Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

airfoil6205

Látom azért nem vagyok egyedül, mérés és pontosság ügyben. Egy néhány szász kilós marógéptől felesleges ezredes pontosságot(saccográf) elvárni, azért találták ki a köszörű gépet. Ráadásul a hőmérséklet és a páratartalom is jelentős tényező a mikrométeres tűréseknél, nem beszélve a környezeti hatásokról, láttam olyat, hogy a koordinátafúrógép, egy hónap alatt egyetlen tűrésen belüli munkadarabot sem termelt a körülötte szabálytalanul elhelyezett forgácsoló gépek miatt, pedig 10t-nál nehezebb volt.

000000000

Már többször megnéztem a videót, de nem látom elég világosan, hogy a mérőóra minek az elmozdulását méri. Mi mozdul el mihez képest? Azt, hogy ezt az öntvényt el tudd hajlítani, hogy az alsó és felső szára között 12 kg hatására ekkora kitérés legyen azt nagyon nehezemre esne elhinni.

sasi

http://www.sasovits.hu/anyag/kemenyseg/rockvell/rockwell.htm" TARGET=_fnew>Itt találsz két fotót a gépről.
A mérőóra a felső részhez van rögzítve, és igen, az ötvény rugalmas deformációját mutatja (ebben a megközelítésben).

000000000

Ez nem hit kérdése, hanem a szilárdsági
méretezési képletek alapján egyértelműen
meghatározható az adott terhelés hatására
létrejövő lehajlás, elcsavarodás, egyéb
alakváltozások. Ilyen képletgyűjteményt egy
középiskolás mechanika könyvben is találsz.
Ha meg annyira hihetetlen ez Neked továbbra
is, akkor könyökölj rá saját CNC gépedre, és
nézd meg, hogy ugrál majd a százados mérőóra.

nb8v4eyzr

Helló!
Lehet hogy alap dolog, de nem tudja valaki megmondani, hogy egy léptetőmotornál hogyan lehet kiszámolni - a hajtott orsó ismeretében - a motor tolóerejét?
Sajna egy könyvemben sem találtam meg, pedig nem egyben néztem meg.
Előre is köszi.

yuagaci9g

Talan D Laci?  ;-)

Ft=M*2pi/menetemelkedes.   Idealis esetben.
Golyos orsonal ennek 90-95 szazaleka,
Trapez orsonal ennek alig 15-20 szazaleka.
Ugyelj a mertekegysegekre.

nb8v4eyzr

Köszi szépen!
Hálám a sírig üldözni fog, de soha ne érjen utol!!! :-)))))))))))))))))))))))))9

nb8v4eyzr

Köszi szépen!
Hálám a sírig üldözni fog, de soha ne érjen utol!!! :-)))))))))))))))))))))))))9

000000000

Tudna valaki segíteni, hogyan lehetne egy ilyen testnél kiszámítani adott erő esetén a lehajlást?
http://cnctar.hobbycnc.hu/Molinari/lehajlas.jpg" border=0>

D.Laci

Talán Lámpás? ;-)  

D.Laci

Talán Lámpás? ;-)  

000000000

Komolyan érdekelne.
Tibor!
Neked biztosan megvan a középiskolás mechanika könyved. Nem szúrnál be néhány ide vonatkozó képletet?
Egy kicsit összetetteb dologra gondolok, mint ami pl. itt van:  
http://hu.wikipedia.org/wiki/Hooke-t%C3%B6rv%C3%A9ny" TARGET=_fnew>Hook törvény

D.Laci

Komolyan írtam![#vigyor5]
Senkit nem érdekelt, hogy az én könyvemben mit találtam, és a neten....
De majd a Tibor...

robroy007

talán a Mechanical Desktop vagy statikus, mechanika de leginkább egy gépelem tanár  

anultunk mi is valamit róla de előbb abbahagytam a fősulit minthogy befejeztem volna
de szerintem akkor sem ugranék neki

000000000

Sajnos ehhez nem nagyon tudok hozzászólni, legföljebb csak annyit, hogy engem érdekel mit találtál. Tényleg mi az?