Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Átjöttem ide az áttételbajommal, talán inkább ide való.
Szegény ember planetary drive-ja.
Felleltem egy (Esetleg házilag is kivitelezhető.) planet meghajtó megoldást.
A Belt lehetne kétoldalt fogazott szíj, és a Revolving table belső oldalán is fogakkal befelé felragasztott szíj. Kottyanásmentesre készíthető és nem kell kemény anyagokat ezredre megmunkálni.

bmejdz9nu

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/4.forgato%20tengely%20es%20HarmonicDrive/PlanetDrive/planetengetriebe.jpg" border=0>

Hasonló van az akkus fúrókban... persze az nem kottyanás menetes... :)

7vpav5d32

Hali Mindenkinek!
Lehet butaság, de szerintem nem kell kétségbe esni az áttételtől, szerintem sima poly-v szijjal megoldható és marha nagy áttételt lehet elérni. Megcsuszás kizárt.Nekem van egy gépen 8 bordás poly-v és 12 kw-ot ad át minden tompitás nélkül. Itt pedig viszonylag lágy inditásról beszélünk( szerintem).

bmejdz9nu

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20videok/Servo-s%20CNC%20videok/UHU_servo1.wmv" TARGET=_fnew>Nézztek meg ULI szervós videóját.... lassan... az ékszíjat figyelve....

Szalai György

Szerintem a poli-v nem szervóba való. Lehet, hogy neked nem csúszik meg, de semmiképp nem nevezném szinkron átvitelnek. Viszont a nagy áttétel miatt jó lehet fortunához.

bmejdz9nu

Én nem csinálnák áttételt... inkább szereznék valami nagy léptetőket aztán microstep...

Szalai György

Mit vettél észre rajta?

30:36 fogú. 1:0,8 áttételű. Nem vitte túlzásba.
Jó nagy motor, de csak két szénkefés. Talán 5mm emelkedésű orsó, vagy nem sokkal több.

Mást nem tudok kisütni belőle.

Szalai György

Nem barátságos nekem a sztepperhajtás, ha nincs hozzá encoderes visszacsatolás. Azt kell kitalálni. Méghozzá úgy, hogy az encoder nem a motoron van, hanem utat mér. Akkor tetszeni fog. Számlálólánc számolja a step jeleket, másik számlálólánc az encoder impulzusait, digitális komparátor összehasonlítja a számlálók értékeit, a komparátor kimenete megmondja mikor egyenlő. Akkor van befejezve a művelet. Valami efféle.

bmejdz9nu

Laza és lötyög az ékszíj! Ez oda-visza kottyanásmentes? Lehetetlen!  
Húzodik - lazul...
Ez pedíg a német szervós ULI reklám videója...

bmejdz9nu

Ne vedd halottra a léptető meghajtást! A Gecko sem vette... A legújabb fejlesztésük egy sima léptetővezérlő... (nem a G-rex...)
Most én is "szervó lázban" vagyok... de mindkét rendszernek meg van az előnye és hátránya...
Egy jó léptető hajtás persze drágább mint egy szervó...
De ha jó akkor az nagyon tuti tud lenni...
Nekem lépésvesztésem soha nem volt a német gépemen... sőt az új gazdija azt sem tudja mi az, pedíg reggeltől estig mar.. (gyárt vele valamit)
Beállítod lépésvesztésre...és visszaveszel 30%-ot... kész...
A szervó még rondább dolgokat tud művelni, mint a lépésvesztés... de erről sajnos nem sokat beszélünk :) Még sokat kell kisérleteznem... :)
(Túlfutás és gyorsítás kérdése...)

Vagy vegyél másik orsókat...

gvox

Az ONA szikraforgácsoló xy meghajtása léptetőmotoros szervó  Az asztalra van felszerelve a 20u-nos encoder a stepmotor egy lépése 4u-n elmozdulást okoz, 5 lépésenként ad az encoder jelet, a hiba így 4 u-n

e3h0cv4ph

Én egy ilyen léptetőmeghajtón töröm most a fejem. Még képlékeny a dolog, de úgy néz ki, hogy az enkódernak és a léptetőfelbontásnak nem kell egyezni, viszont azzal egyet értek, ha az encoder nem a motortengelyen van abból bajok lehetnek. De van egy-két buktatója a dolognak! Üdv: TT

sasi

Régi, margaréta tárcsás nyomtatónál találkoztam encoderes léptetőmotoros hajtással. Az encoder a motortengelyre volt szerelve.

000000000

Varsanyi Peti kolleganknak volt a high-z gepe, aminek az orsovegek csapagyazasa igy volt megoldva:

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20S400%20-%20g%e9pem/Csapagy%20haz%20megoldas/" TARGET=_fnew>high-z orsoveg csapagyazas

Miert van szukseg a nyomcsapagyra a motor nyaka es az osszekoto henger kozott? Hogyan lehet szerelve? Kezzel "osszenyomjak" a nyomcsapagyat es meghuzzak a hernyocsavart?