20 mA-ral terhelhető a kimenet ami jóval több mint amit még az optoval leválsztott vezérlők is felvesznek.
(tényleg azt nem irtad hány voltos változatod van?)
Ha mégis többet számol a vezérlő egy kattanásra, akkor pedig a step jelre egy monostabil melynek időzítése rövidebb mint a leggyorsabb tekerésed impulzusszélességei.

000000000

Látod Péter én nem írtam a tápot, mert azért
arra már nem gondoltam, hogy még tápfeszt sem
adsz a kézikerekednek! Látod mégis én tartalak
a legtöbbre!:)[#nevetes1]

Rinaldo

Tibor45 ezt nagyon frappánsan sikerült megoldanod..[#taps]

svejk

Én például hajlamos vagyok az ilyenekre (tápfeszt elfelejteni) :(
Egyébként rengeteg mechanikus, A/B kimenetű kézikerék létezik...Persze nem ipari alkalmazásokhoz...
Gyakorlatilag az A/B csatornát egy-egy mechanikus kapcsoló testre huzogatja a 90 fokos eltéréssel.

csg67

"Mert nem marad mit kiértékelni, hiszen minden
encoder él éles döntési alap, míg a másiknál van 3
szabad él, amiket lehet analizálni és a
beérkező negyedikkel összevetni."
Ez egyáltalán nem zárja ki a 4X kiértékelést, csupán annyit tesz, hogy egy-két impuzust esetleg még beszámol mielőtt vészleállást csinál. Így működnek. Tudom.
Szerinted egy abszolút jeladóban "belül" mi van? Ott is minden negyedik élváltozást vesznek csak komolyan?

csg67

Esetleg utána is nézhetsz, hogy csak egy hazai példát mutassak:
http://www.nct.hu/pdf/NC_Documents/Magyar/Telepites/magtel.pdf
2.8.2 fejezet: A jeladók csatlakozóinak bekötése

bmejdz9nu

bmejdz9nu

bmejdz9nu

bmejdz9nu