Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

besirkyjh

?

Méröora - koc-kos és akár 0.01mm is beáll :)
Nem eszik olyan forron a kását .

keri

Kösz neked is.
Asszem kombinálom az ötleteket.  
Csapágyház zsákfurattal jó megoldás mert nem kell kivenni a tokmányból ami nálam garantált pontatlanságot okozna, viszont nem garantálta párhuzamos leszorítás.
Ezért a külső gyűrűre teszek tetszőleges hézagoló lemezt, össze szorítom a zsákfuratos csapágyházzal, majd finommenet+kontrával beállítom. Ja és leesztergálom 8-asra a tengelyt és peremes perselyt melegítek rá, hogy ne a menetvégre feküdjön fel a csapágy közepe.

Az üres sörösdobozt és a zégergyűrűt meg bevágom a sarokba.

Kihagytam valamit? :)

besirkyjh

Igy jo de a zsákfuratos házban is rögziteni kel a csapágy külsögyürüket mert egyirányban kicsuszik a hézagoloval együtt :)

zozo

Ha zsákfuratos a csapágyház, akkor egy oldalra még ki tud jönni a csapágy, tehát vagy szembe kell állítani vele a másikat, vagy biztosítani kell. Ez nyűgösebb sztem, mintha átesztergálod a furatot, középen a seeger, jobbról-balról csapágy és az orsón összehúzod a közepüket. Így mindkét irányba rögzítve van az orsó egy házban. A túlsó végén meg csak vezeti a csapágy. (Még elegánsabb lenne két nyomcsapággyal :)  )

keri

Nem, mivel rá lesz szorítva a vázra.

zozo

A 9mm lyukú nyomcsapágy 2db 5 font postával.
-és 3-4nap alatt itt van.
http://www.rcbearings.co.uk/index.php?route=product/product&path=54&product_id=598" TARGET=_fnew>9x17x5 nyomcsapágy

t334wehtf

2 soros ferde hatásvonalú csapágyban nem gondolkodtál???

zozo

8-as furattal azt nem gyártják

t334wehtf

És???? Perselyt neki! Én 8-as orsóhoz is ezt használom...

zozo

Hol szerezted? -én kerestem tavaly 10-es tengelyre sima félaxiálist, de sehol nem volt.

t334wehtf

Mit? A perselyt csináltattam, a 10-es csapágyat (mert hogy 2 soros ferde hatásvonalúban ez a legkisebb) meg csapágyboltban.

zozo

Basszus, akkor engem átvertek az SKF-nél.  
Ott forgatta a manus a katalógust és azt mondta, 10-esbe félax nem létezik. Akkor oda még visszamegyek...

keri

Ezt annyira bírom a bandában [#taps]
Tákolok egy primitív gravírozót, műanyag anyával, trapézorsóval, acél zártszelvényből. Felteszem a kérdést hogy lehetne ennek a színvonalnak megfelelően egyszerű, csapágyat gányolni az orsónak. Kezditek sorolni az egyszerű megoldásokat, egyre komolyabb, precízebb, drágább szerkezetekkel, a végén meg úgy elszabadul a fantázia, hogy a NASA-tól kell rendelni csapágyat [#nyes]

De így a jó, nem amikor politizálás, meg a fikázás megy  
[#eljen]

keri

De gondolkodtam. Van itthon, de ehhez a géphez tök felesleges.
Azt a nagyvashoz és golyós orsóhoz méreteztem.
Ahhoz gyártattam rendes acél csapágyházat középen támasztó peremmel aminek kétoldalról nekifeszülhetnek a csapágyak.