Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Nem értem a problémádat. Ez egy tipikus A, B
csatornás jelkimenet, némi asszimetriával.
Egy olcsóbb kategóriájú sem 90 fok szimmetrikus,
hanem +- 20-30 fokkal is eltérhet. Ezért
veszélyes minden szorzás (amit Te annyira
szeretsz), mert ilyenekből is jön majd a
lépésvesztés.:)

bmejdz9nu

Tibor itt most más a szitú... másról van szó...  
(Egyébként az encoder jelet még soha nem szoroztam és osztottam... :)

Ebből az encoder jelből kellene "kikapuzni" a 100 step jelet egy fordulatra és "mellektermékként" a dir jelet?
Erre van ötleted? Ha jól néztem a neten az összes kézitekerő ilyen "encoderral" van...
Persze megértem, ha még nem láttál ilyet, még nem volt ilyen feladatod...

000000000

Nem értelek én sem! Ez egy tipikus incrementáló, quadrat (remélem jól írom), encoder jelalak! Csak nyugalmihelyzete GND! Ezt simán egy felfutó élre detektáló dekoderrel lehet értelmezni (PIC-el 5 perces munka lenne, akár duplázva is)! A lefutó élt nem értelmezném mert a nyugalmi helyzetbe való áttéréskor téves detektálás lenne! Sima ügy...

bmejdz9nu

Neked jó... :) De én satu hüle vagyok a PIC-hez... Gondolom a szervóvezérlőben a jel feldolgozásnál  ez az első lépés... tehát persze, hogy te tudod... :)

Válalsz ilyen "áramkör" legyártását? Próbapanelen is persze jó... vagy sima 74xx-esből van ötleted?

000000000

A lényeg, hogy ez sima encoder jelalak, csak a lefutó élt el kell dobni, mert az nem mindig hordoz információt (leállásakor is generálódik)!
Persze hagyományos 74LS..-al is megoldható, csak ha valami nem kóser, akkor nehezebb változtatni rajta (és több IC kell hozzá)! PIC-el nagyon egyszerú és lehet bele mindenféle okosságokat rakni (pl. jel duplázást, pergésmentesítést, kijelzést, pufferolást, sebesség limitet, dinamika fokozást, stb.)! Ráadásul ez nem egy "sebesség" érzékeny feladat (ha csak nem 3000 f/min-el tekeri valaki), ezért lehet ragozni bőven...

000000000

Miért Step/Dir kimenet kellene? Közvetlenül akarsz valamilyen vezérlőt hajtani vele?

000000000

Péter! Megint beszélsz össze-vissza.:)
"(Egyébként az encoder jelet még soha nem
szoroztam és osztottam... :)"
Akkor hogyan lesz a 125-ös encoderedből 500-as?
Nyilván 4X üzemmódban. Ez szerinted nem 4-
szeres szorzás?
A másik:
"Persze megértem, ha még nem láttál ilyet, még
nem volt ilyen feladatod..."
Hát ez is érdekes megállapításod. A szervómban
gondolod hogy nem kell ezzel foglalkozni?
Én erre speciális gyári IC-t használok, ugyanis
minden más megoldás előbb-utóbb hibázott,
amikor több órán keresztül egségugrás
teszttel nyúztam a rendszert 40-50 Hz-el.
A kézi tekerés egyébként nagyon is tud
veszélyes prelleket eredményezni, alap
jelfeldolgozó algoritmusok simán meghülyülnek
tőle.
És természetesen ilyen csicsa baromságokért
nem adok pénzt, henem fogok egy encodert,
és rászerelek egy kézikereket, és kész.

bmejdz9nu

Sajnos a (ha jól tudom) a WinPC-NC nem támogatja az encoderes kézi állítást. (csak joy bemenet) [#rinya]... nem mint a jó kis Mach-otok..." :)
Tehát csak a vezérlő bemenetével tudmám párhuzamosan kapcsolni... (step/dir-re)  
Ezt is csak úgy ha olyan az "osztás", hogy egy lépés =0.01mm... (de ez pont így van)
Sajnos még ekkor is nagyon rossz lesz, mert a referenciapontot (és ezzel mindent) is elállít...

De van egy másik ötletem is amihez a rossz hozzáférés miatt szervó motoros hajtás kellene... azaz szervómotor+vezérlő+kerék... semmi pc-s vezérlés... :)  
Tehát egy step/dir generátor...

Hibajel duplázási védelem:  
itt - ennél a szerkezetnél elég határozott az arretálás és a jelek közötti távolság... tehát szerintem erre védelem nélkül is megtenné... erre készült...  
(teszteltem számlálóval és szkóppal.)
Persze ha "sima" encoderből csinálnánk a kézitekerőt az más... ott kellene sőt annélkül :)... szerintem.

bmejdz9nu

Tibi nem tudod hogyan megy a gyufásdoboz???
A bemeneti step jelek vannak sokszorozva = semmi köze az encoder kezeléshez! Az nincs manipulálva = mindíg 4x-es üzemmód!!!  
Ha nem érted kitárgyalhatjuk mégegyszer :)

Őrülök, hogy neked ez megy... köszi a segítséget, körülnézek az encoder feldolgozó IC-k között... ha típust írnál könnyebb lenne :)

000000000

Akkor ez egy kicsit ragozódik! Ilyenkor a Step és a Dir jeleket is össze kell kapuzni (PC prioritással), nehogy egymást bekavarják!
De ezzel a módszerrel semmilyen visszacsatolásod nem lesz a PC (soft) felé...

bmejdz9nu

sajnos igen... semmi vissza... de ha kikapcsolom a munkatér figyelést stb.. akkor... a nullpontot a tekerés után felvehetem az adott pontban...
Maga az "össze kapuzás" az talán nem gond... gondolom...

000000000

Egy ilyen IC önmaga majdnem 10.000 forint.
Ezért nehéz az én szemléleletem alapján
20 ezerből szervót csinálni, de másoknak megy.:)
Mivel először 25 éve fogtam a kezemben encodert,
egyelőre ne tárgyaljunk ki semmit.
Inkább azt javasolnám, a  saját tudatlanságodra
ne építs fel állandóan újabb és újabb viszont
kérdéseket, mert így már reggel nagyon
lezsibbadok a sötétség miatt.[#eplus2]

bmejdz9nu

Tehát akkor az IC-t az 50-57 USD... kategóriában keresem... gondolom titkos a tipusa... [#smile]

000000000

Sajnos igen, de gondolom megérted, mivel
több évnyi teszt tapasztalat szerzés van benne.
De erre építve bárkinek szívesen csinálok olyan
"tutibiztos feketedobozt", aminek a bemenete
A, B encoder jel, a kimenete step-dir
(1X, ///4X///), f max.= 1 MHz.

dboutánnyi munka  6

000000000

Az utolsó sor értelmetlen töredék, elnézést.