Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Meglatasom szerint a problema az altalad javasolt kivitelezessel, hogy ha Z-ben nem csak 50-80mm munkautat akar az ember, akkor igen erdekesen neznenek ki a szanszerkezetek aranyai egymashoz viszonyitva...
Ettol fuggetlenul a kepen szereplo tenyleg rossz, mivel a z homloklap szinte a levegoben log.

Bicska

Sziasztok! Esetleg úgy lehetne még erősebbre csinálni "ezzel" a módszerrel, hogy az x tengely hátsó részére is tesz 1 pár sínt+kocsit, majd az első+hátsót összeépíti. Persze ez nagyon anyag=pénz igényes. Egyébként már láttam olyan gyári vezetőket, ahol maga a sín pl ~20*6cm-es, a kocsi pedig mind a 4 oldalán felfekszik és talán egy-az-egyben alkalmazható z tengelynek.[#whatever]

bmejdz9nu

Most a kereszt tengelyt csinálom... utánna jön a Z-tengely... Attól a résztől tartok a legjobban :)
Ilyen "fordítottra" szeretném... ha meg tudom oldani... sajnos nem mindíg lehet... (majd meglátjátok miért nem ha nem)...
A merevség mindíg nagyon fontos a Z-tengelyen.

A gumikalapács és mérőóra... az a minimum mérés! Sőt vaskalapács! Végül is nem vajba fog menni! Ez olyan merevnek kell(ene) lenni mint magának a marómotornak...

Ha ráteszed a mérőórát a maró végére és kézzel megcibálod... azonnal látni, hogy nemcsak a 0.01mm lépesektől, precíz golyósorsóktól lesz egy gép jó...
Nemcsak kg-ban mérve az alu... a merevség kialakítható... valamennyire tervezhető...

Na de ez a Z-tengely megoldás is olyan jó téma mint a "mozgó és álló asztal" volt ... Mikor... kinek... melyik...

000000000

Péter!
Rendszer merevséget nem elsősorban anyag tömeggel
tudsz elérni, hanem a megfelelő mechanikai
igénybevételre jól tervezett keresztmetszeti
tényezővel. Így pl. egy 3 mm falvastagságú
profilrendszer sokkal erősebb lehet, mint egy
15 mm tömör anyag. A tömegnek a dinamikánál
van jelentősége.

bmejdz9nu

Pontosan!
Nem kell messze menni, csak egy alu profilt megnézni... súly/merevség...
pl. ha két 10mm-es alu lapot 30mm-re párhuzamosan tesezek és közbe pár 30mm-es kocka... kész a "méhsejt" szerkezet...
De nem teljesen szép az élet mert a rezonanciákra is (sajnos) kell gondolni...

bmejdz9nu

Na akkor beírom ide mert a Z-tengely dolog emúlt... :)

A leendő gépembe ha egy adott ponton kevés hely van... akkor "kompozit - szendvics" megoldásokat alkalmazok...  
Azaz 10mm-es 4,5-ös alu és 3mm-es korr anyag sok csavarral össze és előtte fémragasztóval megkenve.... vagy dupplán mindezt 3mm kor- 10mm alu - 3mm korr... nagyon erős és "rezonanciabiztosnak" tünű a megoldás !

Az alu a rezonanciákat csökkenti, az korr anyag pedíg igen erős... Ilyet már csinált valaki?

Kristály Árpád

Hallihó Péer!
Én még nem!
De jónak tünik az ötlet...csak azt nem tudom mivel nem egyezik a hőtágulásuk, lásd bimetálfém...esetleg pontatlansági problémák léphetnek fel...de igazán ebből nem lehet gond csak ha előveszed újabban beszerzet MÉRŐÓRÁDAT!!!

Hallihó!

bmejdz9nu

Erre én is gondoltam... de olyan helyeken lesz csak ahol nem melegszik...
Pl. nem golyósorsó felfogatásnál... [#nyes] amelyik 2000 rpm-el fog forogni...
Egyébként mennyire térhet el a hőtágulása az alu a korr anyagtól? Csak kb.-ra nem tudja valaki?

bmejdz9nu

ez jó az aluról és a rozdamentes? Jó lenne egy összehasonlítás... hőtágulásról... mert a "dolog" igen jól viselkedik... használható... a szedvicspanel...

Kristály Árpád

Hallihó Péter!
Lehet, hogy bővűlt, ha jól emlékszem a Mengyelejev táblázat....
Ez minimum Nobeldíj!

bmejdz9nu

Köszi!
Nem áll az alu mesze a savállótól... ez jó...

000000000

De a réz közelebb van hozzá :)

Szalai György

A Cu-ról jut eszembe: A Cu és az Al egymással galvánelemet képez. Ez megoldhatja a gép energiaellátásának egy részét, de közben elfogy a gép! Ebből a szempontból is nézzetek utána, mert lehet hogy kémiai anyagmegmunkáló gép lesz.