Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Szalai György

És ha a végtelenített huzal eléggé kicsit nyúlik a teljes húzóerő hatására, akkor ebben a pontosság tartományban talán vontathat is, meg mérhet is egyszerre.
Ezzel sokat egyszerűsödne a felépítés.
Fémhuzal helyett minimális nyúlású és nagy szakítószilárdságú Dyneema zsinórral még a vizet/koszt is elviselné kenőanyag nélkül.
Ráadásul a terhelhetőség/súly aránya vagy tízszer jobb az acélnál, ezért levegőben is jobban feszíthető.

mxhg494g3

Annyira kezdeti még az egész, de feltételezhetően az y is lesz vagy 10m, de ez simán kivitelezhető fogasléccel. Annyi jó tippet kaptam,a láncos az megvalósult és működik, a sodrony pontos és olcsó... Van olyan aki bevállalná? :)

mxhg494g3

Köszi a tippet. Utána néztem a zsinórnak. Arra gondoltam, hogy nem végtelenített, hanem a húzást két ellenkező irányból két motor végezheti. Talán így teljesen kiküszöbölhető egy csiga csúszása.

Szalai György

svager

Állandóan változik a tekercs/ dob átmérő,ezt hogyan tudod majd vezérelni?
 Ráadásul a tekercs már rugalmas lesz amikor fel van tekerve.

mxhg494g3

És a távolságmérő nem nyújt erre megoldást?

mxhg494g3

Az első amit találtam, az a Decatlonban volt és 45 kg. teherbírással 1100/m-ért. :) Van különbség.

svager

De minden bizonnyal,viszont az újabb motorok és vezetékek illetve a hozzá való alkatrészek feszítők,dob,stb. csak bonyolultabb és ezáltal drágább is lesz.
A fogasléc/ lánchajtásnál mindent felrakhatsz a hídra,csak egy tápkábel kell hozzá.
(Szerintem)

Szalai György

Esetleg a megtett utat nem a kötéldob elfordulásán méri, hanem a kötél iránytörésében elhelyezett független csigán, amin nem csúszik a kötél.

Ez egy Derlin acetál gyanta golyóscsapággyal szerelt, RWO gyártmányú, 57 méretsorozatú, racsnis kötélvezető csiga. (Amin jó, ha nem csúszik meg a kötél, mert akkor hiába volna racsnis.) A kötéllel érintkező felülete nem sima, hanem a képen látható, megnevezhetetlen geometriájú.

Mint minden neves gyártó, a Harken is készít ilyet és az ő képén jobban látszik a lényeg mint az enyémen.

svager

Megnéztem néhány videot,és ezeknek 1,5m×3m a( veteményes) mérete.
Nem tudom,hogy 10m×50m területen hogyan lehetne ezt kivitelezni,már az ültetés is problémás,mivel a szerszám cserélő pozícióban veszi fel egyesével a magokat.
Nyilván a vetés lehet különböző időpontokban, mivel a növényeket sem egy időben ültetik,viszont közben gyomlálni és locsolni is kell.

ywathzay

Az a legkevesebb hogy veszi fel a magot. Azt szállíthatja  a hídon is.... de azért tíz méter fesztávra már illik egy kisebb rácsos tartó, különben a saját súlyától is behajlik.
Megy az ötletelés ezerrel, pedig kivitelezőt keres a kolléga, nem ötleteket vár a megvalósításra.

zozo

Milyen jó cuccok tudnak lenni a hajókon... -igaz? [#wink]
(Remélem a nyáron Te is vízre szállsz ismét.)

Azért tegyük hozzá, hogy ezek a "karmos" csigaprofilok bizony meg tudnak kopni, aztán már csúszik is rajta a kötél.

Szalai György

Nem szállok vízre, hanem hegyre szállok meg síkra. Nyomom a kéktúrát, ahogy csak bírom, a fiatalokkal. Sümeg felől már lassan beérek a Balaton felvidékre.

Csuhás

De jó egy túratárs! Gratulálok! A Sümeg Tapolca táv nekünk is most volt novemberben. A kék az egyik legjobb dolog az országban, mondom ezt sok sok lejár km után.

PSoft

Azért a színvilághoz, hű maradtál!

Kékszalag, kéktúra...:)