Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Szomorú vagyok, hogy nem műszaki érzéked
nem tesz különbséget 4X és 1X között.
Én a maradék 3X-et inkáb hibanalízisre tartogatok
a biztos döntés érdekében, és ezzel minden
komoly ipari jelfeldolgozó elmélet is így van.
Te meg menj direktbe, és hegyezd ki a
végletekig a technikádat, mit bánom én, mit
csináltok. Tanácsként pofázok erről már
kezdettől fogva, a műszaki érvek úgysem
számítanak.:)

bmejdz9nu

De fordul a dolog írányváltáskor... ez a baj!
Ha pl. óramutató járásával azonosan lassan tekerem minden ok. Pl. A kimentet dir. B kimenet step.
De ha óramutató járásával ellenkezőleg akkor A kimenet step és a B kimenet lesz a dir!

Tehát a forgásíránytól függ, hogy melyik kimeneten lesz előbb jel (ez lenne hivatni a dir-t) !? [#fejvakaras]
Rezonancia mentes eléggé... a mechanikai megoldás miatt.... azzal nincs gond...

000000000

Na ezért is ilyen sz@r dinamikájú a szervód,
mert szorzol, és nevetséges 125-ös encoderből
csinálsz 500-asat. Egységugrás teszt kimutatta,
nem emlékeszel?:) Persze tudom, makacs vagy...

000000000

Próbáld már ki, mert nem érted az egészet,
csak írsz, írsz, írsz.

svejk

Ez is igaz..de itt mégiscsak egy kézikerékről van szó..

bmejdz9nu

Tibor. Úgy utálom ezt a 4x-et mint te!  
Utálom mert valóban igazad van a 125-ös encoder nem jó! hiába szorozza fel 4x-re... nem ok!!! Nem tartja meg a tengelyt exaktul az 500 él!
Sajnos csak egy tökéletes megoldás van, és ez plusz 39 USD... a sokszorozó G902 opció a G320-hoz vagy eleve G340 ... (az is átkötve...4 szerezésre... emlékszel rajzoltuk, vázoltuk a sokszorót az encoder topikban)

Így (speciálisan átkötve) egy 500cpr-es encoder 500-as lesz... de 2000-es (4x500) pontossággal tartja a tengelyt... Ha nem így van... akkor jönnek az instabil és szinte beállíthatatlan effektek*... túlfutás főként, ha nem exponenciális a görbe ill. kicsi a ramp time(!).... stb...
Bárcsak a tiedről ill. mások vezérlőjéről lenne egy block vázlat (mint a Gecko-ról)... talán másként látnám a dolgot... te a titok az titok... a titok marad... én meg szeretem azokat a dolgokat amiket értek és átlátom!

*  A Machnál más a helyzet... ott ha nagy a kimenetei freki mellőzhető a sokszorozó... ha tud min. 60Khz-et... értelemszerű... a Mach maga a sokszorozó... :)

bmejdz9nu

próbáltam... de holnap majd megegyszer... de ezt láttam a szkópon...

svejk

Én is szomorú vagyok hogy a "nem műszaki" érzékemre akarsz hatni , ahelyett hogy a kérdésemre válaszolnál érdemben.

bmejdz9nu

Biztos spórol a az encoder feldolgozó IC-n... Ezért kell még egy csomó jel neki...  A pénzt is biztos kétszer is átszámolja... biztos ami biztos ... [#nyes]

svejk

Rajzold le magadnak a két csatorna jelét mindkét irány esetén, és megfigyelheted hogy az egyik irányban a A csatorna felfutó élei a B csatorna L szintjére esik, másik irányban pedig a H szintjére.
(feltételezve, hogy a vezérlőd step bemenete + élvezérelt, és a B csatornát a Dir bemenetre kötöd)

bmejdz9nu

Holnap mégegyszer megnézem... és videót is csinálok... ahogy a szkópon változnak a jelek... :) meglátjuk. Remélem rosszul láttam. :)

000000000

svejk-nek igaza van! Minden quadrat egyben Step/Dir is, csak egy adott csatorna, egy adott típusú élre (pl. A csatorna felfutó élére) kell vonatkoztatni!

bmejdz9nu

Megcsináltam a tesztet...
A és B kimenet látszik a szkópon... Elég nehéz volt a két osztás között megtartani ilyen finoman... 20 videót csináltam mire 2 imigy amúgy sikerült... ez egyikbe van egy prellezés :) (Tudom Harmonic drive-al kellene... :)

Ha ez olyan egyszerű... melyik a step és dir? mert én még most sem látom így... olyan egyszerűnek... a nulla forintos megoldást :)

Az egyik jel előbb jön a másik utánna... ez ok. de forgás irányváltáskor a dolog megfordul...

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/Mechanikai%20otletek/EUCHNER_HKD100_Handwheel/Oramutato_azonos.wmv" TARGET=_fnew>Óramutatóval azonos forgásirány VIDEO.
https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/Mechanikai%20otletek/EUCHNER_HKD100_Handwheel/Oramutato_ellenkezo.wmv" TARGET=_fnew>Óramutató forgásával ellentétes VIDEO.

000000000

Szúrjál ki egy csatorna felfutó élét és nézd hozzá a másik csatorna szintjét! Az egyik irányba magas, a másikba alacsony lesz! pont ez kell a Step/Dir-hez! És kész...

000000000

Erősen átt ment ez a topic elektronikába...[#pardon1]