Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

279nwbpsa

Csinálj kisebb átmérőjű tengelyvéget,aztán tégy rá vállas perselyt.Így a menetkifutás sem feszíti el a csapágyat.

279nwbpsa

Csapágyházat meg jó és egyszerű úgy csinálni,hogy a csapágyméret egy oldalról van egy fenekes csapágyházba esztergálva.
Aztán beleteszel 2db csapágyat,a kettő között tetszőleges hézagolással.
Vagy fedelet készítesz ezután,vagy a rögzítéskor a fedél maga a gépelem,amire csavarozod az egészet.

Rabb Ferenc

Csapágyhézagoló lemezt keress Nagy és Nagy-nál. Róbert K. 68. Vagy a szomszéd utcában lévő csapágyboltban Hajdú u. 11.

De az igazi megoldást © VTamás mondta.  A fenti üzletekben kapsz hozzá még finommenetes alacsony anyát is. Ezzel finoman elő lehet feszíteni a két egymás melletti csapágyat, és aztán lekontrázni. Örök élet, meg egy nap!

Persze csak ha jársz néha arrafelé :)

keri

Köszi mindkettőtöknek.

279nwbpsa

Ja,azt meg el is felejtettem,hogy ha hézagoló kell,de éppen nincsen itthon,akkor(mivel lusta vagyok furikázni)inkább bökök le esztergán pár darabot.
Nem túl elegáns,de a célnak megfelel. :)
Szerintem a kis gépeddel is meg tudod ezt csinálni akár...

besirkyjh

Szia  

Egy elég jol bevál modszer .
A csapágy külsögyürühez egy A4 böl ( 80gr , kb 0.12mm ) és belül összefesziteni a két belsö gyürüt kopra.Ha kel több ilyen "hézagolo " mehet ,Kicsit olajban áztasd meg és ugy huzd össze , igy hamarabb beáll méretre :)
A másik hogy ha a csapágyház belül osztott akkor ugy mértezd hogy egy rugos alátét éppen elférjen benne , majdnem összehuzva , és igy is tökéletes futást és kottyanás mentességet lehet elérni .

keri

Nem jó ez a megoldás
Én minimum sörös dobozból vágok ilyen alátétet, annak az előkészítése is sokkal élvezetesebb [#wink][#pias]

besirkyjh

Nyitok is egy "soproni Démont " mintának ,probára nekem is jo lesz ( bár az alu zömül ) :))

279nwbpsa

Az nem baj,ha az alu zömül!
Akkor van ürügy újabb doboz sörre! :)

zozo

Vagy a csapágyházba a két csapágy közé egy seeger gyűrűt (horonyba) pattintani, aztán önzáró anyával az orsón bejátszható a kottyanás.
Így egyben ki lehet esztergálni a csapágyfuratot, nem kell fordítani a tokmányban.

zozo

(csak jól kell illeszteni a horonyba a seegert)

keri

Probléma csak akkor van ha le levegősödik a doboz. Olyankor szakszerűen ki kell cserélni egy olyanra amiben nincs levegő :)

besirkyjh

Vagy jol kel megforditani a csapágyházat :))

zozo

Ez már inkább a tokmány állapotától függ :)
Viszont a seeger egy Kissé kúpos V-szerű horonyban kottyanás mentesen beáll.

279nwbpsa

Az efféle,menet közben felmerülő problémákat azt hiszem,többségünk kellően kifinomult rutinnal tudja kezelni... :))