Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Ez az egész történet nálam a Sasi által a #2170 -ben gondolatébresztőként belinkelt video hatására indult. Nos én tényleg elgondolkoztam a dolgon, tehát Sasi már elérte a célját. A videót megnézve számomra hihetetlen, hogy egy ilyen masszívnak tűnő szerkezet ennyit deformálódjon kb. 12 kg -nak megfelelő erő hatására, tehát elkezdem gondolkozni, hogyan is lehetne kiszámolni a lehajlást. Ezért alkottam egy egyszerűsített modellt, amivel számolni lehetne.  Itt egy kép a tényleges gépről:
http://www.sasovits.hu/anyag/kemenyseg/rockvell/kv2.jpg" border=0>
Saccolt adatok:  
falvastagság: 8-10 mm
a felső kinyúló rész szélessége: 120-150 mm
magassága: 80-100 mm
hossza: 200-250 mm
a függőleges oszlop magassága: 300 mm
a talpazat magassága: 120-150 mm
anyagminőség: acél öntvény
Az erő (120 N) támatáspontja a felső kinyúló rész végpontján középen, függőlegesen lefelé.
(sajnos méretezett rajzot most nem tudok készíteni, mert nem vagyok a megszokott környezetemben)

Pontos adatokkal persze Sasi tudna szolgálni, akit ezúton szeretnék megkérni, ha nem túl nagy fáradság, hogy mérje már le nekünk a számoláshoz szükséges fontosabb méreteket. Előre is köszönöm!
Azt hiszem mindannyiunk számára hasznos és tanulságos lesz egy ilyen konkrét példának a végigszámolása, bármilyen eredmény is szülessen. Akinek van kedve szálljon be és segítsen, hogy milyen modellt vegyünk alapul, no meg persze a számolásban is lehet segíteni. Milyen klassz is, hogy van egy ilyen csapat!

35kpazcgr

Szia Molinari!

Na, akkor lemodeleztem a te körülbelüli méreteiddel. A terhelő erő 120 N (12 kg).
A max. deformáció (az ábrán ez a legpirosabb résznek felel meg) 0,0141 mm. A biztonsági tényező moindenhol nagyobb, mint 15. A maximális feszültség: 1,14 Mpa (11,4 kp/cm2).

http://magiist.fpn.hu/Kepek/Váz%20deformáció.jpg" border=0>
(a kép ékezetes file név miatt nem jelenik meg!)

000000000

000000000

Elerhetove tenned a modellt? Csak hogy ua. legyen.
Teljesen mindegy milyen 3D formatum.

Az erot feluletre adtad meg, vagy pont szzeruen, mintha ujjal lenne nyomva? Milyen anyagot definialtal?

35kpazcgr

Se ékezettel, se anélkül nem megy.

2nbj3n5m

Már elnézést de mi a francnak kell egy ilyen
mérést elvégezi egy HOBBYCNC gép építéséhez?
Én egy kis gépet építettem és Én repülőgép
szárnyainak a profilját szeretném kivágni vele.
És nem érdekel,hogy 0.001 belog az ISEL golyosórsom ha rárakom a 10Kg sulyú satut a
19mm vastag butorlap asztalra.
Janko

35kpazcgr

Milyen programot használsz?
.ipt kiterjesztésű fájlként (Inventor alakatrész fájl) tudom elküldeni, ha gondolod.
Esetleg STEP-ben, azt a legtöbb 3D tervező progi ismeri. Egyébként a Solid Edge is hasonló eredményt hozott ki.

000000000

Mindegy miben kuldod. Van egy konvertalo programom, megesz mindent 3d-ben (CAD formatumok). IPT is jo.

SE V20-ban csak femap express-em van. Abban csinaltad? Nalam a modell komplexitasa hibauzenettel elhalalozott. Ez mitol lehet?

Solid Works-ben neztem, 2007, 2008 - egy altalam, a leiras alapjan krealt modellt. 120N, szurkeontveny, pontszeru terheleskent. 0.012mm elmozdulas mindket teszt vegeredmenye. Az elobb ott benaztam, hogy a solid works N/m2-ben keri az erot. vagy PSI-ben. Szoval lemaradt par nulla a N/m2-nel... (:

De megnezem a Te modelled is!

000000000

http://i56.photobucket.com/albums/g199/albinolynx/C_modell.jpg" border=0>

35kpazcgr

Egyszerü modelt csináltam, nincs benne semmi különös. A 2184-ben vázoltak szerint és a magadott méretek alapján.
(Megpróbálom a képet mégegyszer, amíg ki nem vágnak!)
http://magiist.fpn.hu/Kepek/Vaz%20deformacio.jpg" border=0>

000000000

Ha elolvasod, megtalaltam a hibam! Fura volt, nem adott elmozdulasra erteket... (:

SE alatt mivel dolgoztal? FEMAP express, vagy FEMAP? Ottani problemamra (modell komplexitas) van otleted?

35kpazcgr

A SE V19 magyar verziót használom, de nagyon nagyon ritkán. Nekem az Inventor szimpatikusabb, sokkal jobban ismerem, a cégnél is ezt nyúzzuk.  
Itthon egy buherált magyar nyelvű prof. 9-essel tervezgetek.
Ezt a modelt nem próbáltam SE-vel, csak azért említettem, hogy ua. modellekre nagyon hasonló eredményeket ad, mint az Inventor.

robroy007

Egy kicsit ismét besegítek a képek megjelenítésében!

Remélem egyszer majd valaki meghálája, hogy javítgatom a hibás linkeket.

http://cnctar.hobbycnc.hu/robroy007/img/Vaz_deformacio.jpg" border=0>

amúgy ha valakinek gondja van a képek feltöltésével szivesen segítek, ha majd egyszer kiérdemlek valami komolyabb jogosultágot akkor a fórumtól függően talán még a egyszerűbb lessz a jaítgatás

Robi

robroy007

kicsit kicsit elkéstem úgylátom de legalább fent van a kép

35kpazcgr

Köszi!
Közben rájöttem, pedig régebben már tettem be ide képeket.
:o)